Čanak: Katalonci imaju pravo da odluče

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 30. 09. 2017. | Komentara: 0

Čanak: Katalonci imaju pravo da odluče

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je večeras da su zastave Katalonije na prostorijama Lige socijaldemokrata Vojvodine istaknute u znak solidarnosti sa građanima čije se pravo na referendum osporava od strane centralnim vlasti u Madridu.

LSV

- Mi ne tvrdimo da Katalonija ima pravo da raspiše referendum sa temom nezavisnosti. Ali, katalonske vlasti imaju pravo da raspišu referendum kao takav. Drugim rečima, građani Katalonije moraju imati pravo da se referendumski izjašnjavaju i to izjašnjavanje mora ostati u okvirima Ustava Španije. Ako bi referendum pokazao da je većina građana za nezavisnost Katalonije, potrebno je krenuti u javnu raspravu unutar Španije o promeni Ustava. Onemogućiti građane da iznesu svoje mišljenje je vrhunski izraz nedemokratičnosti – istakao je Čanak u izjavi medijima.

On je naglasio da LSV poziva vlasti u Madridu da Španija, kao zemlja EU, ne čini ništa čime bi narušila ljudska i građanska prava Katalonaca.

- Upravo zato ću sutra i lično biti u Barseloni. Da bih se i lično uverio da će katalonski referendum biti pobeda ljudskih prava. I nadam se da Španija, kao članica EU, neće naneti mrlju na obrazu Evropske unije – kazao je lider LSV.
 
(BILSV,30.09.2017)



Izjave | Utorak, 16. 10. 2012. | Komentara: 0

Jeremić da vrati mandat

BEOGRAD – Portparolka i narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov istakla je danas za Informer, komentarišući to što je predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić zadržao i funkciju poslanika u Skupštini Srbije, da bi ona u takvoj situaciji svakako vratila mandat.
Izjave | Utorak, 16. 10. 2012. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodini pomaže samo novi ustavni položaj

NOVI SAD – Komentarišući dogovor premijera Srbije i AP Vojvodine, Ivice Dačića i Bojana Pajtića, po kojem dve administracije treba da sarađuju bez obzira na političke razlike, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine  Bojan Kostreš istakao je za Dnevnik da je jedino rešenje u novom ustavnom položaju Vojvodine.
Izjave | Sreda, 03. 10. 2012. | Komentara: 0

Obeležiti datum pobede antifašizma u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton pokrenuo je inicijativu za obeležavanje antifašističke pobede u Zrenjaninu u Drugom svetskom ratu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook