Marton: Topovske šupe u sramotnom stanju

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 05. 01. 2018. | Komentara: 0

Marton: Topovske šupe u sramotnom stanju

ZRENJANIN - Udruženje antifašista Zrenjanina upozorilo je da se Topovske šupe kod Beograda, mesto stradanja banatskih i zrenjaninskih Jevreja u Drugom svetskom ratu, nalazi u „sramotnom stanju“ i zatražili od nadležnih državnih i lokalnih organa vlasti da se taj prostor nekadašnjeg nacističkog logora što pre uredi.

LSV

- Za nevericu je činjenica da niko nije uhapšen zbog krađe spomen ploče na prostoru logora, tako da već pola godine ne postoji niti spomen natpis o mestu stradanja naših sugrađana. Tražimo uređenje prostora na kojem se nalazio logor i što hitnije isticanje nove spomen ploče - navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik Udruženja antifašista Zrenjanina Aleksandar Marton.

Marton, koji je i funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine, istakao je da prostor nekadašnjeg logora Topovske šupe mora služiti kao opomena do čega dovode ideje etničke, verske i rasne mržnje.

- Ovaj prostor mora biti mesto edukacije mladih građana Srbije. Oni moraju spoznati zlo ideje ‘zemlje i krvi’. Zaborav nacističkih zločina stvara prostor za rađanje novih zločinačkih projekata. To se ne sme dozvoliti - poručio je Marton.

U logoru Topovske šupe je u toku nacističke okupacije ubijeno na hiljade Jevreja i Roma. Više od četiri hiljade banatskih Jevreja, a među njima najviše zrenjaninskih, u toku avgusta 1941. dovedeni su u logor, a ogromna većina njih stradala je u njemu ili u nacističkim dušegupkama.

 (BILSV, 05.01.2018)
Izjave | Ponedeljak, 08. 10. 2018. | Komentara: 0

Institucionalno podržati ekonomsko osnaživanje žena

Pozdravljajući prisutne na konferencije pod nazivom „Institucionalna podrška ekonomskom osnaživanju žena“, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže mr Maja Sedlarević izrazila je zadovoljstvo što je jesenje zasedanje Mreže posvećeno upravo ekonomskom osnaživanju žena kao temi od posebnog značaja i zahvalila se svim učesnicama i učesnicima što su pokazali interesovanje i prihvatili učešće.
Izjave | Ponedeljak, 24. 09. 2018. | Komentara: 0

Penzioneri ne zaslužuju samo pismo, nego i zaostala primanja

Upitan da prokomentariše najave da će predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić da pošalje pisma svim penzionerima i da im zahvali na strpljenju i veri u državu i rukovodstvo, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je za list "Danas" ocenio da je dobar potez iz oblasti "public relations".
Izjave | Ponedeljak, 17. 09. 2018. | Komentara: 0

Potrebna trajna rešenja za probleme koje izaziva "Promenada"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ponovo je večeras upozorio da bi izgradnja tržnog centra "Promenada" zbog nesavesnih poteza investitora u Novom Sadu mogla ugroziti vodosnabdevanje, kanalizacionu mrežu i čitave stambene četvrti u okolini.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook