Ljudska je obaveza suprotstaviti se Šešelju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 08. 05. 2018. | Komentara: 0

Ljudska je obaveza suprotstaviti se Šešelju

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je bila ljudska obaveza suprotstaviti se sramotnoj ideji Vojislava Šešelja da obeleži 26. godišnjicu početka etničkih čišćenja i genocida na prostoru bivše Jugoslavije. On je istakao da je odlazak ligaša u Hrtkovce bio simbolički protest protiv toga.

LSV

Čanak je u direktnom uključenju u emisiju „Globus“ televizije BH1 naglasio da ga nije začudilo što je policija zabranila sve skupove, ali ga je začudilo što država nije reagovala i preko tužilaštva, pa da je Šešelja sklonila sa ulice kada je najavio da će ponoviti zločine zbog kojih je u Haškom tribunalu osuđen na 10 godina zatvora. Umesto toga, Šešelj, kako kaže, nezasluženo sedi u Narodnoj skupštini Republike Srbije iako mu je prestao mandat. Čanak je istakao i da Šešelj nema nikakav cilj, sem da zlostavlja ljude i medijski se nameće, a ponovio je i svoju ocenu da incidenta sa gaženjem zastave Hrvatske nije bilo.
 
- Razlog zbog čega se njemu gleda kroz prste je mnogo jednostavniji. Ovoga trenutka ogromna podrška koju ima Aleksandar Vučić je sastavljena od veoma raznorodnih grupa onih koji podržavaju njegovu politiku, gde je jedni podržavaju iz socijalnog razloga a drugi podržavaju iz nacionalnog ili ovakvog ili onakvog. S obzirom na to da će u vrlo skoroj budućnosti trebati povući vrlo teške poteze, što se tiče pravno-obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, očigledno je da Aleksandar Vučić ne želi da otvara front ni prema jednoj grupaciji onih koji ga podržavaju, znajući da će trpeti teške udarce naročito sa desnice posle tog pravno-obavezujućeg sporazuma sa Prištinom. Tako da ja mislim da je to razlog zbog čega se pušta ovog trenutka da sve to nekako prolazi nekažnjeno – naglasio je lider LSV.
 
On je rekao i da Šešelj incidente izaziva jer mu je potrebno da se vrati u politički život, pošto je svojim dvanaestogodišnjim odsustvovanjem, dok je bio u Haškom tribunalu, izgubio korak sa vremenom i više nije bitan u Srbiji.

- Ono što je aktiviralo zver koja je u njemu oduvek postojala je presuda tribunala da je odgovoran za ratni zločin i on reaguje potpuno bezumno čim mu se neko obrati nazivajući ga ratnim zločincem, što on po presudi Haškog tribunala jeste. I upravo je tu sada glavni problem. Ako se ratni zločin dogodio na teritoriji Vojvodine, koja je u Srbiji, i koja nije bila u ratu, kako je to onda moguće? To otvara mnogo šira pitanja jer onda su ratni zločini vršeni i na teritorijama koje nisu bile u ratu, tj. nije bilo izdvojenih zločina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili na Kosovu, nego je sve bio deo jednog jedinstvenog zločinačkog plana nacional-socijalističkog režima Slobodana Miloševića oko etnopolitičkog čišćenja svih teritorija od kojih je hteo da napravi neku svoju verziju Velike Srbije. E, tu sada počinje duboka politička borba i previranja u Srbiji, a na bilo kakve odgovore ćemo dosta dugo čekati – istakao je Nenad Čanak.
 
Čanak je rekao i da uopšte nije upitan eventualni pritisak Brisela zbog Šešeljevih incidenata i pretnji koje je upućivao njemu.
 
- Ja sam već dobio od niza evropskih poslanika podršku da se oduprem takvom tipu pritisaka i na mene lično i da prenesem ljudima u Srbiji da Evropski parlament i Evropska unija u Srbiji neće tolerisati takvo ponašanje. Uveren sam da će oni na tome istrajati – zaključio je lider LSV.
 
(BILSV, 08.05.2018)




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook