Čanak: Đukanović i Vučić će prevazići probleme

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 23. 11. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Đukanović i Vučić će prevazići probleme

Potezi crnogorskog rukovodstva su u interesu građana Crne Gore, a ne u interesu Srbije, Rusije, ili bilo koga drugoga. Tako treba da se ponaša rukovodstvo svake zemlje da radi u interesu svojih građana. U Srbiji se kao najveće patriote predstavljaju oni koji su ruske patriote, kao da je veći Srbin onaj koji više voli Rusiju od Srbije. E sad, ako je nešto u takvoj situaciji dobra vijest, onda je to vijest da to nije dominantna državna politika Beograda, kaže u razgovoru za podgoričke „Dnevne novine“ Nenad Čanak, narodni poslanik i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV

Srbija se, kako ističe, nalazi među mnogim iskušenjima i uvjeren je da će Crna Gora, kao najbliža od svih ostalih država u regionu, naći mudrosti da razumije i neku neumjerenu reakciju, u smislu razumijevanja kompletne kompleksne situacije u kojoj se Srbija nalazi.

- Siguran sam da će takvi mudri potezi Podgorice značiti zalog za dobru i konstruktivnu saradnju Srbije i Crne Gore u budućnosti. Ja vjerujem da će predsjednici Crne Gore i Srbije naći načina da prevaziđu sve krize, jer bi svaki drugi potez bio pogrešan. Ali, isto tako je nemoguće očekivati da predsjednici dvije države, iz vizura i interesa svojih građana, mogu uvijek biti sa iste dnevnopolitičke strane. To je nemoguće. Iz tog ugla posmatram i glasanje oko članstva Kosova u Interpolu - objašnjava Čanak.

Vrijeme će, ističe, pokazati da niti Srbija ima boljeg prijatelja od Crne Gore, niti Crna Gora od Srbije.

- Samo je pitanje kako se osloboditi balasta prošlosti, da najzad ostanu za nama. Kada se to dogodi, biće mnogo jednostavnije dogovarati se o svim pitanjima bitnim za građane obje države. Ja sam uvjeren da će to biti kada se Crna Gora i Srbija nađu u EU i NATO - kaže Čanak.

Ističe da je Crna Gora idealna za to da se na nju neko ljuti iz Srbije kad hoće da pokaže svoj „patriotizam“.

- Razlog je jednostavan sa jedne strane Crna Gora je nezavisna država što mnogi, kako ih u Crnoj Gori nazivaju „dedinjski Crnogorci“, ne mogu da prežale. Jer, za njih je uvijek bio interes Beograda, odnosno vlasti u Beogradu iznad interesa Crne Gore, koja je iz njihovog ugla nekakva zaostala primitivna postojba u kojoj će će se kopati kada umru. Sve ono ostalo dešava se u prijestonici srpstva, a to je Beograd - dodao je Čanak.

Ako se krene tom logikom, naglašava, onda nije za čuditi da se svaka autohtona politička odluka crnogorske vlasti preispituje ili tumači kao pobuna protiv opšteg sprskog interesa.

- Takođe je sasvim logično da takvim načinom razmišljanja morate da potpaljujete priču o podjelama u Crnoj Gori na Crnogorce i Srbe, da dovodite u pitanje crnogorsku naciju kao takvu…Na tome, naravno, radi punom parom SPC, rade svi oni kojima je interes da Crna Gora ne odstupi iz korpusa balkanskih saveznika Putinovske Rusije - poručuje Čanak.
(SZILSV, 23.11.2018)Izjave | Sreda, 08. 07. 2020. | Komentara: 0

Kašnjenje rezultata izbora signal lošeg stanja demokratije u Srbiji

Upitan kako komentariše što je RIK zvanične rezultate sa srpskih izbora 21. juna objavila uveče na dan hrvatskih 5. jula, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ističe da je izborna komisija Hrvatske svoj posao uradila brzo i profesionalno.
Izjave | Nedelja, 05. 07. 2020. | Komentara: 0

Šešeljeve uvrede su dokaz gluposti velikosrpskog nacionalizma

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je da su uvrede lidera radikala Vojislava Šešelja na račun funkcionerke Demokratske stranke Aleksandre Jerkov samo još jedan primer gluposti velikosrpskog nacionalizma.
Izjave | Ponedeljak, 29. 06. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Potrebna alternativa vlasti

Komentarišući izjavu gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića da građanima treba motka da bi se disciplinovali, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da drugačiju izjavu od tog čoveka nije ni očekivao. Kostreš dodaje da je Srbiji potrebna alternativa postojećoj nesposobnoj, agresivnoj i bahatoj vlasti.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook