Čanak: Neću da menjam ubeđenja, radio bih u korist države

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 29. 05. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Neću da menjam ubeđenja, radio bih u korist države

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je danas da ga niko nije zvao niti razgovarao sa njim o tome da zameni Maju Gojković na mestu predsednika Narodne skupštine.
- Niti sam za to čuo, niti sam načuo. Vidite sa onima koji su tu vest pustili – kazao je on komentarišući novinske napise o tome. Upitan da li bi pristao da bude predsednik parlamenta, Čanak je rekao da ne bi pristao da promeni svoja ubeđenja, ali da bi pristao da radi u korist države, kao što je pristao da bude predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije. 

LSV

- Mislim da sam zajedno sa svim članovima odbora doprineo da se evropski put Srbije bolje vidi međunarodno nego do sada, posebno imajući u vidu da se u Srbiji parlamentarna diplomatija slabo primenjuje, što je velika greška - rekao je Čanak.

Moramo negovati parlamentarizam

- Sam parlament je važan, mi moramo negovati parlamentarizam. Za 28 godina nikad nisam prihvatio nijednu funkciju u izvršnoj vlasti. Znači, nikada nisam bio član nijedne vlade ili čega takvoga, mada je bilo mnogo situacija u kojima mi je nuđeno sve i svašta. Ali ono što je sigurno, jedino što sam prihvatio, je da budem predsednik Skupštine Vojvodine koja je jedina javna funkcija bila. I 96 dana sam bio direktor Spensa u Novom Sadu – istakao je lider LSV.

On je kritikovao činjenicu da lider SRS Vojislav Šešelj, iako je osuđen za ratni zločin, još uvek poseduje poslanički mandat i sedi u parlamentu, o čemu, kako je kazao, podriva priču o Srbiji kao o državi prava.

Uporedio je Šešelja sa pedofilom i serijskim silovateljem koji su odslužili svoju kaznu, pa najavili da jedva čekaju da se vrate tako gde su počinili krivično delo za koje su osuđeni. Ukazao je da krivično gonjena osoba ne može dobiti ni posao portira u javnim ustanovama. Upitan koliko je to uporedivo, Čanak je rekao da upravo to pitanje govori o tome kolika je relativizacija političkog zločina pretočenog u konkretni ratni zločin zbog kojeg je Šešelj osuđen na 10 godina zatvora. 

- Pričam o konkretnim stvarima, o hiljadama i hiljadama uništenih ljudskih sudbina. Upravo zbog toga dođete u poziciju da ne možete da ubedite nikog u EU da imate ozbiljnu nameru da nešto menjate ako ne možete da svoje sopstvene zakone iskoristite, ako ne možete da se suočite sa sopstvenom prošlošću, ako niste spremni da nazovete stvari njihovim imenom. Zato, da se to ne bi dešavalo, ljudi koji su pravili takve stvari se lustriraju, što znači da im se zabrani bavljenje javnim delatništvom – dodao je. 

Beograd i Priština će morati da pronađu rešenje

Govoreći o evropskim integracijama, Čanak je rekao da je prva i osnovna prepreka za ulazak u EU to što Srbija živi u permanentnoj političkoj krizi koja se ogleda i u tome koliko je Srbija spremna da se suoči sa prošlošću. Ocenio je da priča o istopolnim brakovima, eutanaziji i sličnim stvarima koje se pojavljuju u medijima su samo detalji koji nisu toliko bitni.

- Daleko je bitnije poglavlje 35, a to je normalizacija odnosa sa Prištinom. A kad kažete normalizacija odnosa sa Prištinom, onda ovi euroskeptici to zovu priznanje Kosova. To niko ne traži. Traže pravno obavezujuću normalizaciju – kazao je Nenad Čanak. 

On je rekao da je njegovo lično mišljenje da će pod pritiskom međunarodne zajednice i Beograd i Priština morati da pronađu rešenje, jer stanje zamrznutog konflikta EU u sebi neće da trpi. 

(BILSV, 29.05.2018)



Izjave | Četvrtak, 08. 12. 2011. | Komentara: 0

Kostreš kandidat LSV za gradonačelnika Zrenjanina

ZRENJANIN – Republički poslanik Bojan Kostreš biće kandidat Lige socijademokrata Vojvodine za gradonačelnika Zrenjanina na sledećim lokalnim izborima, najavio je danas potpredsednik LSV i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton.
Izjave | Četvrtak, 08. 12. 2011. | Komentara: 0

Ukida se godišnja registracija traktora!

NOVI SAD - Veoma sam zadovoljan činjenicom da je posle više od osam meseci usvojena inicijativa LSV, da su ministar poljoprivrede Dušan Petrović i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podržali našu ideju da dođe do promene Zakona o bezbednosti saobraćaja i da se registracija traktora vrši samo jednom, po kupovini traktora, a ne svake godine kako je u novom zakonu pisalo – izjavio je danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.
Izjave | Sreda, 07. 12. 2011. | Komentara: 0

LSV samostalno na pokrajinske izbore

NOVI SAD - Portparolka i narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je za danšnje izdanje Večernjih novosti da je LSV već donela odluku da na pokrajinske izbore ide sama, zbog neslaganja sa Demoratskom strankom oko statusa i finansiranja AP Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook