Čanak: Delegacija LSV i ove godine ide u Srebrenicu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 08. 07. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Delegacija LSV i ove godine ide u Srebrenicu

NOVI SAD / SARAJEVO – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da su u Srbiji velike dileme oko toga kako se odnositi prema godišnjici genocida u Srebrenici, te da bi beskonačno značajno bilo da tom činu prisustvuju i predstavnici vlasti Republike Srbije. Čanak je gostujući u Danu uživo televizije N1 Sarajevo rekao i da su predstavnici LSV od 2003. svake godine, a tako će biti i ove, 11. jula prisustvovali obeležavanju godišnjice stradanja Srebreničana. Kako je rekao, on je sprečen da ove godine poseti Srebrenicu, ali će sigurno iduće doći.

LSV

Srbija da se suoči sa svojim odrazom u ogledalu

- Što se tiče genocida, to je reč koju je dosta teško pojedinim zvaničnicima ovde da prelome preko usta, ali ja to ne mogu da razumem. Ako to piše u presudama koje su doneli sudovi koje ova zemlja priznaje, onda ne vidim što se iko toga stidi, osim ako nisu u pitanju neki dnevno politički razlozi, približavanje izbora ili tako nešto – kazao je Čanak. 

On je napomenuo da je važno da zvaničnici Srbije budu prisutni 11. jula u Srebrenici, jer bi to bio dokaz da se Srbija polako suočava sa svojim odrazom u ogledalu.

- Taj odraz u ogledalu je ono što najviše plaši političare širom regiona. Ne vole sebe da vide šta su oni zaista. Možemo mi o sebi misliti koliko god hoćete dobro, ovo što ostaje za nama su posledice naših dela. U tom smislu ljudi na vlasti u Srbiji ne vole. Ali to nije samo pitanje aktuelne vlasti u Srbiji. Ja ću podsetiti da su i ranije vlasti imale problem sa tim, pa su donošene deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije, lično sam bio prisutan, pošto sam i glasao za njih, ali gde se uvek gledalo da se to nekako malo ublaži, da se to nekako omekša, da ne bude baš eksplicitno ono što jeste. Zašto je to tako, ja vam nisam adresa za to pitanje, jer ja to ne umem da objasnim – napomenuo je lider LSV.

Srebrenica je primer autokanibalizma

Prema njegovom mišljenju, tako je zbog odsustva lustracije. 

- Posle promena 2000. godine kada je Slobodan Milošević svrgnut sa vlasti, a potom uhapšen i poslat u Hag, umesto da se uradi temeljita rekonstrukcija društva, umesto da se zabrane SPS, SSJ, SRS, Jul, da se njihova rukovodstva privedu zakonu, a njihova članstva lustriraju u smislu tom da ne mogu da se bave javnim poslovima na određeni rok, ja sam dobio odgovor od mojih kolega iz DOS-a da se ne može praviti demokratija zabranjivanjem stranaka. Ja sam rekao da to nije zabranjivanje stranaka, nego suočavanje sa prošlošću i zabranjivanje organizacija koje su nastajale radi zlikovačkog poduhvata. Naravno, ta argumentacija nije naišla na preterano razumevanje, završilo se ubistvom Zorana Đinđića. Tako da vam je to otprilike bila sudbina pokušaja da se nešto na tu temu uradi – kazao je Čanak. 

- Dogod se to ne promeni, dogod svaki prvi čas u svim školama u Srbiji ne bude svakoga dana čas istorije, gde će se tačno pokazivati, kao što se to radilo pri denacifikaciji Nemačke u svim nemačkim školama, šta se desilo, gde će se tačno pokazati koliko je i kako zloupotrebljavano decenijama građeno jedinstvo jedne zemlje. Dok se to ne promeni, dok se ne vidi da su tu stradali i Bošnjaci, ali i Hrvati i Srbi i svi ostali koji su se našli na putu onima kojima je bilo stalo da naprave svoje male zabrane kojima će moći besomučno i ničim ograničeno pljačkaju, dok se to ne desi mi ćemo imati stalno svađu oko reči, jer meni reč ne znači ništa. Srebrenica je toliko strašna, tu ne vredi ni reč genocid ni etničko čišćenje, tu vredi samo nova reč koja bi se zvala autokanibalizam, proždiranje samih sebe, čitavog jednog prostora. Srebrenica je najužasniji primer svega toga – dodao je.

Manipulacija događajem u Srebrenici, kako kaže, potrebna je onima koji nisu kažnjeni za ono što su uradili devedesetih. Treba im da bi se nastavila ista ideologija koja nikako da se označi, prepozna, prezre i odbaci kao štetočinska po ljude koji žive u Srbiji, po Srbiju kao državu. 

- A upravo zbog te i takve ideologije mi sada zatvaramo oči masivno u Srbiji pred činjenicom da je Kosovo nezavisna država. Zatvaramo oči pred činjenicom da je Kosovo osvojeno 1912. na sablji i voljom velikih sila pripojeno Srbiji, a izgubljeno 1999. NATO avionima i voljom velikih sila, jer je to kako došlo, tako otišlo – rekao je Nenad Čanak.

Balkan bure baruta, fitilj drži Rusija

On napominje da je Balkan bure baruta čiji fitilj drži ruska spoljna politika. 

- Šta se ko čudi kada je Bosna nestabilna država, bože moj ne može da se formira, zaokruži kao država u uslovima gde Vladimir Vladimirovič Putin svako malo zove Mileta Dodika na kanabe da pokaže da ima čipova na Balkanu sa kojima može da igra svoje kockarske igre sa ostatkom sveta. Zar neko misli da će ovaj postojeći konflikt Istoka i Zapada na Balkanu, koji ide opet, naravno, preko naših glava, da prođe tek tako i da neće svi oni imati svoje favorite ovde? A mi ćemo svoje živote traćiti time što ćemo gledati preko plota i mrzeti se uzajamno - smatra lider LSV.

Kada je u pitanju rasplet situacije oko Kosova, Čanak ističe da Srbija i Kosovo moraju napraviti dobre uzajamne odnose. On ne veruje u promene granica, jer „promene granica na Balkanu znači samo da će teritorija oko koje se lome koplja ostati spaljena i nenaseljena“. 

Upitan koliko je u Srbiji onih koji misle kao on, ali se zbog pritiska sredine, javnosti ili nečeg trećeg boje da iznesu svoje mišljenje u javnost, Čanak je rekao – vrlo malo. 

- Ali ono čega je sve više, to je da ljude sve manje impresionira nekakav nacionalistički narativ i sve više pitaju za komunalne probleme, tj. zašto su ulice razrovane i zašto je problem sa vodosnabdevanjem ili čime takvim. To je odličan put prema civilnom društvu. Jer kad ljude počne više da interesuje pijaća voda od nacije, tog momenta zemlja u kojoj se to događa ima šanse – zaključio je.

(SzILSV, 08.07.2019)




Izjave | Nedelja, 24. 12. 2023. | Komentara: 0

Glasovi za SVM u južnoj Srbiji i Šumadiji veoma čudna pojava

Komentarišući činjenicu da je Savez vojvođanskih Mađara, na nedavno održanim izborima, dobio veliki broj glasova u Šumadiji, Mačvi, Sandžaku, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton kaže da je to veoma čudna pojava i da je posle četiri stotine glasova za listu SVM u vranjskim selima ma izborima 2020. godine sve to pod poprilično velikim znakom pitanja.

Izjave | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Marton: Glasači su rekli da se za Vojvodinu vredi boriti, a na lokalnim izborima nastavljamo raditi za bolji život svih Vojvođana

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da je ovako loš rezultat stranke na pokrajinskim izborima bio očekivan zbog više faktora. LSV-Vojvođani prvi put, posle 27 godina, neće imati svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodine.
Izjave | Sreda, 06. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučićeva poseta kol-centru je marketinški trik

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je poruka Aleksandra Vučića posetom kol-centru SNS poruka jasna.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook