Marton: Topovske šupe u sramotnom stanju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 05. 01. 2018. | Komentara: 0

Marton: Topovske šupe u sramotnom stanju

ZRENJANIN - Udruženje antifašista Zrenjanina upozorilo je da se Topovske šupe kod Beograda, mesto stradanja banatskih i zrenjaninskih Jevreja u Drugom svetskom ratu, nalazi u „sramotnom stanju“ i zatražili od nadležnih državnih i lokalnih organa vlasti da se taj prostor nekadašnjeg nacističkog logora što pre uredi.

LSV

- Za nevericu je činjenica da niko nije uhapšen zbog krađe spomen ploče na prostoru logora, tako da već pola godine ne postoji niti spomen natpis o mestu stradanja naših sugrađana. Tražimo uređenje prostora na kojem se nalazio logor i što hitnije isticanje nove spomen ploče - navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik Udruženja antifašista Zrenjanina Aleksandar Marton.

Marton, koji je i funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine, istakao je da prostor nekadašnjeg logora Topovske šupe mora služiti kao opomena do čega dovode ideje etničke, verske i rasne mržnje.

- Ovaj prostor mora biti mesto edukacije mladih građana Srbije. Oni moraju spoznati zlo ideje ‘zemlje i krvi’. Zaborav nacističkih zločina stvara prostor za rađanje novih zločinačkih projekata. To se ne sme dozvoliti - poručio je Marton.

U logoru Topovske šupe je u toku nacističke okupacije ubijeno na hiljade Jevreja i Roma. Više od četiri hiljade banatskih Jevreja, a među njima najviše zrenjaninskih, u toku avgusta 1941. dovedeni su u logor, a ogromna većina njih stradala je u njemu ili u nacističkim dušegupkama.

 (BILSV, 05.01.2018)




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook