Ligaši ističu zastave širom Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 07. 03. 2011. | Komentara: 0

Ligaši ističu zastave širom Vojvodine

NOVI SAD - Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine, u poslednjih nedelju dana, smanjili su broj lokalnih samouprava u pokrajini u kojima nisu bile istaknute zastave Vojvodine. Sada se vojvođanska trobojka vijori u 32 od ukupno 45 opština i gradova, piše današnja Politika.

Istovremeno, ligaši prikupljaju potpise za peticiju koju planiraju da predaju opštinskim funkcionerima koji i dalje ne sprovode odluku Skupštine Vojvodine o upotrebi za stave. A ta odluka podrazumeva da se na objektima opština, mesnih zajednica i gradskih komunalnih preduzeća i ustanova pored srpske istakne i zastava pokrajine.

Ova akcija LSV-a sa zastavama u javnosti severne pokrajine ponovo je pokrenula polemike za te simbole i protiv njih, ali i spekulacije da se ispod vojvođanske trobojke pokušavaju sakriti problemi poput neusvajanja zakona o imovini i prihodima pokrajine i lokalnih samouprava.

"Ne skrećemo temu, samo tradicionalno obeležavamo godišnjicu odluke o usvajanju zastave pokrajine " odgovara za "Politiku" funkcionerka LSV Maja Sedlarević.

"Odlučili smo da tokom ovogodišnje akcije uručimo zastave svim opštinama koje je još nisu istakle. Vrlo dobro je poznat stav LSV-a, i naše insistiranje da se donesu zakoni o imovini i izvornim prihodima. Na sednici Glavnog odbora stranke koja je održana krajem januara doneli smo odluku da ćemo čim se završi najavljena rekonstrukcija Vlade Srbije izvršiti novi pritisak da se oba zakona privedu kraju i što pre nađu u Skupštini Srbije. Uostalom, premijer Cvetković je obećao da će oba zakona biti usvojena do kraja njegovog mandata. Podsetićemo ga na to " zaključila je Sedlarevićeva.

Vojvođanski barjaci o trošku LSV-a

Liga socijaldemokrata, o svom trošku, zastave Vojvodine poklanja lokalnim samoupravama u kojima se još nisu zavijorile. Kažu da im je cilj da je građani dožive kao svoju, a u cilju akcije otvoren je i sajt www.zastavavojvodine.com, piše Politika. Vojvođanska zastava se sastoji od tri boje: crvene, plave i bele, s tim štoje za razliku od zastave Srbije, srednje plavo polje šire i na njemu se nalaze tri zvezdice koje simbolizuju delove pokrajine Srem, Banat i Bačku. Odluka o vojvođanskoj zastavi usvojena je 27. februara 2004. godine, a san od pre 30 godina, od usvajanja Ustava iz 1974, je ostvaren. Odluku je potpisao Nenad Čanak, tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine.

(BILSV, 07. 03. 2011.)




Izjave | Subota, 11. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti jedan od faktora promene vlasti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je jedan od razloga što još nisu raspisani pokrajinski izbori to što naprednjaci nisu sigurni u pobedu u Vojvodini.
Izjave | Utorak, 07. 11. 2023. | Komentara: 0

Beograd i Vojvodina mogu da naprave promenu u Srbiji

Upitan da prokomentariše negativnu kampanju režimskih medija i vlasti protiv Vladimira Obradovića, kandidata za gradonačelnika liste „Srbija protiv nasilja“, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da je „očekivana pobeda opozicije u Beogradu, početak rušenja režima Aleksandra Vučića“.
Izjave | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Pastor najviše učinio na popravljanju odnosa Srbije i Mađarske, izbore će raspisati novi predsednik Skupštine Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je smrt predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora veliki gubitak za njegovu porodicu, ali i politiku u Vojvodini, naročito za SVM. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook