Petog oktobra je pobeđen strah i izgubljena nada da se nešto može promeniti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 07. 10. 2020. | Komentara: 0

Petog oktobra je pobeđen strah i izgubljena nada da se nešto može promeniti

BEOGRAD – Peti oktobar je dan kada je projekat Velike Srbije, srpskog nacionalizma, kao jednog autentično hegemonističkog odnosa prema kompletnom prostoru zapadnog Balkana, ispljunuo Slobodana Miloševića zato što je počeo da mu smeta. Ovim rečima predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak opisao je 5. oktobar 2000. godine. On je u izjavi za RTS rekao da je tog dana jedino pobeđen strah, a da je najnegativnija posledica Petog oktobra to što je izgubljena nada da se u Srbiji nešto može promeniti. 

LSV

A lustracija...

Prema njegovim rečima, najveću ulogu tog dana imali su sledbenici Miloševićevog programa koji su shvatili da moraju da žrtvuju Miloševića da ne bi morali da žrtvuju projekat. Ističe da Peti oktobar nije doneo demokratiju u Srbiju, jer, kako kaže, diktatura može da se zavede, demokratija mora da se izgradi. 

- Vratio je entuzijazam da se neke promene mogu desiti. To su dometi Petog oktobra. Više od toga u praktičnom smislu ja mislim da baš se i nije desilo – kazao je lider LSV. 

- Šestog oktobra sam postao svestan da to nije bio nikakav narodni ustanak ni šta tako, jer sam ja 6. oktobra rekao Zoranu Đinđiću da je situacija jednostavna i da mi moramo hitno preduzeti neke mere, a jedna od njih mora biti zabrana rada SPS-a, SRS-a, JUL-a i SSJ-a. Odgovor Zorana Đinđića je bio da se ne može praviti demokratija zabranjivanjem stranaka... Taj osećaj koji ja tad nisam razumeo, a danas ga razumem, je da ukoliko bi se taklo u taj deo tog klupka zmije, sve bi se okrenulo protiv nas, mi ne bi potrajali 15 minuta – kaže Čanak. 

Tri tačke DOS-a

Napominje da DOS nikad nije bilo nešto što je trebalo cepati, pošto je ta koalicija bila pocepana onog trenutka kada se stvarala. Kako kaže, potpisivanje ugovora sa narodom je bilo koješta, jer su se članice DOS-a okupile oko tri tačke. 

- Prva – smena Slobodana Miloševića, druga – oslobađanje medija, treća – slobodni izbori kroz godinu dana. Kad sam ja pitao kako sad pravimo nešto što će da kao traje, rekli su mi: „Ne razumeš ti to, to je viši interes“ – ispričao je Čanak za RTS. 

Rekao je i da evropski entuzijazam nije nestao u delovanju funkcionera DOS-a, nego se samo pokazalo koju količinu tog entuzijazma je ko zaista imao. 

Vlast se može dobiti jedino na izborima

Čanak je, gostujući u emisiji „Ćirilica“ na Happy televiziji istakao da se vlast može dobiti jedino na izborima.

- Petom oktobru se pridaje mnogo veći značaj nego 24. septembru, što nije dobro. Jer, pobeda na izborima je branjena Petog oktobra. Ali, ono što je kod Petog oktobra bio nesporazum to je šta nije urađeno. Možemo polemisati zašto, ali nije urađeno ono što je moralo biti urađeno istog dana, a to je da je trenutno trebalo pohapsiti rukovodstva JUL-a, SPS-a, SSJ i SRS. To je moralo da bude tako – istakao je Čanak i dodao da je tada sprovedena lustracija, danas bi bila potpuno drugačija politička slika.

Naveo je da nije bio zadovoljan sastavom DOS-a, zbog čega je i rekao čuvenu rečenicu „zapušite nos i glasajte za DOS“, ali da su sve članice bile svesne činjenice da se u jednom trenutku moralo preseći, prekinuti „čep koji se pojavio u istoriji koji se zvao Slobodan Milošević i njegov nacional-socijalistički režim“. 

- Slažem se da je u DOS-u bilo dosta ljudi koji su pretrčali, da je bilo vrlo čudnih likova itd. To nije bila nikakva homogena organizacija, naročito ne ideološka, ali je bio pokret koji je ovu zemlju pomakao iz užasa masovnih grobnica, ratova, bombardovanja, bede, gladi, samoubistava penzionera jer ne mogu više da žive, prodaje benzina u flašama kisele vode po ulicama. Iz toga je DOS izvukao ovu zemlju – naglasio je lider LSV.

Ispričao je i da nekolicina članova DOS-a nije želela da Vojislav Koštunica bude njihov kandidat na predsedničkim izborima, pa su predložili Ivana Stambolića, smatrajući da će za njega glasati deo SPS-a. Većina se odlučila za Koštunicu i oni su poštovali stav većine.

Čanak naglašava da ne postoji nijedan način da se, u demokratksom sistemu, i pokušavjaući da se napravi demokratski sistem, dođe na vlast osim izbora. 

- Bio sam jedan od retkih političara koji je sve vreme demonstracija, koje je pravila ova tzv. prava opozicija proteklih par godina, govorio da su one koješta jer ne može ulica biti zamena za izbore. Mi smo kao DOS pobedili na izborima i onda branili izborne rezultate. To sam isto preporučio i ovima. Pobedite na izborima pa branite rezultate, biću u prvom redu. Ali da to bude zamena za izbore, to ne dolazi u obzir, jer ćete time devalvirati sve ono što smo uradili – poručio je Čanak. 

(SzILSV, 07.10.2020)




Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.
Izjave | Subota, 20. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: U LSV nema konfuzije, vreme je za mlađe ljude

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da u stranci nema konfuzije posle odlaska višegodišnjeg lidera.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook