Kostreš: Još radimo na spornim pitanjima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 10. 07. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Još radimo na spornim pitanjima

BEOGRAD " Nacrt zakona o javnoj svojini još uvek je u izradi, budući da postoji još nekoliko spornih pitanja, a premijer Srbije Mirko Cvetković će o tom aktu biti obavešten zvanično kada sve bude završeno, istakao je za Radio Beograd 1 Bojan Kostreš, šef Radne grupe Vlade Srbije za izradu zakona o javnoj svojini.

Bojan Kostres

Kako je naveo, premijer je sve vreme obaveštavan po fazama o tome dokle se stiglo sa izradom zakona. On je ponovio da je ostalo da se reše još tri ili četiri ključna pitanja koja nisu definisana do kraja, dodajući da postoji ideja na koji način može da se prevaziđe ovaj problem.

"U političkom smislu mislim da smo uspeli da pozicioniramo stvari. Sada pravnici trebaju da to pretoče u zakon i ja očekujem da ćemo do kraja roka koji je nama dat, znači do 15. jula, završiti taj zakon i predati ga premijeru. Vrlo je moguće da će taj zakon ući u skupštinsku proceduru negde krajem jula i da će to praktično biti poslednji zakon pre letnje pauze koji će biti usvojen " zaključio je Kostreš.

Politički dogovor izostaje čitavu deceniju

Šef Radne grupe Vlade Srbije za izradu zakona o javnoj svojini je podsetio da je tokom perioda vladavine Slobodana Miloševića jaka centralizacija vlasti uvedena prvo zakonom iz 1992. godine, a onda i Zakonom o javnoj svojini iz 1995. godine, kada je sva imovina oduzeta lokalnim samoupravama i autonomnim pokrajinama.

"Od  2000. godine do danas bilo je desetak pokušaja da se napravi zakon o javnoj svojini. Nije napravljen ne zato što  ne može tehnički da se napiše, nego zato što mi ne možemo politički da se dogovorimo koji je nivo samostalnosti lokalne samouprave i koji je nivo autonomije koji trebaju da imaju autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo i Metohija u Srbiji " istakao je Kostreš. On dodaje da se sada radi na pitanju vlasništva Vojvodine nad velikim javnim sistemima, navodeći kako misli da je postignut sporazum da ono što jeste nadležnost APV po Ustavu, Statutu AP Vojvodine i Zakonu o nadležnosti APV, da u tom meritumu i javna svojina pripadne AP Vojvodini.

"Oni poslovi koji su u nadležnosti Vojvodine, za te poslove za koje se vezuje određena imovina, ta imovina pripada APV i pokušavamo u ovom momentu da pronađemo najpreciznije pravne formulacije kako bi se to i realizovalo " ističe Kostreš.

Usklađivanje sa Zakonom o restituciji

Bojan Kostreš je naveo i da nema problema niti nesporazuma oko restitucije, budući da će, po svemu sudeći Zakon o javnoj svojini biti donet pre.

"Do momenta dok se ne donese Zakon o restituciji, bez obzira kada se bude doneo Zakon o javnoj svojini, prema u ovom momentu važećoj verziji zakona, ne može ni lokalna samouprava, ni pokrajina, ni republika da otuđe bilo koje sredstvo " ukazao je on. Kostreš je dodao i da postoje dve opcije kada su u pitanju ova dva zakona, ili će zakon o javnoj svojini biti donet do kraja jula, odnosno početka avgusta, a  zakon o restituciji do kraja septembra ili će oba zakona biti doneta istoga dana. Ali i ako zakon o javnoj svojini bude donet mesec i po dana ranije, lokalne samouprave i pokrajina neće moći da otuđe javnu svojinu do momenta donošenja zakona o restituciji. On je dodao da nakon razgovora sa potpredsednikom Vlade,Božidarom Đelićem, koji je od premijera zadužen da koordinira ova dva zakona, postignut dogovor koji je i njemu vrlo načelan - da ta dva zakona ne mogu biti jedan protiv drugog, ne mogu biti disinhrona. " Moraju biti usklađena i restitucija se, kao jedan proces koji je suštinski pravedan, ili koliko god može da bude pravedan posle 50 godina, mora sprovesti. Između ostalog, moj cilj i jeste taj da ova dva zakona budu usklađena i da se donesu na način koji neće više proizvoditi nesporazume " kaže Kostreš dodajući da niko od nadležnih takođe neće dozvoliti da ova dva zakona budu suprotstavljena.

(BILSV, 10. 07. 2011.)




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook