Čanak: Odnose Hrvatske i Srbije graditi na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 27. 11. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Odnose Hrvatske i Srbije graditi na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine

SUBOTICA - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je u utorak u Subotici da bi odnose Hrvatske i Srbije gradio na mišljenju proteranih Hrvata iz Vojvodine tokom devedesetih, ali i svih drugih žrtava ratova toga vremena, pri tome izjednačivši Srbiju i Hrvatsku kao krivce za rat. Čanak je u Subotici kopredsedavao zajedničkom sednicom predsedništva LSV, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Vojvođanske partije (VP).

LSV

- Otišao bih u Zagreb i pozvao na razgovor sve naše prijatelje, proterane Hrvate iz Vojvodine devedesetih godina, da mi oni predlože što da se čini - rekao je Čanak govoreći o uređenju srpsko-hrvatskih odnosa.

Potom je izjednačio krivnju za rat između Hrvatske i Srbije.

- Samo oni koji su platili najtežu cenu nacionalizma i populizma - a to su ljudi proterani sa svojih ognjišta zbog snova o velikoj Srbiji i Hrvatskoj oslonjenih na tradicije NDH - treba da kažu šta treba činiti, da se njihov glas čuje - dodao je Čanak.

Dodao je da „prognanici i izbeglice treba da se okupe, i Srbi i Hrvati, da se pogledaju u oči i kažu šta oni misle o svemu tome, kako bismo već jednom obrisali sav taj otrov koji je proliven devedesetih godina“.

- Treba da se izvinimo jedni drugima za sve što se događalo, da se prestane s pričom 'a šta su oni nama radili', i da se počne s nečim sasvim drugim, a to je pitanje - šta možemo zajedno učiniti - zaključio je Čanak.

Za udruživanje u „Vojvođanski front“ s DSHV-om rekao je kako ne voli tu organizaciju nazivati manjinskom strankom „jer smo svi u Vojvodini manjina“, već je reč o nacionalnim zajednicama.

- U tom svetlu, mi smo pozvali sve nacionalne zajednice da nam se pridruže jer je ovo jedna multinacionalna, interkulturalna grupacija koja treba da ponudi jedan potpuno drukčiji koncept organizovanja Srbije - naveo je, između ostalog, Čanak.

(SzILSV, 27.11.2019)



Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.
Izjave | Subota, 20. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: U LSV nema konfuzije, vreme je za mlađe ljude

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da u stranci nema konfuzije posle odlaska višegodišnjeg lidera.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook