Kostreš: Važno je da Katalonci kažu šta misle o nezavisnosti

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Izjave | Sreda, 27. 09. 2017. | Komentara: 0

Kostreš: Važno je da Katalonci kažu šta misle o nezavisnosti

NOVI SAD – Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da je i za Kataloniju i za Španiju i za čitavu Evropu važno i demokratski da Katalonci na referendumu kažu ono što misle i na taj način svima da bude jasno da li je većina građana za ostanak u zajedničkoj državi ili nezavisnost.

lsv

- Zbog toga mi mislimo da Katalonija ima pravo da organizuje referendum. Kakav će rezultat biti, o tome treba da odluče građani Katalonije - rekao je Kostreš za Telegraf.rs, a povodom referenduma o nezavisnosti ove španske pokrajine i podrške koju je na svom tviter nalogu dao predsednik LSV Nenad Čanak.

Na pitanje portala, da li LSV planira pokretanje sličnog izjašnjavanja u Vojvodini, Kostreš jerekao da se ne može stavljati znak jednakosti između Katalonije i Vojvodine, Katalonaca i Vojvođana iz više razloga. 

- Katalonija je kroz istoriju imala periode svoje državnosti, Katalonci imaju svoj jezik, Katalonci jesu nacija, što u Vojvodini to ne može da se kaže - ističe zamenik predsednka LSV. On kaže da je Vojvođanin stanje duha, a ne nacionalna pripadnost.

- U Vojvodini postoji šest službenih jezika, ali ne postoji vojvođanski jezik - izjavio je Kostreš. Kaže da je više nego jasno da jedan veliki broj Katalonaca smatra da Katalonija treba da bude nezavisna, dok u Vojvodini to nije slučaj.

- U Vojvodini postoji veliki broj ljudi koji smatra da Vojvodina treba da ima autonomiju i da u toj svojoj autonomiji odlučuje o sredstvima koja se stvaraju Vojvodini, tako da se ne može stavljati znak jednakosti - napomenuo je Kostreš i zaključio: - To što mi podržavamo ideju da Katalonci na referendumu kažu ono što misle, ne znači da se odmah zalažemo i za referendum o Vojvodini. 
 
(BILSV, 27.09.2017)
Izjave | Sreda, 18. 07. 2018. | Komentara: 0

SPS je srce sistema koji razara i društvo i državu

Istoričar dr Milivoj Bešlin izjavio je za Danas, a povodom 28. godišnjice postojanja Socijalističke partije Srbije, da je SPS nastao, pokazaće se, po naše društvo dosta tragičnom fuzijom dogmatskih i konzervativnih delova Saveza komunista Srbije sa, takođe, konzervativnom ideologijom srpskog nacionalizma.
Izjave | Utorak, 26. 06. 2018. | Komentara: 0

Otvaranje novih poglavlja, učvršćuje Srbiju na putu ka EU

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, ocenio je da je otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU dobra vest, kao i da zasluge za čvrstu opredeljenost Republike Srbije na evropskom putu pripadaju i ovoj, ali i prethodnim vladama koje su na tome posvećeno radile.
Izjave | Subota, 23. 06. 2018. | Komentara: 0

Rebalans posledica nepostojanja Zakona o finansiranju APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je da je rebalans budžeta APV za 2018. godinu, o kojem su poslanici diskutovali ove sedmice, posledica nemanja Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook