Čanak: Vojvodina neodvojivi deo Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 26. 05. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Vojvodina neodvojivi deo Srbije

BEOGRAD - Vojvodina je integralni deo Srbije i ne može opstati kao nezavisna država, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
- Kad kažem Vojvodina mislim na ravnopravne građane i nacionalne zajednice, ravnopravne konfesije, ravnopravne ljude koji u njoj žive. I upravo zbog toga Vojvodina ne može da se odvoji od proevropske Srbije, demokratski ujedinjene. Jer, samo ujedinjena, demokratska Srbija Vojvodini može dati evropsku Vojvodinu. Ona ne može opstati kao nezavisna država – kazao je Čanak gostujući u emisiji „Hit tvit“ na Pink televiziji.

LSV

Ako Vojvodina bude devastirana, ko će povući Srbiju prema Evropi

Komentarišući predlog u kojem je emitovan i komentarisan spot organizacije „Mlada Vojvodina“, lider LSV je rekao da je to umetnička grupa koja jeste oštra na rečima, ali da Vojvodina ima ono što može da ima i nema ono što ne može da ima.

- Ono što može je da se izborimo za pristojnu državu, ono što ne može to je da se od Vojvodine pravi nezavisna država, a da bude demokratska, evropska itd. To je nemoguće, jer ne postoji nijedna od susednih zemalja koja nije imala pretenzije na celu Vojvodinu ili na neki njen deo. Vojvodina je neodvojivi deo Srbije, ali ne može zato što je neodvojivi se insistirati na tome da je Srbija sad krompir, pa gde god da podvučeš crtu to je sad sve isto. Nije isto – kazao je Čanak.

Kaže da je dobra vest što je LSV sa ljudima iz ostalih organizacija koje su na listi Ujedinjene demokratske Srbije pronašla meru zajedničkog delovanja.

- Poenta autonomije Vojvodine i svega onoga za šta se lično zalažem već 30 godina mera je demokratičnosti Srbije u celini i da kao što od centralizma pati Vojvodina, danas sve više i više to počinju da osećaju oni koji nikad nisu imali autonomiju, recimo Šumadija, Niš. Da je poslušan naš predlog iz 1998. godine u kome smo govorili o decentralizaciji Srbije, o tome da treba Srbiju decentralizovati na način gde bi se ona praktično federalizovala, mi bismo dobili federalnu Srbiju sa Kosovm u svom sastavu. Izbegli bi rat i dobili bi demokratskiju državu – ističe Čanak.

Prema njegovim rečima, Nemačka, Austrija i Švajcarska su države koje su visoko decentralizovane, ali nisu manje jedinstvene zbog toga.  Odlučivanje je spušteno na niže nivoe. 

- Zajedničke stvari kao što su fiskalna, monetarna politika, odbrana zemlje, diplomatija je na nivou države. Ali srednji nivo vlasti, pokrajine, moraju imati svoju mogućnost samouprave koju danas nemaju. I zato Mlada Vojvodina stalno napada zato što oni tvrde da smo mi suviše popustljivi. Ali je stvar u tome da ja ne doživljavam Srbiju kao okupatora Vojvodine. Srbija je naša zemlja, mi drugu nećemo. Hoćemo samo drugačiju Srbiju, ujedinjenu i demokratsku – naglasio je lider LSV.

Vojvodini, istakao je, ne postoji ugroženost srpskog identiteta, ali možda postoji ugroženost regionalnog identiteta. Prema njegovim rečima, postoji razlika kada se govori o srpskoj Vojvodini i Vojvodini ravnopravnih građana i ljudi.

Čanak je rekao i da budućnost Srbije nije najviše vezana za budućnost Kosova, nego Vojvodine. 

- Jer, ako Vojvodina popusti i ako Vojvodina bude devastirana ja ne znam ko će povući Srbiju prema Evropi – zaključio je.

O Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i SPC

Komentarišući poslednje poruke Mila Đukanovića o potrebi formiranja pravoslavne crkve Crnogoraca, Čanak kaže da je nekada učestvovao u protestima protiv Đukanovića, ali da se njegovo mišljenje promenilo kada je šef crnogorske države promenio mišljenje prema Slobodanu Miloševiću. 

Čanak je prokomentarisao da je na osnovu dokumenta kako je stvorena autokefalna crkva u Crnoj Gori, ujedinjenjem više crkava u jednu, sada zapravo na delu pokušaj odvajanja tih crkava. Lider LSV je pokazao dokument koji je objavljen u Službenim novinama 3. juna 1922. godine, u broju 121. 

- „...U granicama ovog ujedinjenog kraljevstva SHS ušle su i autokefalne pravoslavne crkve Karlovačka i Crnogorska, kao i dve dalmatinske eparhije Zadarska i Bokokotorska“. Dakle njihovim ujedinjenjem SPC sa ovim autokefalnim crkvama i eparhijama ste dobili ujedinjenu autokefalnu Srpsku pravoslavnu crkvu Kraljevine SHS. Drugim rečima, ovakva SPC kakva postoji danas ne postoji od Svetog Save, nego od 3. juna 1922. godine – zaključio je Čanak i dodao:

- Ovo govorim zato što je u pitanju jasno državni projekat da se napravi jugoslovenska pravoslavna crkva. Osamostaljenjem Crne Gore se ne traži da Crnogorska pravoslavna crkva postane nova crkva ili bilo šta takvo, da se oduzmu stvari koje pripadaju SPC, nego da se, pošto je promenjen državni format, pravoslavna crkva organizuje drugačije. tj. da se vrati na stanje pre 1918. Zloupotreba do koje je došlo je proistekla iz činjenice da je Kralj Aleksandar I ujedinitelj crkvu gledao kao način osrbljivanja SHS, kasnije Kraljevine Jugoslavije, i praktično stvarao veliku Srbiju pod lažnom ličnom kartom jugoslovenstva. I zato je ta kraljevska ujedinjena pravoslavna crkva, iz koje je posle proistekla ova današnja SPC, suštinski politički alat vladavine tog vremena.

Srbija nikada neće priznati da je priznala nezavisno Kosovo

Povodom izjave predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija da sanja o tome da tri opštine sa juga centralne Srbije budu u sastavu kosovske teritorije, Čanak kaže da se nada da će kosovsko pitanje biti rešeno, ali i da je potrebno otkloniti moguća žarišta konflikta na kosovskoj teritoriji. Dodao je da je došlo do jednog velikog nesporazuma i da je pogrešno to što Tači priča. U Tačijevim snovima, ističe, nema poente.

- Ta priča da nema granice između Bujanovca, Preševa i Medveđe sa Kosovom nije ništa novo. I ta priča o društvu i prostoru bez granica je isto sve bilo. Bilo kakvo zaokruživanje državne teritorije na osnovu naciona je budalasto zato što ne može da se napravi, jer morate granicu postaviti popola kroz bračne krevete, kroz decu. To ne može da se uradi. Tu je u pitnaju pogrešan pristup. Svoditi pitanje države na nacionalno pitanje je pogrešno, nakaradno. Šta je ideja Tačija, sve gde žive Albanci da se pretvori u Veliku Albaniju? Dobro, ali što je veća ta Albanija to će biti više onih koji nisu Albanci koji će tu živeti. I da bi se napravilo da samo Albanci tu žive, onda će morati da napravi etničko čišćenje ili genocid da bi se to uradilo. Koja god država da je pokušala da napravi velikodržavni projekat po etničkom osnovu je zabola ruke u entička čišćenja, genocid i ostale užase koji ja mislim da Srbija naročito mora da se čuva – naglasio je lider LSV.

Čanak je rekao i da je sasvim siguran da Srbija nikada neće priznati da je priznala Kosovo, a šta će priznati, koje delove suvereniteta, koje delove obavezujućih sporazuma, on to ne zna. 

- Neophodno je stvoriti uslove da se podigne nivo bezbednosti na Balkanu, otkloniti potencijalna ratna žarišta, a to može samo saradnjom onih koji o tome mogu da odluče. Nadam se da su to balkanske zemlje i ja se nadam da to može da se uradi tako da interesi velikih sila za nestabilnošću Balkana ne prevladaju - rekao je Čanak.

Komentarišući predlog „Nekada se pobeđuje, nekada se gubi“ o sukobu u delu opozicije zbog odluke lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića da taj pokret, ipak, izađe na predstojeće izbore, Čanak se najpre osvrnuo na političku istoriju Srbije, te istakao da je od 2012. godine politička scena Srbije takva da je SNS postala najjača stranka. Ponovio je da je SPS, kao i SRS, JUL, SSJ trebalo 6. oktobra zabraniti a njihova rukovodstva lustrirati.

(SzILSV, 26.05.2020)



Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook