Čanak: Odnose Hrvatske i Srbije graditi na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 27. 11. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Odnose Hrvatske i Srbije graditi na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine

SUBOTICA - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je u utorak u Subotici da bi odnose Hrvatske i Srbije gradio na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine tokom devedesetih, ali i svih drugih žrtava ratova toga vremena, pri tome izjednačivši Srbiju i Hrvatsku kao krivce za rat. Čanak je u Subotici kopredsedavao zajedničkom sednicom predsedništva LSV, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Vojvođanske partije (VP).

LSV

- Otišao bih u Zagreb i pozvao na razgovor sve naše prijatelje, proterane Hrvate iz Vojvodine devedesetih godina, da mi oni predlože što da se čini - rekao je Čanak govoreći o uređenju srpsko-hrvatskih odnosa.

Potom je izjednačio krivnju za rat između Hrvatske i Srbije.

- Samo oni koji su platili najtežu cenu nacionalizma i populizma - a to su ljudi proterani sa svojih ognjišta zbog snova o velikoj Srbiji i Hrvatskoj oslonjenih na tradicije NDH - treba da kažu šta treba činiti, da se njihov glas čuje - dodao je Čanak.

Dodao je da „prognanici i izbeglice treba da se okupe, i Srbi i Hrvati, da se pogledaju u oči i kažu šta oni misle o svemu tome, kako bismo već jednom obrisali sav taj otrov koji je proliven devedesetih godina“.

- Treba da se izvinimo jedni drugima za sve što se događalo, da se prestane s pričom 'a šta su oni nama radili', i da se počne s nečim sasvim drugim, a to je pitanje - šta možemo zajedno učiniti - zaključio je Čanak.

Za udruživanje u „Vojvođanski front“ s DSHV-om rekao je kako ne voli tu organizaciju nazivati manjinskom strankom „jer smo svi u Vojvodini manjina“, već je reč o nacionalnim zajednicama.

- U tom svetlu, mi smo pozvali sve nacionalne zajednice da nam se pridruže jer je ovo jedna multinacionalna, interkulturalna grupacija koja treba da ponudi jedan potpuno drukčiji koncept organizovanja Srbije - naveo je, između ostalog, Čanak.

(SzILSV, 27.11.2019)



Izjave | Nedelja, 24. 12. 2023. | Komentara: 0

Glasovi za SVM u južnoj Srbiji i Šumadiji veoma čudna pojava

Komentarišući činjenicu da je Savez vojvođanskih Mađara, na nedavno održanim izborima, dobio veliki broj glasova u Šumadiji, Mačvi, Sandžaku, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton kaže da je to veoma čudna pojava i da je posle četiri stotine glasova za listu SVM u vranjskim selima ma izborima 2020. godine sve to pod poprilično velikim znakom pitanja.

Izjave | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Marton: Glasači su rekli da se za Vojvodinu vredi boriti, a na lokalnim izborima nastavljamo raditi za bolji život svih Vojvođana

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da je ovako loš rezultat stranke na pokrajinskim izborima bio očekivan zbog više faktora. LSV-Vojvođani prvi put, posle 27 godina, neće imati svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodine.
Izjave | Sreda, 06. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučićeva poseta kol-centru je marketinški trik

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je poruka Aleksandra Vučića posetom kol-centru SNS poruka jasna.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook