Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi

NOVI SAD - Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi, kao i promocija publikacije "Rečnik NOB-a", održani su danas u Velikoj sali Skupštine grada. Javni čas, održan povodom obeležavanja 70-godišnjice od pokretanja antifašističke borbe u nekadašnjoj Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu, otvorio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, rekavši da je "tema časa jedna od najvrednijih ideja u istoriji čovečanstva."

- Antifašizam predstavlja civilizacijski i etički stav. Antifašizma je plemenita ideja, koju su prepoznali oni koji su se borili protiv sumanute ideologije fašizma - istakao je Jovanović.
On je podsetio da "prava pojedinca, definisana ideologijom fašizma, ne postoje", rekavši da je fašizam institucionalizovao nasilje kao glavno oružje politike. Jovanović je još istakao da je pojava fašizma pokrenula jedan od najvećih ustanaka naroda.

- Ustanak koji se razvijao na području čitave nekadašnje Jugoslavije i koji je okupio sve narode bivše države. Sreća je što su tu ideju prepoznali mnogi, jer kroz njihovu borbu i mnogobrojne žrtve, naše društvo je nastavilo normalan tok - zaključio je Jovanović.

Đacima novosadskih srednjih škola i gimanzija, pored predsednika gradskog parlamenta obratili su se istoričar mr Milivoj Bešlin i učesnika NOB-a i predsednik Društva za istinu o NOB-u i Jugoslaviju Bogdan Tanasković, dok je o publikaciji "Rečnik NOB-a" govorio priređivač Zoran Petakov.

(BILSV, 14.04.2011.)




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook