Čanak: Đukanović i Vučić će prevazići probleme

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 23. 11. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Đukanović i Vučić će prevazići probleme

Potezi crnogorskog rukovodstva su u interesu građana Crne Gore, a ne u interesu Srbije, Rusije, ili bilo koga drugoga. Tako treba da se ponaša rukovodstvo svake zemlje da radi u interesu svojih građana. U Srbiji se kao najveće patriote predstavljaju oni koji su ruske patriote, kao da je veći Srbin onaj koji više voli Rusiju od Srbije. E sad, ako je nešto u takvoj situaciji dobra vijest, onda je to vijest da to nije dominantna državna politika Beograda, kaže u razgovoru za podgoričke „Dnevne novine“ Nenad Čanak, narodni poslanik i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV

Srbija se, kako ističe, nalazi među mnogim iskušenjima i uvjeren je da će Crna Gora, kao najbliža od svih ostalih država u regionu, naći mudrosti da razumije i neku neumjerenu reakciju, u smislu razumijevanja kompletne kompleksne situacije u kojoj se Srbija nalazi.

- Siguran sam da će takvi mudri potezi Podgorice značiti zalog za dobru i konstruktivnu saradnju Srbije i Crne Gore u budućnosti. Ja vjerujem da će predsjednici Crne Gore i Srbije naći načina da prevaziđu sve krize, jer bi svaki drugi potez bio pogrešan. Ali, isto tako je nemoguće očekivati da predsjednici dvije države, iz vizura i interesa svojih građana, mogu uvijek biti sa iste dnevnopolitičke strane. To je nemoguće. Iz tog ugla posmatram i glasanje oko članstva Kosova u Interpolu - objašnjava Čanak.

Vrijeme će, ističe, pokazati da niti Srbija ima boljeg prijatelja od Crne Gore, niti Crna Gora od Srbije.

- Samo je pitanje kako se osloboditi balasta prošlosti, da najzad ostanu za nama. Kada se to dogodi, biće mnogo jednostavnije dogovarati se o svim pitanjima bitnim za građane obje države. Ja sam uvjeren da će to biti kada se Crna Gora i Srbija nađu u EU i NATO - kaže Čanak.

Ističe da je Crna Gora idealna za to da se na nju neko ljuti iz Srbije kad hoće da pokaže svoj „patriotizam“.

- Razlog je jednostavan sa jedne strane Crna Gora je nezavisna država što mnogi, kako ih u Crnoj Gori nazivaju „dedinjski Crnogorci“, ne mogu da prežale. Jer, za njih je uvijek bio interes Beograda, odnosno vlasti u Beogradu iznad interesa Crne Gore, koja je iz njihovog ugla nekakva zaostala primitivna postojba u kojoj će će se kopati kada umru. Sve ono ostalo dešava se u prijestonici srpstva, a to je Beograd - dodao je Čanak.

Ako se krene tom logikom, naglašava, onda nije za čuditi da se svaka autohtona politička odluka crnogorske vlasti preispituje ili tumači kao pobuna protiv opšteg sprskog interesa.

- Takođe je sasvim logično da takvim načinom razmišljanja morate da potpaljujete priču o podjelama u Crnoj Gori na Crnogorce i Srbe, da dovodite u pitanje crnogorsku naciju kao takvu…Na tome, naravno, radi punom parom SPC, rade svi oni kojima je interes da Crna Gora ne odstupi iz korpusa balkanskih saveznika Putinovske Rusije - poručuje Čanak.
(SZILSV, 23.11.2018)



Izjave | Subota, 11. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti jedan od faktora promene vlasti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je jedan od razloga što još nisu raspisani pokrajinski izbori to što naprednjaci nisu sigurni u pobedu u Vojvodini.
Izjave | Utorak, 07. 11. 2023. | Komentara: 0

Beograd i Vojvodina mogu da naprave promenu u Srbiji

Upitan da prokomentariše negativnu kampanju režimskih medija i vlasti protiv Vladimira Obradovića, kandidata za gradonačelnika liste „Srbija protiv nasilja“, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da je „očekivana pobeda opozicije u Beogradu, početak rušenja režima Aleksandra Vučića“.
Izjave | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Pastor najviše učinio na popravljanju odnosa Srbije i Mađarske, izbore će raspisati novi predsednik Skupštine Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je smrt predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora veliki gubitak za njegovu porodicu, ali i politiku u Vojvodini, naročito za SVM. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook