Kostreš: Sa premijerom sutra o spornim pitanjima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 05. 07. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Sa premijerom sutra o spornim pitanjima

NOVI SAD - Bojan Kostreš, šef radne grupe Vlade Srbije za izradu zakona o javnoj svojini, sutra bi trebalo premijeru Mirku Cvetkoviću da predstavi nacrt ovog propisa koji je jedan je od uslova da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Bojan Kostres

Kako piše današnja Politika, Kostreš je ubeđen da će na ovom sastanku biti rešena prestala sporna pitanja u vezi sa imovinom Vojvodine, što bi omogućilo da se završe pregovori, obavi tehnička redakcija i tekst nacrta zakona u zadatom roku (15. jula) preda premijeru.

"Više od 85 odsto stvari je usaglašeno. Što se tiče svojine lokalnih samouprava sve je dogovoreno, a ostala su jedino sporna tri ili četiri pitanja koja su važna za autonomiju Vojvodine. Najspornije jeste upravljanje pokrajine svojinom koja se odnosi na velike javne sisteme, kako što su Pošta, Telekom, železnica i putevi. Tu nismo uspeli da postignemo uniformnu saglasnost, ali se o tim pitanjima upravo razgovara " kazao je Kostreš za Politiku. Šef radne grupe i zamenik predsednika LSV-a ne želi da otkriva više detalja u ovom, kako naglašava, jako kompleksnom momentu.

"Stavovi nisu usaglašeni i ako bih u ovom momentu izneo nešto za šta moji sagovornici ne veruju da je tako, onda bih učinio medveđu uslugu i sebi i drugima, jer bismo praktično razbili proces koji je pri kraju. Možda ne bi bio vraćen baš na sam početak, ali sigurno na neku poziciju na kojoj smo bili pre dve ili tri nedelje " naveo je Kostreš. Prema njegovim rečima, Vojvodina u nultoj verziji zakona nije bila prepoznata da ima svoju javnu svojinu nego je bila svedena na to da joj Vlada Republike Srbije uredbama prenosi određenu imovinu. Međutim, novim nacrtom jasno je definisana kategorija javne svojine Vojvodine.

"Vojvodini će pripasti sva imovina koja se naslanja na njene Ustavom definisane nadležnosti i ovo je ogroman pomak. Ali ja koji sam zastupao tezu da pokrajini mora da se vrati sva svojina kojom je raspolagala pre Miloševićevog puča 1988. godine, ne mogu da budem u potpunosti zadovoljan, jer nismo uspeli sve da vratimo " naglasio je naš sagovornik. Kostreš je kazao da je svojina Vojvodine teško političko pitanje. Zakon je trebalo da bude donesen još za vreme DOS-a, od kada postoji nekoliko verzija nacrta, a takođe i posle usvajanja Ustava 2006. godine. Usvajanje zakona o javnoj svojini jedan je od uslova da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, o čemu će Evropska komisija mišljenje dati sredinom oktobra.

Za razliku od svojine Vojvodine, oko svojine lokalnih samouprava nema dilema, tako da će njima biti vraćena sva imovina, koja im je oduzeta zakonom iz 1995. godine. Izuzetak će biti samo u situacijama kada je državni interes iznad interesa lokalnih samouprava, što je u zaista zanemarljivom broju slučajeva, istakao je Kostreš.

(BILSV, 05.07.2011.)




Izjave | Utorak, 29. 08. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vlastima lični interes važniji od stabilnosti društva

Nijedna odluka Aleksandra Vučića i njegovog režima neće uspeti da skrene pažnju od činjenice da se u našoj zemlji sve teže živi i da su građanke i građani Srbije spremni za promene, mišljenja je Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani.
Izjave | Ponedeljak, 21. 08. 2023. | Komentara: 0

Marton: Susret Vučića i Orbana dobra prilika da uklone Hortijevu bistu iz parlamenta

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Aleksandar Marton istakao je da bi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić trebalo da iskoristi priliku da se tokom susreta sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom informiše o uklanjanju biste Mikloša Hortija iz parlamenta te države.
Izjave | Četvrtak, 03. 08. 2023. | Komentara: 0

Protivustavno i neprikladno da državni organi slave krsnu slavu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je to što je Vojska Srbije dobila i u utorak prvi put proslavila krsnu slavu još jedan dokaz da je u Srbiji sve moguće kada ste na vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook