Kostreš: Važno je da Katalonci kažu šta misle o nezavisnosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 27. 09. 2017. | Komentara: 0

Kostreš: Važno je da Katalonci kažu šta misle o nezavisnosti

NOVI SAD – Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da je i za Kataloniju i za Španiju i za čitavu Evropu važno i demokratski da Katalonci na referendumu kažu ono što misle i na taj način svima da bude jasno da li je većina građana za ostanak u zajedničkoj državi ili nezavisnost.

lsv

- Zbog toga mi mislimo da Katalonija ima pravo da organizuje referendum. Kakav će rezultat biti, o tome treba da odluče građani Katalonije - rekao je Kostreš za Telegraf.rs, a povodom referenduma o nezavisnosti ove španske pokrajine i podrške koju je na svom tviter nalogu dao predsednik LSV Nenad Čanak.

Na pitanje portala, da li LSV planira pokretanje sličnog izjašnjavanja u Vojvodini, Kostreš jerekao da se ne može stavljati znak jednakosti između Katalonije i Vojvodine, Katalonaca i Vojvođana iz više razloga. 

- Katalonija je kroz istoriju imala periode svoje državnosti, Katalonci imaju svoj jezik, Katalonci jesu nacija, što u Vojvodini to ne može da se kaže - ističe zamenik predsednka LSV. On kaže da je Vojvođanin stanje duha, a ne nacionalna pripadnost.

- U Vojvodini postoji šest službenih jezika, ali ne postoji vojvođanski jezik - izjavio je Kostreš. Kaže da je više nego jasno da jedan veliki broj Katalonaca smatra da Katalonija treba da bude nezavisna, dok u Vojvodini to nije slučaj.

- U Vojvodini postoji veliki broj ljudi koji smatra da Vojvodina treba da ima autonomiju i da u toj svojoj autonomiji odlučuje o sredstvima koja se stvaraju Vojvodini, tako da se ne može stavljati znak jednakosti - napomenuo je Kostreš i zaključio: - To što mi podržavamo ideju da Katalonci na referendumu kažu ono što misle, ne znači da se odmah zalažemo i za referendum o Vojvodini. 
 
(BILSV, 27.09.2017)




Izjave | Nedelja, 24. 12. 2023. | Komentara: 0

Glasovi za SVM u južnoj Srbiji i Šumadiji veoma čudna pojava

Komentarišući činjenicu da je Savez vojvođanskih Mađara, na nedavno održanim izborima, dobio veliki broj glasova u Šumadiji, Mačvi, Sandžaku, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton kaže da je to veoma čudna pojava i da je posle četiri stotine glasova za listu SVM u vranjskim selima ma izborima 2020. godine sve to pod poprilično velikim znakom pitanja.

Izjave | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Marton: Glasači su rekli da se za Vojvodinu vredi boriti, a na lokalnim izborima nastavljamo raditi za bolji život svih Vojvođana

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da je ovako loš rezultat stranke na pokrajinskim izborima bio očekivan zbog više faktora. LSV-Vojvođani prvi put, posle 27 godina, neće imati svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodine.
Izjave | Sreda, 06. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučićeva poseta kol-centru je marketinški trik

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je poruka Aleksandra Vučića posetom kol-centru SNS poruka jasna.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook