Čanak: Đukanović i Vučić će prevazići probleme

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 23. 11. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Đukanović i Vučić će prevazići probleme

Potezi crnogorskog rukovodstva su u interesu građana Crne Gore, a ne u interesu Srbije, Rusije, ili bilo koga drugoga. Tako treba da se ponaša rukovodstvo svake zemlje da radi u interesu svojih građana. U Srbiji se kao najveće patriote predstavljaju oni koji su ruske patriote, kao da je veći Srbin onaj koji više voli Rusiju od Srbije. E sad, ako je nešto u takvoj situaciji dobra vijest, onda je to vijest da to nije dominantna državna politika Beograda, kaže u razgovoru za podgoričke „Dnevne novine“ Nenad Čanak, narodni poslanik i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV

Srbija se, kako ističe, nalazi među mnogim iskušenjima i uvjeren je da će Crna Gora, kao najbliža od svih ostalih država u regionu, naći mudrosti da razumije i neku neumjerenu reakciju, u smislu razumijevanja kompletne kompleksne situacije u kojoj se Srbija nalazi.

- Siguran sam da će takvi mudri potezi Podgorice značiti zalog za dobru i konstruktivnu saradnju Srbije i Crne Gore u budućnosti. Ja vjerujem da će predsjednici Crne Gore i Srbije naći načina da prevaziđu sve krize, jer bi svaki drugi potez bio pogrešan. Ali, isto tako je nemoguće očekivati da predsjednici dvije države, iz vizura i interesa svojih građana, mogu uvijek biti sa iste dnevnopolitičke strane. To je nemoguće. Iz tog ugla posmatram i glasanje oko članstva Kosova u Interpolu - objašnjava Čanak.

Vrijeme će, ističe, pokazati da niti Srbija ima boljeg prijatelja od Crne Gore, niti Crna Gora od Srbije.

- Samo je pitanje kako se osloboditi balasta prošlosti, da najzad ostanu za nama. Kada se to dogodi, biće mnogo jednostavnije dogovarati se o svim pitanjima bitnim za građane obje države. Ja sam uvjeren da će to biti kada se Crna Gora i Srbija nađu u EU i NATO - kaže Čanak.

Ističe da je Crna Gora idealna za to da se na nju neko ljuti iz Srbije kad hoće da pokaže svoj „patriotizam“.

- Razlog je jednostavan sa jedne strane Crna Gora je nezavisna država što mnogi, kako ih u Crnoj Gori nazivaju „dedinjski Crnogorci“, ne mogu da prežale. Jer, za njih je uvijek bio interes Beograda, odnosno vlasti u Beogradu iznad interesa Crne Gore, koja je iz njihovog ugla nekakva zaostala primitivna postojba u kojoj će će se kopati kada umru. Sve ono ostalo dešava se u prijestonici srpstva, a to je Beograd - dodao je Čanak.

Ako se krene tom logikom, naglašava, onda nije za čuditi da se svaka autohtona politička odluka crnogorske vlasti preispituje ili tumači kao pobuna protiv opšteg sprskog interesa.

- Takođe je sasvim logično da takvim načinom razmišljanja morate da potpaljujete priču o podjelama u Crnoj Gori na Crnogorce i Srbe, da dovodite u pitanje crnogorsku naciju kao takvu…Na tome, naravno, radi punom parom SPC, rade svi oni kojima je interes da Crna Gora ne odstupi iz korpusa balkanskih saveznika Putinovske Rusije - poručuje Čanak.
(SZILSV, 23.11.2018)Izjave | Sreda, 14. 08. 2019. | Komentara: 0

Marton: LSV učestvuje u dijalogu, naš interes je da zaštitimo prava građana i građanki Vojvodine

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton je u razgovoru za portal Talas istakao da je stav LSV-a o dijalogu predstavnika vlasti i opozicije jasan: smatraju da je on koristan, ali da je samo prvi korak, te da sve dalje razgovore treba premestiti u institucije, gde im je mesto.
Izjave | Utorak, 06. 08. 2019. | Komentara: 0

Ideja Velike Srbije je pogubna

Još jedan pokazatelj da srpski nacionalisti, bez obzira na to kojoj partiji pripadaju, imaju jedinstveni stav da je ideja Velike Srbije samo trenutno neostvariva, ali se u potpunosti slažu da su Crna Gora, delovi BiH i Hrvatska kao i Kosovo neotuđivi krajevi "jedinstvenog srpskog prostora", rekao je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.
Izjave | Sreda, 31. 07. 2019. | Komentara: 0

Postavljanje na funkcije rezultat samovolje vladajuće većine

Vladajuća većina vas postavlja i skida sa mesta koja su od javnog značaja, izjavio je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš. On je, komentarišući slučaj smene Marte Takač sa čela „Vojvodinašuma“, posle 14 godina, istakao da je u ovom slučaju ključ u dogovoru vladajuće većine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook