Optuženici za terorizam u CG omiljeni su gosti Beograda

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 25. 01. 2019. | Komentara: 0

Optuženici za terorizam u CG omiljeni su gosti Beograda

NOVI SAD - Pozivanje predstavnika crnogorske opozicije na susret sa Putinom je potez koji ne ide u prilog dobrosusedskih odnosa u regionu. Reč je o političkim strukturama koje su više puta pokušale da izazovu nasilje u Crnoj Gori, da bi njihove antidržavne aktivnosti kulminirale u oktobru 2016. u pokušaju terorizma na dan izbora. Proces pred crnogorskim Specijalnim sudom je daleko odmakao, postoji mnoštvo dokaza o njihovoj umešanosti u planiranju krvoprolića, kao i o pokroviteljskoj ulozi ruskih obaveštajaca u tom činu – ocenjio je za Danas istoričar Milivoj Bešlin u vezi sa susretom predsednika Rusije, Vladimira Putina, koji je  Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, upriličio je tokom nedavnog boravka u Beogradu, sa predstavnicima političkih struja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji se zalažu za, s jedne strane, raspad države i jasno okretanje od EU i NATO kursa ka onom koji priželjkuje ruska zvanična politika, a druge, smenu vlasti koja je predvodnica članstva u NATO i, deklarativno, pobornica punopravnog članstva u Uniju.

LSV

Da nije bilo jasnih indikacija o tome da je Rusija umešana u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, odnosno da ih nema, vrlo izraženih, u kontekstu davanja jasne podrške vlasti u Republici Srpskoj za pokušaje raspada i secesionizma, situacija u kojoj se Vladimir Putin u Beogradu, na ručku, sreće sa predstavnicima crnogorske opozicije, poslanikom Ujedinjene CG, Goranom Danilovićem i predsednikom Prave Crne Gore, Markom Milačićem, odnosno liderom bosansko-hercegovačkog entiteta, Miloradom Dodikom, ne bi zapao, na ovaj način, u fokus pažnje javnosti.

– Državni organi Srbije su se prema tome odnosili sa puno kontradikcija. Setimo se da je tadašnji premijer Vučić najpre potvrdio sve navode crnogorskih organa, da je čak i potvrdio pokroviteljsku ulogu Rusije, mada je koristio čudan eufemizam, „elemenat inostranosti“, koji je pomogao pokušaj državnog udara. Dakle, Srbija nije neobaveštena. I posle svega vi takve ljude redovno pozivate u Beograd. Zamislite obrnutu situaciju – ističe sagovornik našeg lista.

Milivoj Bešlin dodaje da, iako su u pokušaju državnog udara učestvovali i penzionisani visoki oficiri MUP-a Srbije, a sama zavera planirana na teritoriji Srbije, nema potvrda o umešanosti zvaničnog Beograda u tome, ali, kako kaže naš sagovornik, ima mnoštvo dokaza o ruskoj umešanosti.

– Prva reakcija Srbije, dakle, pomoć crnogorskim organima u rasvetljavanju ovog čina je bila u interesu obe države i dobrosusedskih odnosa. A onda je Srbija, imam utisak, počela da prati ruske interese na Balkanu i da okreće svoj kurs. Od tada optuženici za terorizam su omiljeni gosti Vučiću u njegovom pokušaju da se prikaže kao svesrpski lider. Podsećam, on je predsednik građana Srbije, ne predstavnik Srba u regionu – smatra Milivoj Bešlin. Sagovornik Danasa zaključuje da su Putinu u Beograd, prilikom zvanične posete Srbiji, dovedeni građani susednih država, koji aktivno i otvoreno učestvuju u destabilizaciji vlastitih država.

– Dovedeni su ljudi koji upravo u ruskom interesu pozivaju na nasilno razbijanje ili ukidanje svojih država (BiH i CG). Time je vlast u Srbiji još jednom interese našeg društva podredila interesima režima u Kremlju. Naš prvorazredni interes je stabilan region i harmonizacija odnosa sa susedima, a ovakvim potezima se to ne postiže. Kao da šarplaninac nije bio dovoljan da se dodvore Putinu, već je trebalo dovoditi Dodika i optužene za terorizam iz CG – smatra Milivoj Bešlin.

(SzILSV, 25.01.2019)Izjave | Ponedeljak, 21. 10. 2019. | Komentara: 0

Ne verujem u dobre namere Rusije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je sinoć, komentarišući posetu ruskog premijera Beogradu, da je interesantno to što se Dmitrij Medvedev susreo i sa Miloradom Dodikom. On smatra i da za to postoji dobar razlog – da Srbija i Republika Sprska budu „nepotopivi nosači ruskih aviona“ u srcu Evrope.
Izjave | Ponedeljak, 21. 10. 2019. | Komentara: 0

Poseta Medvedeva manifestacija stava da je Srbija ključna ruska ispostava u ovom delu Evrope

Generalni sekretar Bojan Kostreš ocenio je da je proslava 75. godišnjice oslobođenja glavnog grada Srbije dobar razlog za posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, ali da ga je rastužio utisak da je to bio još jedan pokušaj manifestacije stava da je Srbija ključna ruska ispostava u ovom delu Evrope.
Izjave | Nedelja, 06. 10. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Tragedija devedesetih je počela 6. oktobra 1988.

Šesti oktobar je trebalo da bude raskid sa sistemom kakav je bio u vreme Slobodana Miloševića i on je u sebi morao da podrazumeva ne samo zabranu SPS-a, JUL-a, SSJ i SRS-a i lustraciju njihovih rukovodstava, nego i jednu široku akciju denacifikacije Srbije, uz sistemske promene u samom uređenju društva – što je trebalo da znači decentralizaciju i jedan meki prelaz na tržišnu ekonomiju u punom smislu te reči, kaže Nenad Čanak.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook