Čanak: Odnose Hrvatske i Srbije graditi na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Sreda, 27. 11. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Odnose Hrvatske i Srbije graditi na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine

SUBOTICA - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je u utorak u Subotici da bi odnose Hrvatske i Srbije gradio na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine tokom devedesetih, ali i svih drugih žrtava ratova toga vremena, pri tome izjednačivši Srbiju i Hrvatsku kao krivce za rat. Čanak je u Subotici kopredsedavao zajedničkom sednicom predsedništva LSV, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Vojvođanske partije (VP).

LSV

- Otišao bih u Zagreb i pozvao na razgovor sve naše prijatelje, proterane Hrvate iz Vojvodine devedesetih godina, da mi oni predlože što da se čini - rekao je Čanak govoreći o uređenju srpsko-hrvatskih odnosa.

Potom je izjednačio krivnju za rat između Hrvatske i Srbije.

- Samo oni koji su platili najtežu cenu nacionalizma i populizma - a to su ljudi proterani sa svojih ognjišta zbog snova o velikoj Srbiji i Hrvatskoj oslonjenih na tradicije NDH - treba da kažu šta treba činiti, da se njihov glas čuje - dodao je Čanak.

Dodao je da „prognanici i izbeglice treba da se okupe, i Srbi i Hrvati, da se pogledaju u oči i kažu šta oni misle o svemu tome, kako bismo već jednom obrisali sav taj otrov koji je proliven devedesetih godina“.

- Treba da se izvinimo jedni drugima za sve što se događalo, da se prestane s pričom 'a šta su oni nama radili', i da se počne s nečim sasvim drugim, a to je pitanje - šta možemo zajedno učiniti - zaključio je Čanak.

Za udruživanje u „Vojvođanski front“ s DSHV-om rekao je kako ne voli tu organizaciju nazivati manjinskom strankom „jer smo svi u Vojvodini manjina“, već je reč o nacionalnim zajednicama.

- U tom svetlu, mi smo pozvali sve nacionalne zajednice da nam se pridruže jer je ovo jedna multinacionalna, interkulturalna grupacija koja treba da ponudi jedan potpuno drukčiji koncept organizovanja Srbije - naveo je, između ostalog, Čanak.

(SzILSV, 27.11.2019)Izjave | Ponedeljak, 17. 02. 2020. | Komentara: 0

Nedopustivo je učenicima deliti knjige kojima se promovišu mržnja i šovinizam

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je danas da je nedopustivo da se u školama u Vojvodini besplatno dele knjige kojima se učenicima nameće „desničarski narativ“.
Izjave | Subota, 15. 02. 2020. | Komentara: 0

Lazić: Žene žele da budu ravnopravne u donošenju odluka

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić izjavila je danas da žene žele da budu ravnopravne sa muškarcima kada je u pitanju donošenje odluka i vođenje politika kako na republičkom, tako i na svim lokalnim nivoima. To će im, u velikoj meri, omogućiti izmenjen Zakon o izboru narodnih poslanika, koji propisuje da na izbornim listama mora biti 40% manje zastupljenog pola, odnosno žena. 
Izjave | Petak, 14. 02. 2020. | Komentara: 0

Bojkotaši bi da postignu legitimitet uz rusku pomoć na ulicama

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su uslovi za izbore u Srbiji užasno loši, ali da će LSV učestvovati na izborima zato što će bojkot obezbediti samo da SNS dobije još više poslanika nego što ima sada.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook