Nastavak centralizacije može biti izuzetno štetan za Srbiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 29. 06. 2017. | Komentara: 0

Nastavak centralizacije može biti izuzetno štetan za Srbiju

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik Nenad Čanak obrazložio je danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije razloge zbog kojih LSV neće glasati za izbor nove Vlade.

LSV

U nastavku možete pročitati transkript izlaganja Nenada Čanka:

- Ovo je već treći ekspoze budućeg premijera kojeg slušam u uslovima manje više nepromenjene skupštinske većine i moram da primetim da već treći put u ekspozeu premijera se ne spominje Vojvodina iako je to jedina funkcionalna pokrajina u Republici Srbiji. Moram primetiti da uprkos tome što smo čuli hvalospeve o višejezičnosti i multikulturalnosti u Srbiji nije spomenuta činjenica da recimo Skupština Vojvodine je sa svojih šest službenih jezika najmnogojezičniji parlament na teritoriji Evrope, sem samog evropskog parlamenta.

Nismo čuli šta će biti sa udžbenicima na jezicima nacionalnih zajednica, obzirom da iako je bilo obećanja prošle godine to pitanje nije rešeno ni ove godine, a po svemu sudeći ni za sledeću školsku godinu neće biti rešeno.

S druge strane u dosadašnjem radu mandatarke je lokalna samouprava zapostavljana i to kroz Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, gde su lokalne samouprave dovedene u poziciju da upravljaju sa desetak procenata u javnim prihodima Republike Srbije, dok recimo u Švedskoj je taj procenat 45 procenata, u Nemačkoj 38, a u Hrvatskoj oko 30 procenata. Drugim rečima, naravno da će onda lokalne samouprave biti u problemima i dugovima ko što to već jesu.

Zatvaranje seoskih škola koje je najavljeno znači dalju centralizaciju koja je karakterisala i dosadašnji rad Vlade, tako da ako mislite da sprečite preseljenje kompletnog stanovništva Srbije u par centara i ako mislite da sprečite odliv građana Srbije u druge zemlje onda morate obezbediti da ostanu tamo gde su rođeni, recimo, to može biti i van Beograda. Upravo u tom smislu bi bilo izuzetno važno povesti računa da se pronađe novac, da se škole ne zatvaraju samo zato što nema dovoljno dece, jer za to smo u krajnoj liniji svi mi odgovorni lošom i neodgovornom populacionom politikom.

U svakom slučaju, ako vas neko pita kako bi se mogao pronaći novac za to, to je vrlo jednostavno. Ne treba zaboraviti da Naftna industrija Srbije plaća najnižu rudnu rentu regionu i to samo tri procenta. Dići samo na sedam procenta, čime bi to i dalje besprizorno nisko, bi se rešilo pitanje finansiranje svih škola za svu decu u ovoj zemlji.

I ja ne vidim gde je tu problem, kao što treba, naravno, privesti u sistem PDV nevladine organizacije koje imaju dosta nejasne i mutne sisteme finansiranja. Tu na prvom mestu mislim na Srpsku pravoslavnu crkvu. Zato što plaćanje poreza je obaveza svakoga ko prihoduje nešto u ovoj zemlji, a prihodi SPC su po mnogo osnova su po procenama vrlo visoki. I ne samo SPC, nego i drugih verskih zajednica. Tako da u tom smislu, ako se samo sa te dve strane pristupi ovom problemu, ja verujem da bi on bio brzo i lako rešen.

Divno je obnoviti dva važna muzeja, kao što ste najavili, da li ste primetili da su oba ta muzeja i Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti su u Beogradu. Izvanredno je obnoviti sedam medicinskih ustanova, da li ste primetili da je od tih sedam, šest u Beogradu i jedan u Zemunu. Ljudi žive i van Beograda i ovo sve više liči na nekakav tip predizbornog programa za beogradske izbore nego na ekspoze nekoga ko hoće da bude mandatar Vlade Republike Srbije.

I važna je stvar, rekli ste da ćete u narednih sto dana rešiti pitanje onemogućavanja lake kupovine obradive zemlje u Srbiji od strane stranaca. Skrećem vam pažnju da do 1. septembra, kada to požinje da važi, imate još samo 63 dana. Mi smo predali zakon, imate ga na sajtu Narodne skupštine, možete se njime poslužiti tako da nemate izgovor da niste stigli, a da slučajno nije bilo vremena da se taj i takav zakon napravi.

I naravno, ko će rešiti pitanje policije i ko će rešiti pitanje položaja vojske u ovoj zemlji. Znam ko neće rešiti. Ali ko će to rešiti, ko će rešiti stambena pitanja vojske, ko će rešiti pitanje činjenice da naši policajci na granicama prema EU su u poderanim uniformama, u zarđalim kontejnerima gde se zimi greju od granja koje skupe oko svog stražarskog mesta. SOT, to je tačno to je SOT. Idite pa pogledajte, ja bio, pogledajte.

Možemo otići zajedno, ja nemam problem, ali hoću da se to pitanje pokrene zato što policija mora imati sredstava da obavlja svoju dužnost i to isto važi za vojsku i pitanje vojne imovine sa kojom bi se moglo rešiti mnogo pitanja vezanih za stambene probleme vojnika, za stambene probleme strarešina itd.

Sve u svemu, ovo su samo nekoliko nabacanih tema, koje sam želeo da vam predočim, koje pokazuju da ekspoze koji smo čuli nije napravljen tako da sagledava u kompletu sliku Srbije i šta tu treba činiti. Ako se nastavi sa ovakvom centralizacijom to će po Srbiju biti izuzetno štetno i zbog toga mi ne možemo da glasamo za predlog vlade ovog mandatara.

I još jedno malo pitanje, koga gospođa mandatar misli ove godine da pošalje u Srebrenicu?

Hvala lepo!

(BILSV, 29.06.2017)






Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook