Nakupci straha su ono najgore na Balkanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 20. 01. 2017. | Komentara: 0

Nakupci straha su ono najgore na Balkanu

SARAJEVO - Kriza na jugoistoku Balkana, ili u regionu, kako se to sad moderno kaže, a može i na prostoru bivše Jugoslavije, suštinski je politička pa tek onda ekonomska. Ovako u izjavi za sarajevsko "Oslobođenje" zapaljivu atmosferu definiše Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, napominjući da to nikad niko neće da prizna, pogotovo kad dođe na vlast. 

LSV

Čanka, koji je u Sarajevu boravio povodom pete godišnjice osnivanja televizije Face, ekipa "Oslobođenja" je upitala kada će na ovim prostorima biti bolje. Odgovor prenosimo u celini: 

Pakovanje i preprodavanje

- Politička kriza vuče ekonomsku, a ne ekonomska političku. Da imamo smirenu i preciznu političku situaciju, ekonomska bi se mogla, naravno ne preko noći, stabilizovati. Ovako, kada imate prostor koji je dugi niz godina usmeravan jedan na drugi u komplementarnosti privrede i obrazovanja, a naročito kulture, kako mislite da sad to sve može da funkcioniše kao delovi nekog raskomadanog organizma? Meni bivša Jugoslavija izgleda kao isečeni gušter kome se mrdaju noge, glava i rep, kaže Čanak, dodajući da se bez povezanosti nemamo čemu nadati.

Lider LSV-a ističe da kada pogledamo kome kriza odgovara, “vidimo gomile nekompetentnih ljudi uplašenih od šire konkurencije koji umeju samo da dobro unovčavaju strah”.

- Ti nakupci straha su ono što je najgore na ovim prostorima. Naročito zato što su oni odlično uvežbali da taj strah proizvode, a onda preprodaju. Pakuju i preprodaju - kaže Čanak. Ilustrovao je to novosadskom legendom, sličnom onoj o Vijećnici: ova potiče iz Dunavskog parka u kojem siledžije prodaju ciglu.

- Obično cigla košta koliko god imaš para kod sebe. Ako nećeš da kupiš, onda te tom ciglom tuku u glavu. Tako otprilike izgleda i region, ‘ajde da se eufemistički izrazim. Imate Bosnu, koja stalno zavisi od dobrog raspoloženja Srbije i Hrvatske, a Srbija i Hrvatska zavise od dobrog raspoloženja Rusije, Evropske unije i Amerike. Oni opet zavise od nekih svojih unutrašnjih dobrih raspoloženja i uzajamnih loših. Onda dođete u situaciju da se, zbog toga što su jedan dan u Engleskoj bili lenji da izađu na referendum oko Brexita misleći da je nemoguće da se to desi, zaljulja kompletna EU. Ljuljanje EU je ljuljanje principa ukidanja granica, a ukidanje principa ukidanja granica je najblaže rečeno najgora stvar koja može da se desi nama koji ovde živimo - zbog toga što je jedini put kojim se može ići zapravo ukidanje granica, ukidanje u smislu faktičke slobode, kretanja ljudi, robe, ideja, kapitala - naglašava Čanak.

Pet minuta

Ako se to ne desi, onda svi ostajemo taoci svojih nametnutih elita, dodaje.

- Te nametnute elite onda trguju tim strahom od onih preko puta ili od onih koji samo čekaju svojih pet minuta da dođu i da nam naškode. To je vrlo lako kada još krvare ožiljci rata iz 90-ih po celoj Bosni. Ponovo samo podsetiš na to i odmah profunkcioniše strah. A oni naravno podsećaju kad od toga ‘leba jedu i džipove voze - jasan je Čanak.

 (BILSV, 20.01.2017)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook