Jerkov: Hapšenje Mladića može dati i odgovor na pitanje zašto su ubijeni gardisti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 28. 05. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Hapšenje Mladića može dati i odgovor na pitanje zašto su ubijeni gardisti

NOVI SAD - Sinoć smo bili u prilici da još jednom vidimo kako se zločini i zločinci zaklanjaju iza lažnog patriotizma i kako se pod raznoraznim izgovorima ruši grad " izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov komentarišući nerede koje su sinoć u Novom  Sadu izazvali mladići okupljeni na navodnom protestu povodom hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića.

Ona je rekla i da vandalizami i nasilje ne mogu biti validno sredstvo komunikacije, i pohvalila reakciju policije koja sinioć nije izostala.

Kazniti vandale koji su osramotili Novi Sad

- Ono što očekujemo da vidimo, u vremenu koje dolazi, to je da neko zbog sinoćnjih događaja u Novom Sadu bude kažnjen. Da neko za to odogovara i da neko za to dobije zatvorsku kaznu a ne samo narukvicu ili kućni pritvor " navela je Jerkova. Ona je ocenila da bi samo to bilo jasna poruka države da se nasilje neće tolerisati. Kako je rekla, oni koji su sinoć uplašili su građane i građanke Novog Sada koji su se šetali sa svojim porodicama i napali Sterijino pozorje, jednu od novosadskih svetinja, i na taj načni osramotili svoj grad.
- Nije patriotizam rušiti sopstveni grad, niti je patriotizam štititi zločince i na taj način svaljivati krivicu na sve. Oni koji su činili zločine treba za to da odgovaraju i to je jedina logika i jedno ispravno misliti i raditi " smatra portparolka LSV.

Šta se desilo sa Draganom i Draženom?

Jerkova smatra da je sada veoma važno prekinuti sve spekulacije o tome gde je Mladić bio, gde se krio i na koji način. Ona je ocenila da time ne treba da se bave mediji i dodala da LSV zahteva da zvaničnu izjavu i zvaničnu istragu.
- Očekujemo da nam nadležni organi kažu gde je Mladić bio sve ovo vreme. Zbog čega je trebalo 11 godina da se on uhapsi, zbog čega se sumnja već 10 godina da se on nalazi u Srbiji? Da li je to tačno? Ko mu je pružao zaštitu ako je to tačno, i da li su u to bile uključene neke državne strukture? I ono što je jako važno da nakon tog zvaničnog saopštenja uslede i odgovarajuće akcije " navela je Jerkova. Kako je  objasnila, to znači da oni koji su pružali zaštitu Mladiću i pomagali mu da se skriva sve ove godine, moraju za to da odgovaraju i budu sankcionisani. Jerkova je rekla i da je hapšenje Ratka Mladića jedina i idealna prilika da se konačno pronađe odgovor na pitanje zbog čega su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni u kasarni na Topčideru dok su ispunjavali svoju obavezu prema državi.

Ukinuti godišnju registraciju traktora

U drugom delu konferencije Jerkova je istakla inicijativu LSV za ukidanje obavezne godišnje registracije traktora, uz napomenu da je to izuzetno važno egzistencijalno pitanje za poljoprivrednike. Ona je ukazala da je Liga u proteklom periodu u preko 200 mesta u Vojvodini prikupila više od 25.000 potpisa za inicijativu kojom će LSV zatražiti obustavu godišnje registracije traktora.
- To samo predstavlja dodatni trošak poljoprivrednicima koji su ionako u teškoj finansijskoj situaciji " navela je Jerkova. Ona je najavila da se akcija nastavlja i pozvala sve građane i građanke, političke stranke i nevladine organizacije i svakoga ko misli da može da doprinese, da se priključe.
- Krajem juna mi ćemo Ministarstvu poljoprivrede podneti ovu inicijativu i zatražićemo od Vlade Republike Srbije da hitno promeni tu svoju odluku jer smatramo da poljoprivrednici u Srbiji, dakle ne samo u Vojvodini, zaslužuju jednu ovakvu pomoć države " navela je ona. Jerkova je podsetila da su poljoprivrednici po najnovijim propisima obavezni da godišnje registruju, ne samo traktore, nego i sva priključna vozila i poljoprivredne mašine što je jako veliki trošak.
- Smatramo da je traktor oruđe za rad a ne prevozno sredstvo i da se zbog toga ne može tako ni tretirati i da država nema prava da na ovakav način opterećuje poljoprivrednike koji su ionako u teškoj situaciji " zaključila je Jerkova. 

(BILSV, 27.05.2011.)




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook