Kostreš: Važno je da Katalonci kažu šta misle o nezavisnosti

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Izjave | Sreda, 27. 09. 2017. | Komentara: 0

Kostreš: Važno je da Katalonci kažu šta misle o nezavisnosti

NOVI SAD – Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da je i za Kataloniju i za Španiju i za čitavu Evropu važno i demokratski da Katalonci na referendumu kažu ono što misle i na taj način svima da bude jasno da li je većina građana za ostanak u zajedničkoj državi ili nezavisnost.

lsv

- Zbog toga mi mislimo da Katalonija ima pravo da organizuje referendum. Kakav će rezultat biti, o tome treba da odluče građani Katalonije - rekao je Kostreš za Telegraf.rs, a povodom referenduma o nezavisnosti ove španske pokrajine i podrške koju je na svom tviter nalogu dao predsednik LSV Nenad Čanak.

Na pitanje portala, da li LSV planira pokretanje sličnog izjašnjavanja u Vojvodini, Kostreš jerekao da se ne može stavljati znak jednakosti između Katalonije i Vojvodine, Katalonaca i Vojvođana iz više razloga. 

- Katalonija je kroz istoriju imala periode svoje državnosti, Katalonci imaju svoj jezik, Katalonci jesu nacija, što u Vojvodini to ne može da se kaže - ističe zamenik predsednka LSV. On kaže da je Vojvođanin stanje duha, a ne nacionalna pripadnost.

- U Vojvodini postoji šest službenih jezika, ali ne postoji vojvođanski jezik - izjavio je Kostreš. Kaže da je više nego jasno da jedan veliki broj Katalonaca smatra da Katalonija treba da bude nezavisna, dok u Vojvodini to nije slučaj.

- U Vojvodini postoji veliki broj ljudi koji smatra da Vojvodina treba da ima autonomiju i da u toj svojoj autonomiji odlučuje o sredstvima koja se stvaraju Vojvodini, tako da se ne može stavljati znak jednakosti - napomenuo je Kostreš i zaključio: - To što mi podržavamo ideju da Katalonci na referendumu kažu ono što misle, ne znači da se odmah zalažemo i za referendum o Vojvodini. 
 
(BILSV, 27.09.2017)
Izjave | Subota, 13. 01. 2018. | Komentara: 0

Kostreš: Sveštena lica ne treba da se mešaju u politiku

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je sinoć da sveštena lica ne treba da se mešaju u politiku i da komentarišu političke teme. Komentarišući izjave mitropolita Amfilohija i patrijarha SPC Irineja, on je istakao da oni treba da vode računa o onome što je njihov posao, o Crkvi.
Izjave | Petak, 05. 01. 2018. | Komentara: 0

Marton: Topovske šupe u sramotnom stanju

Za nevericu je činjenica da niko nije uhapšen zbog krađe spomen ploče na prostoru logora, tako da već pola godine ne postoji niti spomen natpis o mestu stradanja naših sugrađana. Tražimo uređenje prostora na kojem se nalazio logor i što hitnije isticanje nove spomen ploče - navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik Udruženja antifašista Zrenjanina Aleksandar Marton.
Izjave | Utorak, 02. 01. 2018. | Komentara: 0

Vojvodini potrebna sistemska rešenja

Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je za RTV da se pokrajinska skupština svela na servis za izglasavanje potrebnih odluka. On je ocenjujući rad Skupštine APV u 2017. godini rekao i da vladajuća koalicija u APV nije svesna da su Vojvodini potrebna sistemska rešenja.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook