Čanak: Odnose Hrvatske i Srbije graditi na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Sreda, 27. 11. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Odnose Hrvatske i Srbije graditi na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine

SUBOTICA - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je u utorak u Subotici da bi odnose Hrvatske i Srbije gradio na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine tokom devedesetih, ali i svih drugih žrtava ratova toga vremena, pri tome izjednačivši Srbiju i Hrvatsku kao krivce za rat. Čanak je u Subotici kopredsedavao zajedničkom sednicom predsedništva LSV, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Vojvođanske partije (VP).

LSV

- Otišao bih u Zagreb i pozvao na razgovor sve naše prijatelje, proterane Hrvate iz Vojvodine devedesetih godina, da mi oni predlože što da se čini - rekao je Čanak govoreći o uređenju srpsko-hrvatskih odnosa.

Potom je izjednačio krivnju za rat između Hrvatske i Srbije.

- Samo oni koji su platili najtežu cenu nacionalizma i populizma - a to su ljudi proterani sa svojih ognjišta zbog snova o velikoj Srbiji i Hrvatskoj oslonjenih na tradicije NDH - treba da kažu šta treba činiti, da se njihov glas čuje - dodao je Čanak.

Dodao je da „prognanici i izbeglice treba da se okupe, i Srbi i Hrvati, da se pogledaju u oči i kažu šta oni misle o svemu tome, kako bismo već jednom obrisali sav taj otrov koji je proliven devedesetih godina“.

- Treba da se izvinimo jedni drugima za sve što se događalo, da se prestane s pričom 'a šta su oni nama radili', i da se počne s nečim sasvim drugim, a to je pitanje - šta možemo zajedno učiniti - zaključio je Čanak.

Za udruživanje u „Vojvođanski front“ s DSHV-om rekao je kako ne voli tu organizaciju nazivati manjinskom strankom „jer smo svi u Vojvodini manjina“, već je reč o nacionalnim zajednicama.

- U tom svetlu, mi smo pozvali sve nacionalne zajednice da nam se pridruže jer je ovo jedna multinacionalna, interkulturalna grupacija koja treba da ponudi jedan potpuno drukčiji koncept organizovanja Srbije - naveo je, između ostalog, Čanak.

(SzILSV, 27.11.2019)Izjave | Četvrtak, 24. 09. 2020. | Komentara: 0

Nakon izbora u Americi mogu da se promene odnosi prema Srbiji

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da ćemo vrlo uskoro videti kako će se završiti svi dogovori postignuti u Americi. 
Izjave | Ponedeljak, 21. 09. 2020. | Komentara: 0

LSV i u narednom periodu deo vladajuće koalicije u Novom Sadu

Liga socijaldemokrata Vojvodine postigla je dogovor sa Srpskom naprednom strankom o učešću u koaliciji u Novom Sadu, izjavio je potpredsednik LSV Robert Kolar, neposredno pre početka današnje sednice Skupštine grada Novog Sada.
Izjave | Ponedeljak, 31. 08. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Hoće da budu Vučić umesto Vučića

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš kaže za Politiku da se pravi velika logička greška u situaciji u kojoj se stvari postavljaju tako što se kaže: imate Vučića, koji je na vlasti, i imate ljude koji su opozicija, a oni koji nisu ni za vlast, ni za deo opozicije, ne postoje ili su dupli izdajnici.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook