Neophodne kvote za manje zastupljen pol i za izvršnu vlast

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 09. 03. 2017. | Komentara: 0

Neophodne kvote za manje zastupljen pol i za izvršnu vlast

NOVI SAD – Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je sinoć da je u Srbiji potrebno hitno uspostaviti političko saglasje o tri teme – zdravlju žena, rodno zasnovanom nasilju i tržištu rada. Ona je u emisiji „Sučeljavanje“ Radio-televizije Vojvodine, naglasila i da su kvote za ulazak u Skupštinu Srbije za manje zastupljen pol bile neophodno sredstvo i prvi korak ka ženskom učešću u politici i osvajanju pozicija moći odlučivanja. Međutim, kako je dodala, još uvek je nedovoljan broj žena u izvršnoj vlasti i tako će ostati dok se kvote i u tom delu  ne uvedu.

LSV

Dupliran broj poslanica u Skupštini APV

Kao primer dobre prakse zbog uvođenja kvota ona je navela Skupštinu AP Vojvodine. U prošlom mandatu je u vojvođanskom parlamentu bila 21 poslanica, a u ovom 43. Do povećanja je došlo zbog promene izbornog sistema. Do prošle godine je važio kombinovani sistem, a sada je proporcionalni koji dozvoljava kvotu na listama u potpunosti. Kako je navela Sedlarević, u prethodnom mandatu je od 60 poslanika biranih po većinskom izbornom sistemu samo osam su bile žene.

Sedlarević je napomenula i da je značajna uloga poslanica, narodnih poslanica i odbornica jer su samo ženama neke teme specifičnije i od izuzetne važnosti i koristeći tu moć one uspevaju da ih nametnu u lokalnim, pokrajinskom i republičkom parlamentu kroz donošenje zakona i odluka. 

Zdravlje, nasilje i posao

- Žensko zdravlje je tema broj jedan jer je ženama njihovo lično zdravlje uvek na poslednjem mestu. Uvek je nešto važnije od toga a statistike pokazuju u kojoj meri se žene razboljevaju i koliko kasno odlaze kod lekara. Druga stvar je rodno zasnovano nasilje koje je sveprisutno i složile smo se da je akutni problem, ali ključ rešavanja je u institucijama. Institucije moraju da budu efikasnije. Doneti su zakoni, znači postoji zakonski okvir. Sad je stvar u institucijama – naglasila je Sedlarević i dodala da su žene na tržištu rada ozbiljno obespravljene i tu oblast je svrstala kao treću važnu stvar oko koje je potreban politički konsenzus. 

- Ako si mlada žena pitaće te da li planiraš trudnoću, ako si žena starija od 45 godina poslodavac će jako da razmisli da li će da te zaposli. Žene su manje plaćene itd. Bez obzira na stranačke pripadnosti, ja mislim da je to tema koja mora da bude top tema za nas žene političarke, za nas koje imamo šansu da pomognemo onim ženama koje imaju manju šansu – objasnila je.

Pokrajinska poslanica LSV je istakla i da žene danas manje glasaju nego u prethodnom periodu, te je napomenula da su žene, koje su sada u apstinenciji, rešile izbore 2000. godine jer su istraživanja pokazala da su one tada izašle u većoj meri na birališta. 

- To je ono o čemu nijedna stranka ne razmišlja dovoljno i ne razmišlja na pravi način. Nemate nijednu stranku, nijednog predsedničkog kandidata, bar ne da sam ja čula, da se obratio ženama, a žene čine 51% biračkog tela – zaključila je Sedlarević. 

(BILSV, 09.03.2017)



Izjave | Četvrtak, 29. 11. 2012. | Komentara: 0

Nema žena na mestima odlučivanja

NOVI SAD – Komentarišući činjenicu da se na čelu javnih preduzeća u Novom Sadu ne nalazi ni jedna žena, a da u Gradskom veću ima samo jedna, doskorašnja predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov rekla je danas za Blic da ni na jednom mestu u Srbiji, na kojem je koncentrisana politička moć nema žena.
Izjave | Sreda, 28. 11. 2012. | Komentara: 0

Grujić: Privatizacija Radio Subotice nije u interesu građana

SUBOTICA - Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić izjavio je danas da se prilikom privatizacije medija u Vojvodini moraju uvažiti višenacionalne specifičnosti, pri čemu se ne sme dovesti u pitanje funkcionisanje medija kao javnog servisa, poput Radio Subotice.
Izjave | Sreda, 28. 11. 2012. | Komentara: 0

Jakovljev: Vojvodina je više od međunacionalnih odnosa

NOVI SAD - Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev ocenio je danas da nije dobro to što se pravi identitet Vojvodine često svodi samo na multikulturalizam i međunacionalne odnose, jer je Vojvodina mnogo više od toga.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook