Osuditi nasilnika, podržati žrtve (a ne obrnuto)

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 29. 01. 2021. | Komentara: 0

Osuditi nasilnika, podržati žrtve (a ne obrnuto)

Svest javnosti, ali ni, pre svega, medijskih poslenika, nažalost i dalje nije na tom nivou da se sprečava ili ne forsira dalja viktimizacija žrtava ’kopanjem’ po njihovom životu, interesovanjem i objavljivanjem intimnih detalja i podataka koji bi mogli da naruše privatnost žrtava, ali i sudski postupak koji je u toku. Tabloidne, senzacionalističke objave, koje za cilj imaju isljučivo koji klik više ili još koje prodato izdanje postale su svakodnevica i malo je medija (ne samo tabloida) koji su se uzdržali od ovakve vrste objava.

LSV

Dva su aspekta o kojima treba ovde govoriti.

Prvi je, svakako, izlazak iz patrijarhalnog modela po kome je silovanje ili bilo koja vrsta zlostavljanja sramota žrtve kojoj se ne veruje i čije se ispovesti preispituju i ne veruje im se. Upravo iz ovog razloga beskrajno je važan postupak glumica koje su se odlučile da ispričaju svoje priče i prijave svog zlostavljača. Reakcija javnosti kojoj svedočimo burna je i mahom empatična, a veliki broj žena koje su, ohrabrene pričama ovih devojaka, rešile da i same javno progovore o zlostavljanju i/ili uznemiravanju koje su pretrpele pokazatelj su ne samo činjenice da je tačna pretpostavka da je gotovo svaka osoba ženskog pola barem nekad u životu pretrpela neki oblik nasilja, nego i neophodnosti da država, javnost i obrazovne, zdrastvene i druge institucije mnogo ozbiljnije, sistemski počnu da se bave ovim ogromnim i veoma rasprostranjenim problemom.

Drugi aspekt jeste ponašanje medija koje je i dalje veoma diskutabilno prilikom objavljivanja informacija o ovakvim ili sličnim slučajevima nasilja. Najpre, prečesto mediji kod nas zaboravljaju da svojim objavama doprinose iznova i iznova viktimizaciji žrtava, prepričavajući detalje njihovih iskaza i zadirući u najintimnije detalje doprinose tome da one ponovo bivaju povređene i/ili potencijalno osuđivane od strane dela javnosti za nasilje koje su proživele, a za koje, naravno, ničim nisu krive. Ovakvim objavama, dalje, narušavaju se ljudska prava, i to ne samo pravo na privatnost, nego i druga, a mediji, gotovo dosledno, uzimaju za pravi i da tuže i da sude i da, bez zadrške, iznose pretpostavke i zaključke koji u javnosti mogu izazvati ne samo reakciju, nego i pogrešnu sliku. Stoga, etično bi bilo neophodno da se svi mediji (i novinari/ke i urednici/ce) prisete i Zakona o javnom informisanju i Kodeksa novinara Srbije, ali moralnih načela i zaštite osnovnih ljudskih prava pre nego što u svojim objavama žrtve stave na stub srama ili prejudiciraju kako će se sudski postupak završiti.

I za kraj, još jednom podsećanje (koliko god puta ponovljeno, čini se nikad nije dovoljno) za sve: nikad, ali nikad se žrtva ni na koji način ne sme osuđivati zbog nasilja koje je pretrpela, niti pitati zašto je ćutala. Borba koju svaka žrtva nosi u sebi i vodi sa sobom i činom koji je pretrpela uvek je individualna, i ako se/kada se odluči da prijavi napasnika, ilovatelja ili zlostavljača – dobrodošlo je. Na okruženju i javnosti je da je podrže i pokažu da je razumeju i da nije sama, a na institucijama je da efikasno rade svoj posao i svakog napasnika, silovatelja ili zlostavljača kazne za počinjeno delo. Jednostavno je.

mr Maja Sedlarević
Liga socijaldemokrata Vojvodine



Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada da učini sve da RTV što pre dobije direktora

Predsednik poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović pozvao je Pokrajinsku vladu i njenog predsednika Igora Mirovića da učine sve da Upravni odbor RTV u što kraćem roku izabere direktora pokrajinskog javnog medijskog servisa. 
Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook