Evropska komisija i ove godine o neophodnosti Zakona o finansiranju APV

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 13. 06. 2019. | Komentara: 0

Evropska komisija i ove godine o neophodnosti Zakona o finansiranju APV

NOVI SAD – Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je da je godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije realan i objektivan. Sedlarević je gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ Radio-televizije Vojvodine istakla da taj izveštaj ne sadrži samo stavove Evropske komisije, već da je on rezultat sveobuhvatne analize vladinih, nevladinih organizacija, institucija, posmatrača i kao takvog ga i treba posmatrati.

LSV

Prve reakcije emotivne i neprikladne


- On je vrlo dobronameran i mislim da je to ono što apriori svako od nas treba da uvaži kada razmatra ovaj izveštaj. Prve reakcije na ovaj izveštaj su bile poprilično emotivne i, usudiću se da kažem, neprikladne. Ali mislim da je to sa ove kratke vremenske distance, ustvari, sjajno jer da nisu bile takve prve reakcije ne bi se ni toliko pažnje posvetilo ovom izveštaju, a neophodno mu je posvetiti dužnu pažnju. Upravo zbog toga što je u njemu sadržano sve ono što moraju da budu naši prioriteti i vrlo decidno je  rečeno šta je sve urgentno, gde dobrano kaskamo u odnosu na neke ranije preporuke, gde su reforme očekivane, a za sad se nisu desile... – navela je ona.

Sedlarević, koja je u dva mandata bila predsednica Odbora za evrointegracije Skupštine APV, naglašava da nijedan izveštaj EK do sada nije pobudio ovoliku pažnju.

Dodaje da ovaj dokument sadrži čitav opus političkih kriterijuma koje mi možemo da nađemo kao primer u praksi.

- Prevashodno kad to kažem mislim na nizak nivo neometane slobode govora, vrlo taksativno i vrlo precizno u izveštaju EK je opisana predsednička kampanja gde su posmatrači uočili da su birači nesmetano mogli da izađu na biračka mesta i glasaju, ali da je jedan predsednički kandidat bio daleko zastupljeniji u medijima od svih ostalih... Apostrofiran je nizak stepen napretka u vladavini prava, a to je jedan od dva osnovna uslova da bismo mi ubrzali proces pristupa EU - dijalog sa Kosovom kao urgentni uslov, kako se to navodi u izveštaju EU, i viši stepen napretka u vladavini prava. Svakodnevno svedočimo tome da korupcija još uvek nije smanjena, da je stanje u pravosuđu kako jeste... Imali smo u ponedeljak sednicu Konventa na kome je predsednica parlamenta najavila čitav niz mera za koje ja nisam sigurna da nije eksplicitno navedeno u izveštaju EK da je uočeno da Narodna skupština nema javnu raspravu, da se zakoni donose po hitnom postupku, da nema međustranačkog dijaloga... Po prvi put posle nekoliko meseci eklatantnog stanja u tom smislu mi imamo konačnu najavu da će ta situacija u Narodnoj skupštini biti razrešena, nadam se da će praksa pokazati da neće ostati samo na rečima – zaključila je Sedlarević.

O Zakonu o finansiranju Vojvodine u svakom izveštaju


Ona je naglasila da EK u svakom izveštaju ponavlja neophodnost donošenje Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.

- Po meni, to je sjajan primer kako centralne vlasti ne poštuju sopstveni ustav. Ustav RS je donet 2006. godine i vrlo jasno je rečeno da određeni set zakona mora biti usvojen do kraja 2008. godine između ostalih zakona, najvažniji po pitanju autonomije Vojvodine je zakon o finansiranju nadležnosti. Nije donet 10,5 godina od krajnjeg roka i to je nešto što se navodi u svakom izveštaju EK. I to negde jasno govori o visokoj centralizaciji Republike Srbije, jer osim zakona o nadležnosti pominje se i neophodnost spuštanja ingerencija na niže nivoe vlasti, regionalne i lokalne – kazala je poslanica LSV.

Ona je pomenula da je LSV pre dva meseca podnela predlog zakona o finansiranju nadležnosti APV Narodnoj skupštini Republike Srbije, ali je on odbijen. Upitana zašto to LSV nije uradila ranije, Sedlarević je istakla da je to trebalo da bude predlog Skupštine AP Vojvodine, a ne političke stranke, te da je pitanje za vladajuće stranke od 2008. godine zašto to nisu učinile.

Omalovažavanje procesa

Sedlarević je istakla i da sve promene koje činimo na evropskom putu treba da budu zbog nas samih, a ne zbog EU.

- Mislim da je Vlada ili ko god je na vlasti tu najodgovorniji, ali dobar deo odgovornosti je na svakoj pojedinki i svakom pojedincu. Od toga da li ćemo mi posle 2014. ponovo 2019. imati poplave. Izvinite, između ostalog, to je i zbog toga što bacamo smeće u svoje reke, u svoje potoke, u svoje izvore. Zamislite kad zaista otvorimo poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine i klimatske promene... Kad god se pomene ovo poglavlje svi kažu to je najskuplje, ali je možda i najvažnije. Hajde da pričamo o tome koliko je važno da se mi konačno počnemo baviti zaštitom životne sredine, vazduhom, vodom, smećem koje odlažemo i kako ga odlažemo. I to su životna pitanja, o tome treba da pričamo. Ako kažemo kako će to uticati na život svakog pojedinca, omiljeno je da neće smeti da se peče rakija i neće po kućama da bude svinjokolj. Izvinite, to je omalovažavanje procesa – zaključila je mr Maja Sedlarević.

(SzILSV, 13.06.2019)Izjave | Utorak, 07. 06. 2011. | Komentara: 0

Čanak o finansiranju lokalnih samouprava i restituciji

BEOGRAD - Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je danas da je u vladajućoj koaliciji bilo razgovora o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koje su predložili Ujedinjeni regioni Srbije, kako bi se došlo do većih transfera za lokalne samoprave.
Izjave | Ponedeljak, 06. 06. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Zakon o javnoj svojini nije posao za jednu stranku

NOVI SAD - Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš, koji predsedava Radnoj grupi za izradu zakona o imovini i prihodima AP Vojvodine i lokalnih samouprava, izjavio je za današnju Politiku da je ono što u vezi sa decentralizacijom traži URS samo jedan mali deo neophodnih aktivnosti koje trebe učiniti da bi Srbija bila drugačija u odnosu na ono što je danas.
Izjave | Nedelja, 05. 06. 2011. | Komentara: 0

Vlada ispoštovala dogovor sa paorima

BEOGRAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš potvrdio je jutros, gostujući na TV Pink, da je Vlada Srbije odlučila da izađe u susret paorima koji već nekoliko dana protestuju širom Vojvodine, te da će ispuniti ranija obećanja u vezi sa isplatom najavljenih subvnencija. Kostreš je pojasnio da je ovu odluku bilo vrlo teško doneti, pre svega zbog nedostatka novca u budžetu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook