Optuženici za terorizam u CG omiljeni su gosti Beograda

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 25. 01. 2019. | Komentara: 0

Optuženici za terorizam u CG omiljeni su gosti Beograda

NOVI SAD - Pozivanje predstavnika crnogorske opozicije na susret sa Putinom je potez koji ne ide u prilog dobrosusedskih odnosa u regionu. Reč je o političkim strukturama koje su više puta pokušale da izazovu nasilje u Crnoj Gori, da bi njihove antidržavne aktivnosti kulminirale u oktobru 2016. u pokušaju terorizma na dan izbora. Proces pred crnogorskim Specijalnim sudom je daleko odmakao, postoji mnoštvo dokaza o njihovoj umešanosti u planiranju krvoprolića, kao i o pokroviteljskoj ulozi ruskih obaveštajaca u tom činu – ocenjio je za Danas istoričar Milivoj Bešlin u vezi sa susretom predsednika Rusije, Vladimira Putina, koji je  Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, upriličio je tokom nedavnog boravka u Beogradu, sa predstavnicima političkih struja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji se zalažu za, s jedne strane, raspad države i jasno okretanje od EU i NATO kursa ka onom koji priželjkuje ruska zvanična politika, a druge, smenu vlasti koja je predvodnica članstva u NATO i, deklarativno, pobornica punopravnog članstva u Uniju.

LSV

Da nije bilo jasnih indikacija o tome da je Rusija umešana u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, odnosno da ih nema, vrlo izraženih, u kontekstu davanja jasne podrške vlasti u Republici Srpskoj za pokušaje raspada i secesionizma, situacija u kojoj se Vladimir Putin u Beogradu, na ručku, sreće sa predstavnicima crnogorske opozicije, poslanikom Ujedinjene CG, Goranom Danilovićem i predsednikom Prave Crne Gore, Markom Milačićem, odnosno liderom bosansko-hercegovačkog entiteta, Miloradom Dodikom, ne bi zapao, na ovaj način, u fokus pažnje javnosti.

– Državni organi Srbije su se prema tome odnosili sa puno kontradikcija. Setimo se da je tadašnji premijer Vučić najpre potvrdio sve navode crnogorskih organa, da je čak i potvrdio pokroviteljsku ulogu Rusije, mada je koristio čudan eufemizam, „elemenat inostranosti“, koji je pomogao pokušaj državnog udara. Dakle, Srbija nije neobaveštena. I posle svega vi takve ljude redovno pozivate u Beograd. Zamislite obrnutu situaciju – ističe sagovornik našeg lista.

Milivoj Bešlin dodaje da, iako su u pokušaju državnog udara učestvovali i penzionisani visoki oficiri MUP-a Srbije, a sama zavera planirana na teritoriji Srbije, nema potvrda o umešanosti zvaničnog Beograda u tome, ali, kako kaže naš sagovornik, ima mnoštvo dokaza o ruskoj umešanosti.

– Prva reakcija Srbije, dakle, pomoć crnogorskim organima u rasvetljavanju ovog čina je bila u interesu obe države i dobrosusedskih odnosa. A onda je Srbija, imam utisak, počela da prati ruske interese na Balkanu i da okreće svoj kurs. Od tada optuženici za terorizam su omiljeni gosti Vučiću u njegovom pokušaju da se prikaže kao svesrpski lider. Podsećam, on je predsednik građana Srbije, ne predstavnik Srba u regionu – smatra Milivoj Bešlin. Sagovornik Danasa zaključuje da su Putinu u Beograd, prilikom zvanične posete Srbiji, dovedeni građani susednih država, koji aktivno i otvoreno učestvuju u destabilizaciji vlastitih država.

– Dovedeni su ljudi koji upravo u ruskom interesu pozivaju na nasilno razbijanje ili ukidanje svojih država (BiH i CG). Time je vlast u Srbiji još jednom interese našeg društva podredila interesima režima u Kremlju. Naš prvorazredni interes je stabilan region i harmonizacija odnosa sa susedima, a ovakvim potezima se to ne postiže. Kao da šarplaninac nije bio dovoljan da se dodvore Putinu, već je trebalo dovoditi Dodika i optužene za terorizam iz CG – smatra Milivoj Bešlin.

(SzILSV, 25.01.2019)Izjave | Sreda, 14. 08. 2019. | Komentara: 0

Marton: LSV učestvuje u dijalogu, naš interes je da zaštitimo prava građana i građanki Vojvodine

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton je u razgovoru za portal Talas istakao da je stav LSV-a o dijalogu predstavnika vlasti i opozicije jasan: smatraju da je on koristan, ali da je samo prvi korak, te da sve dalje razgovore treba premestiti u institucije, gde im je mesto.
Izjave | Utorak, 06. 08. 2019. | Komentara: 0

Ideja Velike Srbije je pogubna

Još jedan pokazatelj da srpski nacionalisti, bez obzira na to kojoj partiji pripadaju, imaju jedinstveni stav da je ideja Velike Srbije samo trenutno neostvariva, ali se u potpunosti slažu da su Crna Gora, delovi BiH i Hrvatska kao i Kosovo neotuđivi krajevi "jedinstvenog srpskog prostora", rekao je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.
Izjave | Sreda, 31. 07. 2019. | Komentara: 0

Postavljanje na funkcije rezultat samovolje vladajuće većine

Vladajuća većina vas postavlja i skida sa mesta koja su od javnog značaja, izjavio je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš. On je, komentarišući slučaj smene Marte Takač sa čela „Vojvodinašuma“, posle 14 godina, istakao da je u ovom slučaju ključ u dogovoru vladajuće većine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook