Papuga: Politika ne pripada samo muškarcima

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 13. 02. 2020. | Komentara: 0

Papuga: Politika ne pripada samo muškarcima

NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga izjavila je da su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, koje omogućavaju da na izbornim listama bude 40% manje zastupljenog pola, u nekim medijima predstavljene kao da se ženama nešto daje.

LSV

- Ženama se ništa ne daje, mi ne uzimamo od muškaraca njihovo pravo da bi se nama to pravo dodelilo. To nije istina, ali mnogi mediji su to tako predstavili, kao da politika pripada muškom svetu, a ženskom ne – istakla je Papuga gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine.

Upitana zašto ni 2011. godine, a ni sada, nije predloženo da kvota bude 50%, ona je istakla da su žene skromne i realne i da žele da idu korak po korak. Papuga je rekla i da je pre devet godina, kada je kao koautorka amandmana koji je podnela sa tadašnjom stranačkom koleginicom Aleksandrom Jerkov, kada je omogućeno da na listama bude 30 žena, čitav proces bio težak. Sada je, ocenjuje, bilo puno lakše. Razlog za to je i što je u međuvremenu broj žena u parlamentu prevazišao 30% i sada ih je 37,6 procenata.

Istakla je i da je Ženska parlamentarna mreža, čija je Papuga koordinatorka, dosta uradila na obezbeđivanju podrške i ohrabrivanju poslanica koje su „sa strahom ulazile u razgovore sa svojim šefovima poslaničkih grupa“. 

Olena Papuga je istakla i da se ne brine da će u LSV ovaj zakonski okvir biti ispoštovan, jer to u Ligi nikada nije bio problem.

- Mi smo i na početku ovog mandata imali tri poslanice i jednog poslanika. Nikada nisam imala problem oko toga, čak nisam ni pitala da li mogu da glasam za ovih 40%, kao ni moja koleginica Nada Lazić. To se podrazumevalo - da se mi za to borimo i da ćemo za to glasati. Predsednik LSV Nenad Čanak je bio jedini predsednik stranaka u diskusiji u plenumu i razgovarao o tome. Ženska snaga u našoj stranci je ona prava snaga kojoj se veruje – zaključila je Papuga.

(SzILSV, 13.02.2020)
Izjave | Sreda, 25. 03. 2020. | Komentara: 0

Marton: Skandalozna relativizacija domaćih fašista u Školi na daljinu

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton oštro je kritikovao lekciju koja je održana preko televizije učenicima osmog razreda osnovnih škola, a u kojoj je kvisling iz Drugog svetskog rata Milan Nedić predstavljen kao „čuveni general i poznati heroj“ i ocenio da je reč o „skandaloznoj relativizaciji domaćih fašista“.
Izjave | Utorak, 24. 03. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Struka nikad nije rekla da se izbori ne raspisuju

Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine i koordinator Vojvođanskog fronta, koji na izbore izlazi u koaliciji Ujedinjena demokratska Srbija, izjavio je da ne vidi direktnu vezu između koronavirusa i izbora. 
Izjave | Ponedeljak, 23. 03. 2020. | Komentara: 0

Čanak osudio organizovanje pričesta u Novom Sadu, uprkos merama zbog pandemije virusa

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak najoštrije je kritikovao Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) zbog informacije da su u Novom Sadu organizovali pričest vernika, uprkos merama koje je propisala Vlada Srbije zbog pandemije koronavirusa. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook