Jakovljev: Kako se došlo do 7,3 odsto?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 15. 12. 2016. | Komentara: 0

Jakovljev: Kako se došlo do 7,3 odsto?

NOVI SAD – Predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev istakao je da se nada da će Vojvodini biti bolje u 2017. godini, ali je upitao kako se došlo do zaključka da će APV dobiti 7,3 odsto republičkog budžeta.  Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine Jakovljev je ukazao da je osnovica 917 milijardi dinara, a pokrajinski budžet 63,6 milijardi što nije 7,3 već 6,9 procenata.

LSV 

- Postoji jedan drugi problem u tih 63 milijardi, a to je kako se pravi budžet AP Vojvodine. Pravi se iz dela ustupljenih prihoda na zarade i na dobit, iz nadoknada (to su šume, vode, mineralne sirovine), iz sredstava koja su preostala iz onog proteklog perioda i onda od onoga što kvari sreću, a to su transferi. Dakle, za 2017. godinu planirano je 28 milijardi transfera, tj. plata prosvetnim radnicima i sedam milijardi lokalnim samoupravama. To je ono gde pokrajinska administracija samo popuni virmane. To nema veze sa budžetom, ali kad se to skloni onda više nemate 7,3 i imate dokaz u samom budžetu da nemate 7,3 jer je za kapitalna ulaganja planirano 14,5 milijardi. Ustav decidirano kaže da od budžeta AP Vojvodine tri sedmine, a to je 42 posto budžeta, mora da ide u kapitalna ulaganja. Ako se u kapitalnim ulaganjima nalazi 14,5 milijardi, gde je onda tih 7,3% - upitao je Jakovljev, ali odgovor na pitanje nije dobio.

On je naglasio da se mora praviti razlika i između onoga što se zove budžet AP Vojvodine i AP Vojvodina u koju Republika Srbija, normalno, ulaže.  Kada je u pitanju žalba koju je Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela Ustavnom sudu, Jakovljev je rekao da se od nje ne odustaje, ali da se ona ne odnosu na visinu iznosa od sedam odsto republičkog budžeta, već na Zakon o budžetskom sistemu. 

Posle desetominutne prepirke dvojice gostiju u studiju Miroslava Vasina (DS) i Milenka Jovanova (SNS), koja je u par navrata bila na ivici incidenta, Jakovljev je ustao, a kada je usledila tišina on se u njihovo ime izvinio građankama i građanima Vojvodine. On je rekao da je to bila slučajnost i da se to neće ponavljati jer u studiju sede poslanici Skupštine AP Vojvodine koji su, bar do sad, pokazivali zavidan nivo političke kulture i zamolio da se to smatra akcidentom. 

On je naglasio da će LSV podržati sve projekte koji idu u prilog ljudima koji žive u Vojvodini, bez obzira na to ko će, kako je rekao, seći vrpcu. 

- Davno smo rekli – blanko poverenje nikom. Nema više koalicionih partnera koje ćemo pratiti pa onda priznavati da nismo imali dovoljno snage da ih nateramo na Zakon o finansiranju Vojvodine... Samo ono što je dobro za ljude u Vojvodini podržaćemo bez obzira ko će da bude inicijator i ko će na kraju slavu pokupiti – dodao je on.

(BILSV, 15.12.2016)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook