Marton: Doživeli smo neuspeh, krivica je i na nama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 23. 06. 2020. | Komentara: 0

Marton: Doživeli smo neuspeh, krivica je i na nama

ZRENJANIN - Ujedinjena demokratska Srbija i Vojvodjanski front doživeli su izborni neuspeh, iako su ponudili ozbiljnu političku platformu, kaže portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. Kako je kazao u razgovoru za Tanjug, ideja evropske i moderne Srbije, a u njoj autonomne Vojvodine, sigurno ima mnogo više pristalica ali kampanja bojkota je najveći deo levo-liberalnih birača odvratila od izlaska na birališta.

LSV

- Jasno je da je najveći deo naših birača ostao kod svojih kuća. Bojim se da je krivica i na nama. Nismo uspeli da snažnije ubedimo birače u potrebu izlaska na glasanje - ocenjuje Marton.

Bojkot je učinio svoje

U izjavi za list Danas Marton ističe da je LSV razočarana rezultatima izbora, jer je više očekivala. 

- Puno smo radili. Nažalost, bojkot je učinio svoje, pre svega u većim gradovima, ali i nekim srednje veličine. Birači levo-liberalnih uverenja su gotovo u 90 posto bojkotovali izbore. Sada imamo situaciju da od državnog parlamenta pa naniže desne političke opcije imaju apsolutnu dominaciju - navodi Marton. 

On kaže da je poražavajuće što će Vojvođanski front imati samo šest pokrajinskih poslanika i odbornike u 29 lokalnih samouprava, kao jedina leva opcija. 

- Procenjujemo da je to 600-700 hiljada birača građanskih opcija u Srbiji koji su odlučili da ne glasaju. Potpuno poštujem njihovu odluku da ne izađu, ali smatram da je loša i da će dodatno ojačati SNS i AleksandraVučića - rekao je Marton. 

On je kazao da će u Ligi socijaldemokrata Vojvodine detaljno analizirati rezultate izbora, kao i aktuelnu političku situaciju. Na pitanje da li je manji broj glasova za LSV rezultat razočarenja birača zbog koalicije sa SNS u Novom Sadu, Marton kaže da je manji broj glasova rezultat, pre svega, bojkota, ali priznaje i da je bilo grešaka u LSV, koje će podrobno analizirati.

Veliki izazovi za krhku demokratiju

Upitan o tome šta su očekivali od koalicije UDS, a šta od koalicije Vojvođanski front, kao i da li smatra da su dobro procenili to što su se za učešće na republičkim i pokrajinskim izborima opredelili za različite partnere, Marton u izjavi za Tanjug kaže da su UDS i Vojvođanski front prirodni politički saveznici.

- Postigli smo saglasnost oko pitanja najbitnijih za budućnost Srbije i Vojvodine. Nismo bežali od bolnih tema ovoga društva, a kampanju nismo bazirali na jednoj političkoj figuri, nego na timu - kazao je Marton i dodao da je održavanje izbora na svim nivoima u jednom danu potpuno pogrešno.

On smatra da su najveći gubitnici građani Srbije, jer su dobili skupštinu bez jedne jedine građanske proevropske političke snage. U Skupštini Vojvodine će jedina građanska lista biti Vojvodjanski front. 

Upitan da li smatra da neke političke stranke, nakon ovih izbora, neće preživeti naredni predsednički izborni ciklus u Srbiji, Marton podseća da su stranke živi organizmi koji se rađaju i nestaju, te da i kod njih postoje usponi i padovi. Ocenjuje da se u narednom periodu ne mogu isključiti turbulencije, jer ostaju brojni problemi, poput podela u društvu, nejasne spoljnopolitičke orijentacije, Kosova, regionalnih nestabilnosti...

- Sve su to veliki izazovi za našu krhku demokratiju - zaključio je Marton.

(SzILSV, 23.06.2020)



Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook