Marton: Topovske šupe u sramotnom stanju

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Izjave | Petak, 05. 01. 2018. | Komentara: 0

Marton: Topovske šupe u sramotnom stanju

ZRENJANIN - Udruženje antifašista Zrenjanina upozorilo je da se Topovske šupe kod Beograda, mesto stradanja banatskih i zrenjaninskih Jevreja u Drugom svetskom ratu, nalazi u „sramotnom stanju“ i zatražili od nadležnih državnih i lokalnih organa vlasti da se taj prostor nekadašnjeg nacističkog logora što pre uredi.

LSV

- Za nevericu je činjenica da niko nije uhapšen zbog krađe spomen ploče na prostoru logora, tako da već pola godine ne postoji niti spomen natpis o mestu stradanja naših sugrađana. Tražimo uređenje prostora na kojem se nalazio logor i što hitnije isticanje nove spomen ploče - navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik Udruženja antifašista Zrenjanina Aleksandar Marton.

Marton, koji je i funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine, istakao je da prostor nekadašnjeg logora Topovske šupe mora služiti kao opomena do čega dovode ideje etničke, verske i rasne mržnje.

- Ovaj prostor mora biti mesto edukacije mladih građana Srbije. Oni moraju spoznati zlo ideje ‘zemlje i krvi’. Zaborav nacističkih zločina stvara prostor za rađanje novih zločinačkih projekata. To se ne sme dozvoliti - poručio je Marton.

U logoru Topovske šupe je u toku nacističke okupacije ubijeno na hiljade Jevreja i Roma. Više od četiri hiljade banatskih Jevreja, a među njima najviše zrenjaninskih, u toku avgusta 1941. dovedeni su u logor, a ogromna većina njih stradala je u njemu ili u nacističkim dušegupkama.

 (BILSV, 05.01.2018)
Izjave | Subota, 13. 01. 2018. | Komentara: 0

Kostreš: Sveštena lica ne treba da se mešaju u politiku

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je sinoć da sveštena lica ne treba da se mešaju u politiku i da komentarišu političke teme. Komentarišući izjave mitropolita Amfilohija i patrijarha SPC Irineja, on je istakao da oni treba da vode računa o onome što je njihov posao, o Crkvi.
Izjave | Utorak, 02. 01. 2018. | Komentara: 0

Vojvodini potrebna sistemska rešenja

Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je za RTV da se pokrajinska skupština svela na servis za izglasavanje potrebnih odluka. On je ocenjujući rad Skupštine APV u 2017. godini rekao i da vladajuća koalicija u APV nije svesna da su Vojvodini potrebna sistemska rešenja.
Izjave | Petak, 08. 12. 2017. | Komentara: 0

Kostreš: Diletantska odluka o bojkotu izbora

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš optužio je večeras Pokret slobodnih građana i Narodnu stranku da su odlukom o bojkotu izbora u pet lokalnih samouprava u Srbiji zapravo te opštine "bez borbe predale Aleksandru Vučiću".ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook