Marton: Topovske šupe u sramotnom stanju

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Izjave | Petak, 05. 01. 2018. | Komentara: 0

Marton: Topovske šupe u sramotnom stanju

ZRENJANIN - Udruženje antifašista Zrenjanina upozorilo je da se Topovske šupe kod Beograda, mesto stradanja banatskih i zrenjaninskih Jevreja u Drugom svetskom ratu, nalazi u „sramotnom stanju“ i zatražili od nadležnih državnih i lokalnih organa vlasti da se taj prostor nekadašnjeg nacističkog logora što pre uredi.

LSV

- Za nevericu je činjenica da niko nije uhapšen zbog krađe spomen ploče na prostoru logora, tako da već pola godine ne postoji niti spomen natpis o mestu stradanja naših sugrađana. Tražimo uređenje prostora na kojem se nalazio logor i što hitnije isticanje nove spomen ploče - navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik Udruženja antifašista Zrenjanina Aleksandar Marton.

Marton, koji je i funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine, istakao je da prostor nekadašnjeg logora Topovske šupe mora služiti kao opomena do čega dovode ideje etničke, verske i rasne mržnje.

- Ovaj prostor mora biti mesto edukacije mladih građana Srbije. Oni moraju spoznati zlo ideje ‘zemlje i krvi’. Zaborav nacističkih zločina stvara prostor za rađanje novih zločinačkih projekata. To se ne sme dozvoliti - poručio je Marton.

U logoru Topovske šupe je u toku nacističke okupacije ubijeno na hiljade Jevreja i Roma. Više od četiri hiljade banatskih Jevreja, a među njima najviše zrenjaninskih, u toku avgusta 1941. dovedeni su u logor, a ogromna većina njih stradala je u njemu ili u nacističkim dušegupkama.

 (BILSV, 05.01.2018)
Izjave | Sreda, 18. 07. 2018. | Komentara: 0

SPS je srce sistema koji razara i društvo i državu

Istoričar dr Milivoj Bešlin izjavio je za Danas, a povodom 28. godišnjice postojanja Socijalističke partije Srbije, da je SPS nastao, pokazaće se, po naše društvo dosta tragičnom fuzijom dogmatskih i konzervativnih delova Saveza komunista Srbije sa, takođe, konzervativnom ideologijom srpskog nacionalizma.
Izjave | Utorak, 26. 06. 2018. | Komentara: 0

Otvaranje novih poglavlja, učvršćuje Srbiju na putu ka EU

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, ocenio je da je otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU dobra vest, kao i da zasluge za čvrstu opredeljenost Republike Srbije na evropskom putu pripadaju i ovoj, ali i prethodnim vladama koje su na tome posvećeno radile.
Izjave | Subota, 23. 06. 2018. | Komentara: 0

Rebalans posledica nepostojanja Zakona o finansiranju APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je da je rebalans budžeta APV za 2018. godinu, o kojem su poslanici diskutovali ove sedmice, posledica nemanja Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook