Čanak: Žrtve su prioritet

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 08. 05. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Žrtve su prioritet

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak podržao je danas svojim potpisom osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru SFRJ (REKOM). Ističući da istina i zagađenje nemaju granice, Čanak je rekao da su ovi prostori zagađeni lažima zbog čega je neophodna jedna ovakva zajednička akcija.

"Ne znam koliki će biti rezultat, ali svaki pokušaj da se to uradi mora da se podrži i mislim da je svaki trag borbe za istinu važan. Tim pre što se čini kao da je na prostorima bivše Jugoslavije došlo do masovnog zaborava, jer žrtve ne žele da se sećaju strašnih stvari, a dželati beže od odgovornosti. Upravo u tom smislu je i proces protiv Šandora Kepira izuzetno značajan, da se pokaže da niko, bez obzira koliko godina prođe, ne može biti amnestiran od zločina koje je počinio " istakao je Čanak. Inicijativu za REKOM je potpisala i portparolka i narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov.

Identifikovati sve stradale

Lider LSV je istakao da su na ovim prostorima žrtve prioritet, podsećajući da je neophodno da se identifikuju svi koji su tokom ratova na ovim prostorima završili u masovnim neobeleženim grobnicama.
" Pre 20 godina, kada smo pravili svakodnevne proteste zbog rata ispred zgrade tadašnjeg Izvršnog veća AP Vojvodine, obećao sam da ćemo imati spisak ljudi koji su izginuli na Vukovaru i to je izuzetno važno. Nikada to nismo saznali " istakao je Čanak. On je dodao da je neophodno rešiti i mnogo drugih stvari poput restitucije, koja je napravila novu diskriminaciju među građanima.

Hag pristrasan prema zločincima

Komentarišući suđenje Vojislavu Šešelju, Čanak je ocenio da je Haški tribunal ponovo pokazao pristrasnost prema zločincima, pre svega u vezi sa ocenom da Šešelj nije bio povezan sa tadašnjom vlašću.
" Mi razgovaramo o čoveku koji je u to vreme, od neupitnog gospodara života i smrti na ovim prostorima, a to je bio Slobodan Milošević, dobio čitavu kasarnu da u njoj obučava i oprema dobrovoljce koji su posle slati da seju užas širom bivše Jugoslavije. Ne vidim kako je to Haški tribunal mogao da izgubi iz vida  " naveo je Čanak. On je dodao da po njegovom dubokom ubeđenju Šešelju i svima koji se vrate iz Haškog tribunala treba da se sudi još jednom u Srbiji, za sva dela koja Haški tribunal nije obuhvatio. Takođe, Čanak je ocenio da je sudija Žan Klod Antoneti pristrasan i da treba dobro razmisliti da li on uopšte ima moralno pravo da bude sudija Haškog tribunala.

Potpisi širom regiona

Prikupljanje potpisa građana zemalja regiona za podršku osnivanju REKOM-a počelo je 26. aprila u svim zemljama bivše Jugoslavije, a potpisi se u Srbiji prikupljaju na štandovima u 30 gradova. Koalicija za REKOM okuplja više od 1.500 udruženja i pojedinaca svih nacija i vera sa prostora bivše SFRJ koji su za stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tela koje treba da utvrdi i javno saopšti činjenice o ratovima od 1991. do 2011. godine. Među njima su udruženja porodica žrtava i nestalih, veterana, logoraša, udruženja novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

 (BILSV, 06. 05. 2011.)



Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook