Papuga: Politika ne pripada samo muškarcima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 13. 02. 2020. | Komentara: 0

Papuga: Politika ne pripada samo muškarcima

NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga izjavila je da su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, koje omogućavaju da na izbornim listama bude 40% manje zastupljenog pola, u nekim medijima predstavljene kao da se ženama nešto daje.

LSV

- Ženama se ništa ne daje, mi ne uzimamo od muškaraca njihovo pravo da bi se nama to pravo dodelilo. To nije istina, ali mnogi mediji su to tako predstavili, kao da politika pripada muškom svetu, a ženskom ne – istakla je Papuga gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine.

Upitana zašto ni 2011. godine, a ni sada, nije predloženo da kvota bude 50%, ona je istakla da su žene skromne i realne i da žele da idu korak po korak. Papuga je rekla i da je pre devet godina, kada je kao koautorka amandmana koji je podnela sa tadašnjom stranačkom koleginicom Aleksandrom Jerkov, kada je omogućeno da na listama bude 30 žena, čitav proces bio težak. Sada je, ocenjuje, bilo puno lakše. Razlog za to je i što je u međuvremenu broj žena u parlamentu prevazišao 30% i sada ih je 37,6 procenata.

Istakla je i da je Ženska parlamentarna mreža, čija je Papuga koordinatorka, dosta uradila na obezbeđivanju podrške i ohrabrivanju poslanica koje su „sa strahom ulazile u razgovore sa svojim šefovima poslaničkih grupa“. 

Olena Papuga je istakla i da se ne brine da će u LSV ovaj zakonski okvir biti ispoštovan, jer to u Ligi nikada nije bio problem.

- Mi smo i na početku ovog mandata imali tri poslanice i jednog poslanika. Nikada nisam imala problem oko toga, čak nisam ni pitala da li mogu da glasam za ovih 40%, kao ni moja koleginica Nada Lazić. To se podrazumevalo - da se mi za to borimo i da ćemo za to glasati. Predsednik LSV Nenad Čanak je bio jedini predsednik stranaka u diskusiji u plenumu i razgovarao o tome. Ženska snaga u našoj stranci je ona prava snaga kojoj se veruje – zaključila je Papuga.

(SzILSV, 13.02.2020)




Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook