Kostreš: Važno je da Katalonci kažu šta misle o nezavisnosti

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Izjave | Sreda, 27. 09. 2017. | Komentara: 0

Kostreš: Važno je da Katalonci kažu šta misle o nezavisnosti

NOVI SAD – Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da je i za Kataloniju i za Španiju i za čitavu Evropu važno i demokratski da Katalonci na referendumu kažu ono što misle i na taj način svima da bude jasno da li je većina građana za ostanak u zajedničkoj državi ili nezavisnost.

lsv

- Zbog toga mi mislimo da Katalonija ima pravo da organizuje referendum. Kakav će rezultat biti, o tome treba da odluče građani Katalonije - rekao je Kostreš za Telegraf.rs, a povodom referenduma o nezavisnosti ove španske pokrajine i podrške koju je na svom tviter nalogu dao predsednik LSV Nenad Čanak.

Na pitanje portala, da li LSV planira pokretanje sličnog izjašnjavanja u Vojvodini, Kostreš jerekao da se ne može stavljati znak jednakosti između Katalonije i Vojvodine, Katalonaca i Vojvođana iz više razloga. 

- Katalonija je kroz istoriju imala periode svoje državnosti, Katalonci imaju svoj jezik, Katalonci jesu nacija, što u Vojvodini to ne može da se kaže - ističe zamenik predsednka LSV. On kaže da je Vojvođanin stanje duha, a ne nacionalna pripadnost.

- U Vojvodini postoji šest službenih jezika, ali ne postoji vojvođanski jezik - izjavio je Kostreš. Kaže da je više nego jasno da jedan veliki broj Katalonaca smatra da Katalonija treba da bude nezavisna, dok u Vojvodini to nije slučaj.

- U Vojvodini postoji veliki broj ljudi koji smatra da Vojvodina treba da ima autonomiju i da u toj svojoj autonomiji odlučuje o sredstvima koja se stvaraju Vojvodini, tako da se ne može stavljati znak jednakosti - napomenuo je Kostreš i zaključio: - To što mi podržavamo ideju da Katalonci na referendumu kažu ono što misle, ne znači da se odmah zalažemo i za referendum o Vojvodini. 
 
(BILSV, 27.09.2017)
Izjave | Ponedeljak, 16. 10. 2017. | Komentara: 0

Promene jezika su neminovne

Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je da je navodna konačna „presuda“ Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) o rodno osetljivoj upotrebi jezika objavljena u pojedinim medijima samo početak pritiska na javnost zbog Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti.
Izjave | Subota, 14. 10. 2017. | Komentara: 0

Sedlarević: U vojvođanskoj skupštini prisutni kultura i uvažavanje

Pokrajinska poslanica mr Maja Sedlarević izjavila je da je u pokrajinskoj skupštini, za razliku od republičke, uvek prisutan određeni nivo kulture i međusobnog uvažavanja.
Izjave | Četvrtak, 05. 10. 2017. | Komentara: 0

Čanak: Da je bilo lustracije Vučić ne bi bio predsednik

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je 5. oktobar bio veliki dan za Srbiju zato što je tada okončana diktatura Slobodana Miloševića i što se ništa slično nikad nije ponovilo. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook