Čanak: Srbiji ne treba nova, nego bolja vlast

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 30. 06. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Srbiji ne treba nova, nego bolja vlast

NOVI SAD - Srbiji ne treba nova, nego bolja vlast, ne treba joj druga, nego drugačija država, izjavio je FoNetu predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, uz ocenu da se ne treba baviti samo time kako srušiti Srpsku naprednu stranku, već šta konkretno da se uradi u državi.

LSV

- Ako ćemo se baviti samo time kako ćemo da srušimo SNS, ne gledajući šta treba da se uradi, doći ćemo u poziciju da se ceo život provede u uzajamnim trvenjima i munjevitiom brzinom ćemo stajati u mestu - smatra Čanak.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je uvek bilo zloupotrebe vlasti, pa je ima i sada.

- Ko mi kaže da nije bilo zloupotrebe vlasti u vreme Miloševića, Đinđića, Koštunice ili Tadića, taj onda ne zna o čemu priča. Ja sam bio svedok svega toga i znam tačno koliko je bilo zloupotrebe vlasti i kada - tvrdi Čanak.

Kakav bojkot Skupštine?

Osvrćući se na delovanje Saveza za Srbiju, Čanak je rekao da mu nije baš najjasnije šta tačno oni predvode i kakve poteze povlače.

- Koliko sam video, počeli su prvo građanski protesti, a onda ih je polako, puzeći, preuzeo SzS, pa su onda protesti i nestali - protumačio je Čanak i ocenio da su protesti bili traćenje vremena i živaca. On napominje da je promena vlasti moguća samo na izborima ili na ulici, ali upozorava da promena vlasti na ulici znači građanski rat, jer niko dobrovoljno neće podneti ostavku.

Čanak misli da se postavlja i pitanje kakav je to bojkot Skupštine, ako se u samoj Skupštini drže konferencije za štampu i učestvuje u skupštinskim odborima, a jedino se ne ide na plenarna zasedanja.

- Nije bojkot ne sedeti u sali, nije to učionica, pa će učiteljica upisati da nisi bio prisutan. To je nešto sasvim drugo - rekao je Čanak i poručio da bi SzS trebalo da prestane da laže sebe.

- Ta priča samo da ove srušimo ove, pa će biti bolje, to sam gledao u više navrata u životu, svaki put nije bilo bolje - naglasio je predsednik LSV.

LSV po nekim tačkama „ljuta opozicija“ SNS-u

Komentarišući rad SNS, Čanak je istakao da LSV ima dobru saradnju sa vladajućom strankom po pitanju evropskih integracija, ali da, ipak, postoje i tačke oko kojih imaju suprotstavljene stavove. Kako je objasnio, LSV je „ljuta opozicija“ vlastima po pitanju decentralizacije, nacionalizma, položaja Vojvodine, ali i nedovoljno jasnog i odlučnog odnosa izvršne vlasti prema optuženima za ratne zločine.

Čanak je predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću poručio da hitno ide na ustavne promene i obrazložio da pod njima podrazumeva potpunu rekonstrukciju političkog sistema Srbije. To bi, kako je precizirao, značilo i promenu izbornog sistema, ali uvođenje srednjeg nivoa vlasti, organizacijom države u više pokrajina. Čanak predlaže da te pokrajine imaju punu nadležnost, sem u oblastima monetarne, fiskalne, spoljne i politike odbrane. Prema njegovom stavu, sve bi to trebalo da rezultira čistim računima i širenjem baze odgovornosti za državu, jer je samo to može učiniti stabilnom.

- Srbija ne može stalno da visi o jednome i da se onda klati nad provalijom, pa kad taj jedan nestane, da li ode u Hag ili pod zemlju ili na smetlište istorije, da se cela Srbija sunovraćuje, očajnički pokušavajući da se uhvati za nekog drugog - zaključio je Čanak.
 (SzILSV, 30.06.2019)



Izjave | Sreda, 04. 04. 2012. | Komentara: 0

Čanak: Podrška evropskom putu Srbije

BEOGRAD – Srbija se danas nalazi na raskrsnici, a predsednik Demokratske stranke Boris Tadić je simbol jedne opcije koja je Srbiju povukla na evropski put, zbog čega ćemo na predsedničkim izborima podržati njega, istakao je danas lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Izjave | Utorak, 03. 04. 2012. | Komentara: 0

Novosadski parlament jedan od najaktivnijih

NOVI SAD – Skupština grada Novog Sada u prethodne četiri godine bila je jedna od najaktivnijih u zemlji, ocenio je sinoć predsednik tog parlamenta Aleksandar Jovanović. Gostujući u emisiji “Bez cenzure” na TV Panonija, Jovanović je podsetio da je aktuelni saziv novosadske skupštine održao 50 sednica, što je za četvrtinu više od prethodnog a što bi, prema njegovoj oceni, značilo da joj je mandat trajao godinu dana duže.
Izjave | Nedelja, 01. 04. 2012. | Komentara: 1

Tragedija u Kontrastu mora da otvori neka pitanja

NOVI SAD – Tragedija u diskoteci "Kontrast" moraće da otvori mnoga pitanja, jer je ovo nije prvi put da se dešavaju ovakvi požari, pa treba utvrditi da li postoji neka sistemska greška, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook