LSV verbalno podržala zakon, ali nije glasala za njega

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 29. 08. 2017. | Komentara: 0

LSV verbalno podržala zakon, ali nije glasala za njega

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine dala je verbalnu podršku vladajućoj koaliciji za izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali nije glasala za njega, rekao je u Novom danu televizije N1 generalni sekretar LSV Bojan Kostreš. Iako je deo ideja LSV implementiran u novom zakonu, on ipak nije dovoljno dobar da bi poslanici LSV za njega glasali, objasnio je Kostreš odluku stranke da verbalno podržiZakon, ali da ne glasa za njega.

LSV

-  Ovim zakonom koji je juče usvojen, usvojen je samo deo koji se odnosi na fizička lica. Strani državljani, državljani EU neće moći da kupuju tu zemlju. Međutim, nije rešen problem do kraja. Imamo otvoreno pitanje pravnih lica. I to predstavlja problem našim poljoprivrednicima, zato su oni nekonkurentni i ne mogu da se nose sa velikim kompanijama, s jedne strane. S druge strane, još jedan deo problema koji nije razrešen jeste činjenica da poljoprivrednici imaju problem da se nose sa našim velikim kompanijama, ili kako ih građani nazivaju – tajkunima – rekao je Kostreš.

Liga ništa ne radi zbog utiska, već suštine


Kostreš je precizirao i da suposlanici LSV odustali od amandmana kada su shvatili da ih vladajuća većina neće podržati. Generalni sekretar LSV kaže i da očekuje da će biti na udaru opozicije, ali da Liga nije tu zbog njih, već ljudi iz Vojvodine.

- Mislim da antistav nije dobar stav i, da je tu građanska opcija u Srbiji puno izgubila time što, umesto da insistira na kvalitetnijem životu ljudi, na medijskim slobodama, na građanskim i ljudskim pravima, ali i na bržim evropskim integracijama, deo opozicije to napada samo zato što to radi pozicija – kazao je Kostreš.

- Ako vlada uzme naše predloge i stavi ga u svoj predlog i mi kažemo to je dobro, to ne znači da mi podržavamo vladu, mi suštinski podržavamo sami sebe, jer to je naš predlog i to je nešto za šta se mi zalažemo već dve godine – istakao je Kostreš i dodao da je od tri problema samo jedan je rešen.

- Ne znam kako treba da se ponašamo kada neko preuzme jedan deo naših rešenja. Daću  jedan drastičniji primer.  Ako bi bilo koja vladajuća koalicja izašla sa predlogom da Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovanu ustavom, šta mi ligaši treba da kažemo? Ne?! Inače, Liga je zbog toga osnovana – ukazao je Kostreš i dodao da LSV ne radi ništa zbog utiska, već suštine.

Odgovarajući na pitanje koje bi to druge teme zbog kojih bi podržali većinu, on je naveo sprovođenje do kraja Briselskog sporazuma, NATO ili evrointegracije.

- Nećemo biti protiv otvaranja poglavlja samo zato što ih neko drugi otvara – kaže Kostreš.

Novi DOS osuđen na propast

Govoreći o kolonama u opoziciji i nemogućnosti njenog ujedinjenja, Kostreš podseća na DOS i neke od njegovih članova: Nenada Čanka, Žarka Koraća, Vojislava Koštunicu i Velimira Ilića.

- Oko čega su oni mogli da se dogovore sem da Slobodan Milošević mora da ode? Pravljenje novog DOS-a je loš projekat koji je osuđen na propast. Po prirodi stvari moramo da budemo svesni da mora da postoji više kolona. Ja ne vidim kako neko ko je proruski, nacionalno desno opredeljen može da sarađuje sa nekim ko je proevropski, za evroatlantske integracije i građanski i levo orijentisan – istakao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, političke partije moraju da se objedinjuju oko ideoloških i vrednosnih pitanja, a potom među tim koalicijama uspostaviti saradnju u vidu međusobnog nenapadanja, borbe za izborne uslove...

- Praviti novu 'catch all' partiju, kakva je Srpska napredna stranka, nije dobro i to ne vodi ničemu, to je jedan balans koji će na prvi škljoc da se raspadne – smatra Kostreš.

Građanske proevropske partije da imaju zajednički sadržalac

Kostreš je kazao i da na napade Boška Obradovića, koji je optužio LSV da nije prava opozicija, ne obraća pažnju, jer „LSV bira društvo“.  Kada je u pitanju Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, Kostreš napominje da ne razume njegovu logiku i logiku njegovog pokreta.

- Ako je cilj zaratiti sa svima, ne vidim šta je tu dobro. Ako je logika da “podavimo stare političke partije, a mi ćemo se zvati Pokret jer su istraživanja pokazala da građani ne verujupartijama”, ni to nije dobro - ističe Kostreš.

Dodaje da građanske proevropske partije moraju da nađu zajednički politički sadržilac, a njega treba tražiti u osnosu prema Kosovu, NATO i regionu.

Upitan da li je Ligi bliža politika Aleksandra Vučića ili opozicionih partija, Kostreš odgovara da je Ligi bliska politika LSV koju sprovode već 27 godina.

- Vlast podržavamo samo u onom delu koji se tiče evropskih integracija ili kada preuzmu naš program, kada je kao ovo sa poljoprivrednim zemljištem. U svim drugim slučajevima nemamo potrebu da glasamo niti verbalno da ih podržimo vlast, niti ćemo - ističe Kostreš i dodaje da je LSV  mislila da SNS dobro radi, da vodi odlično politiku, „pokušali bismo da budemo deo te priče“.

Upitan ko bio bio bolja vlast od SNS, on odgovara da bi to bio svako ko se na bolji način bavi problemima evroatlantskih integracija, Kosova i građanskih vrednosti.

Istorijski revizionizam će doći glave regionu

Kostreš ocenjuje da ista nomenklatura koja je vodila rat devedesetih sada, u partijskom i ideološkom smislu, vodi Srbiju i Hrvatsku.

- Oni pothranjuju jedni druge. Svaki put kada postoji problem u Hrvatskoj oni se sete kako ih je srpski agresor napadao, a svaki put kada Srbija ima neki problem seti se ustaških zločina. To je civilizacijski problem za ceo region – ukazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, taj tip istorijskog revizionizma će „doći glave svima u regionu“ i bez najoštrije osude ustaštva od strane političkog establišmenta Hrvatske i suočavanja Srbije sa istorijom dvadesetog veka nema boljitka.

(BILSV, 29.08.2017)




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook