Čanak: Podrška referendumu kao načinu da se građani izjasne

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Izjave | Nedelja, 01. 10. 2017. | Komentara: 0

Čanak: Podrška referendumu kao načinu da se građani izjasne

BARSELONA - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak koji se nalazi u Barseloni kaže da je situacija „dosta čudnovata“, i da je otišao tamo na dan referenduma o nezavisnosti Katalonije kako bi video svojim očima događaje i kako sve to izgleda jer su ovakve stvari veliki izazov ne samo za Kataloniju i Španiju već i za čitavu EU.

LSV

- Ovo je veliki test demokratije-  rekao je Čanak u telefonskoj izjavi Tanjugu iz Barselone.

- Situacija je dosta čudnovata - sa jedne strane dosta je strasti na ulicama i to se vidi, jer upravo su prošle provladine demonstracije noseći španske zastave uz jaku policijsku zaštitu, a sa druge strane je velika gužva, mnogo ljudi izlazi da glasa noseći katalonske zastave i pevajući katalonske pesme - preneo je utiske Čanak.

Kako navodi, katalonski predstavnici vlasti su javno pozvali sve koji budi izlazili na referendum da u slučaju da se pojavi policija ne stupe ni u kakav konflikt  i da ne pružaju nikakav otpor.
- Koliko sam uspeo da vidim to je zaista tako - rekao je Čanak koji je dodao i da je na par mesta bilo slučajeva da se vatrogasci postave između policije i građana koji su došli da glasaju. 

Izgledalo da će prerasti u šire nasilje

On je rekao i da je u jednom trenutku izgledalo da će sve prerasti u „šire nasilje“, ali da u proteklih par sati izgleda kao da se situacija smirila. Međutim lider LSV ne isključuje mogućnost  eskalacije nasilja nakon završetka referenduma i kada bude počeo da se nosi materijal sa glasačkih mesta. On je rekao da je činjenica da niko ne zna koji su planovi katalonskih vlasti, i objašnjava da dok su najavljivali poteze policija je pratila šta govore i po tome jednostavno „odsecala“ mogućnost da to i sprovedu.

- Sve se odvija u dubokoj tajnosti, iz vlade Katalonije se povlače potezi tako da se apsolutno ne zna šta će se događati noćas - ocenio je Čanak.

- Niko od nas koji smo tu ne podržava apriorno bilo koji rezultat referenduma već isključivo referendum kao način da se građani izjasne i iznesu svoju volju - podvukao je Čanak.

On naglašava da je činjenica da Katalonija po Ustavu Španije nema pravo da proglasi nezavisnost i dodaje:
- Smatram da bi ovaj referendum, sve da je i održan u najlegitimnijem i najlegalnijim okvirima, imao dosta sumnjive pravne osnove za donošenje bilo kakve odluke o nezavisnosti, ali imaće ozbiljne političke posledice jer posle ovoga bi se moralo prodiskutovati da li može da opstane ovaj i ovakav Ustav Španije - rekao je lider LSV.

Smatra da posle ovoga centralizovana Španija kakva je danas sa položajem Katalonije kakav je danas više neće moći da opstane. Dodaje i da su iz katalonskih vlasti "zauzeti operativom" te da je razumljivo da ne mogu još da se bave gostima iz drugih zemalja ali i navodi da ima za sutra dogovorene sastanke, u parlamentu i u vladi Katalonije.

EU da kaže zašto ćuti o događajima u Barseloni

On za Telegraf kaže da najviše tenzija ima oko biračkih mesta, dok atmosfera sa glavnog gradskog trga i ostatka grada ne ukazuje da se na ulicama događa nešto posebno.
- Kada neko ne bi znao šta se događa, u najboljem slučaju bi mislio da je nekakva utakmica u pitanju. Sa druge strane, ovo nasilje koje se dešava na biračkim mestima, i generalno odnos španskih zvaničnika prema referendumu, smatram da će Katalonce koji nisu bili većinski za nezavisnu Kataloniju gurnuti na drugu stranu - objasnio je Čanak.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže da je otputovao u Barselonu kako bi posmatrao, a ne dao podršku nezavisnosti Katalonije.

- Imao sam veliku znatiželju da vidim kako izgleda kada se u zemlji Evropske Unije organizuje jedan ovakav referendum. Mene ne zanima rezultat, njega ću prihvatiti ovako ili onako, ali me jako interesuje mogućnost toga da građani Katalonije na demokratski način iznesu svoje mišljenje. Katalonija prema špaskom Ustavu nema pravo da se osamostali i nema pravo da raspiše referendum o nezavisnosti koji bi bio obavezujuć, ali ima pravo da raspiše referendum - zaključuje Čanak, dok opisuje jutro pred otvaranje birališta.

On je ocenio i da će ove tenzije na liniji Barselona - Madrid, umesto da reše ovo aktuelno pitanje ima samo da ga zaoštre.

- EU zbog toga mora sama sebi da odgovori zašto se nijednom rečju nije izjasnila oko trenutnih događa u Barseloni - negoduje on.
 
(BILSV, 01.10.2017)
Izjave | Sreda, 18. 07. 2018. | Komentara: 0

SPS je srce sistema koji razara i društvo i državu

Istoričar dr Milivoj Bešlin izjavio je za Danas, a povodom 28. godišnjice postojanja Socijalističke partije Srbije, da je SPS nastao, pokazaće se, po naše društvo dosta tragičnom fuzijom dogmatskih i konzervativnih delova Saveza komunista Srbije sa, takođe, konzervativnom ideologijom srpskog nacionalizma.
Izjave | Utorak, 26. 06. 2018. | Komentara: 0

Otvaranje novih poglavlja, učvršćuje Srbiju na putu ka EU

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, ocenio je da je otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU dobra vest, kao i da zasluge za čvrstu opredeljenost Republike Srbije na evropskom putu pripadaju i ovoj, ali i prethodnim vladama koje su na tome posvećeno radile.
Izjave | Subota, 23. 06. 2018. | Komentara: 0

Rebalans posledica nepostojanja Zakona o finansiranju APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je da je rebalans budžeta APV za 2018. godinu, o kojem su poslanici diskutovali ove sedmice, posledica nemanja Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook