Decentralizovana Srbija bi bolje funkcionisala

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 04. 10. 2017. | Komentara: 0

Decentralizovana Srbija bi bolje funkcionisala

 NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je u emisiji „Mreža“ Federalne televizije Bosne i Hercegovine ukazao da Srbija nije spremna na decentralizaciju.

LSV

- Činjenica je da bi Srbija kao složena država mnogo bolje funkcionisala u jednom decentralizovanom modelu. S druge strane, ja ne vidim da je Srbija spremna na decentralizaciju, s obzirom da je srbijanska elita koncentrisana u Beogradu, večiti talac obrenovićevskog koncepta beogradskog pašaluka i lupanjem šakom o sto i jedine mere koje vlast i ko nije i ko koga može da uhapsi – rekao je Čanak.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi pitanja Kosova i Metohije, on je ocenio da međunarodna zajednica pravi pritisak da se razreši pitanje odnosa Beograda i Prištine, zbog toga što ne želi sebi da dozvoli još jedan Kipar u Evropskoj uniji.

- Mislim da međunarodna zajednica mora nešto da ponudi, na primer da kroz 50 godina može da se napravi referendum o tome gde bi severne četiri opštine htele da budu, u kojoj državi. Navodim primer, ali mora da ponudi bilo šta što bi ostavilo proces koliko toliko živim bi bilo dovoljno za Beograd da popusti i da omekša – rekao je Čanak odgovarajući na pitanje novinara da li EU nešto nudi srbijanskoj strani kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja.

U prilogu Federalne TV BiH je navedeno da „separatizam termin koji često povezuju sa RS (Republikom Srpskom), entitetom koji mnogi vide kao pogodan teritorij za kompenzaciju u slučaju gubitka Kosova“, kao i da je to „neobjašnjivo, neizvodivo, pa opet prisutno i opasno“.

 - Zamena teritorija znači promenu granica. Promena granica, znači rat – odgovorio je Čanak.

 (BILSV, 04.10.2017) 



Izjave | Ponedeljak, 03. 09. 2012. | Komentara: 0

Sednica Skupštine grada Novog Sada 12. septembra

NOVI SAD - Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov zakazala je sednicu Skupštine grada za sredu, 12. septembra 2012. godine sa početkom u 11 časova.
Izjave | Subota, 01. 09. 2012. | Komentara: 0

Sednica sazvana u skladu sa Poslovnikom

NOVI SAD – Ukoliko predsednik Skupštine grada, u skladu sa Poslovnikom ne zakaže sednicu, onda se  otvara mogućnost da sednicu zakaže gradonačelnik, Gradsko veće ili jedna trećina odbornika, u skladu sa zahtevom za održavanje sednice koji je već podnet, istakao je sinoć sekretar Skupštine grada Novog Sada Branislav Antić.
Izjave | Petak, 31. 08. 2012. | Komentara: 1

Čanak: Kompromisna rešenja besmislena

NOVI SAD – Pokrajinska administracija je najavila da sprema kompromisna rešenja kojima bi trebalo da se izađe iz pat-pozicije nastale zbog toga što je Ustavni sud Srbije Vojvodini osporio 22 nadležnosti, a lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u izjavi za RTV ocenjuje da je preimenovanje predstavništva u Briselu prevara, a ideja o kompromisnim rešenjima, besmislica.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook