Kosovo osvojeno sabljom 1912. a izgubljeno NATO bombama 1999.

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 29. 06. 2019. | Komentara: 0

Kosovo osvojeno sabljom 1912. a izgubljeno NATO bombama 1999.

BEOGRAD - Ideja o opstanku Kosova u teritorijalnom jedinstvu i celini države Srbije je toliko nerealna, da je to čisto varanje ljudi, izjavio je FoNetu predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, koji smatra da bi sa tim što pre trebalo prekinuti.
- Kosovo je osvojeno sabljom 1912. a izgubljeno NATO bombama 1999. godine - rekao je Čanak u razgovoru sa novinarkom Bojanom Milovanović.

LSV

U okviru serijala Kosinus, on je konstatovao da je postojala volja velikih sila „da se desi i jedno i drugo“ i predočio da „ovog trenutka niti ima rata, niti ima volje velikih sila“. Prema njegovoj oceni, stolica za Kosovo u Ujedinjenim nacijama (UN) se podrazumeva, a eventualne posledice bi mogle da budu samo po ponos ultradesničarskih krugova u Srbiji.

- Upravo zbog tog njihovog ponosa, Srbija je i platila ovako krvavu cenu poslednjih 30 godina - tvrdi Čanak.

Razgraničenje bi, prema njegovom mišljenju, značilo da je već dogovoreno priznanje nezavisnosti Kosova, samo se još razmatraju granice u kojima će to biti.

- Sama promena granica zbog četiri opštine značila bi otvaranje Pandorine kutije i promene granica u Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Crnoj Gori, Srbiji, pa do Moldavije. To vam onda znači pakao u najavi za sledećih 100 godina - upozorio je Čanak.

On predviđa da će se zamrznuti konflikt koliko sutra odmrznuti i zbog toga se sporazum mora napraviti.

- To je uslov opstanka i života na ovim prostorima - uveren je Čanak, koji je predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije.

Prema njegovom stavu, kompromis je moguć samo u koordinatama da kosovska strana shvati neophodnost davanja garancija za bezbednost nacionalnih i građanskih prava nacionalnih zajednica na Kosovu.

- Takođe, jedan određeni nivo autonomnosti kulturno-istorijskih spomenika vezanih za srpsku nacionalnu baštinu. Sve ostalo, ja mislim da je već završeno - rekao je Čanak.

On referendum vidi kao način na koji se obično donose odluke za koje niko nema hrabrost da ih sam donese.

- Takođe, referendum obično nikad ne izgubi onaj ko ga organizuje - napomenuo je Čanak.

On je ukazao da međunarodna konferencija i dijalog daju male garancije da će rešenje biti trajno.

- Jedino što daje pravu garanciju da će biti trajno je suštinsko ekonomsko i interesno povezivanje, dakle carinska unija - zaključio je Čanak.

(SzILSV, 29.06.2019)



Izjave | Utorak, 29. 08. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vlastima lični interes važniji od stabilnosti društva

Nijedna odluka Aleksandra Vučića i njegovog režima neće uspeti da skrene pažnju od činjenice da se u našoj zemlji sve teže živi i da su građanke i građani Srbije spremni za promene, mišljenja je Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani.
Izjave | Ponedeljak, 21. 08. 2023. | Komentara: 0

Marton: Susret Vučića i Orbana dobra prilika da uklone Hortijevu bistu iz parlamenta

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Aleksandar Marton istakao je da bi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić trebalo da iskoristi priliku da se tokom susreta sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom informiše o uklanjanju biste Mikloša Hortija iz parlamenta te države.
Izjave | Četvrtak, 03. 08. 2023. | Komentara: 0

Protivustavno i neprikladno da državni organi slave krsnu slavu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je to što je Vojska Srbije dobila i u utorak prvi put proslavila krsnu slavu još jedan dokaz da je u Srbiji sve moguće kada ste na vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook