Poštovanje manjinskih prava mora biti prioritet u radu Vlade Republike Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 28. 12. 2016. | Komentara: 0

Poštovanje manjinskih prava mora biti prioritet u radu Vlade Republike Srbije


Novi Sad, 28.12.2016. - Republika Srbija se jasno opredelila za put Evropskih integracija, te Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da taj put mora biti ubrzan. Pregovaračko poglavlje 23 odnosi se na osnovna prava građana tako da ovoj oblasti Srbija mora prići veoma ozbiljno.

LSV

Nažalost, Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je već sam početak pregovaračkog procesa pokazao brojne manjkavosti, a one su najjasnije vidljive u Nacrtu Izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, te u Nacrtu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

Poštovanje manjinskih prava mora postati prioritet u radu Vlade Republike Srbije. Veliki problem u Srbiji je i što se brojna propisana prava ne poštuju u svakodnevnom životu. Brojni su problemi u oblastima obrazovanja na maternjem jeziku, informisanja i službenoj upotrebi jezika i pisma.

Liga socijaldemokrata Vojvodine baš iz tih razloga smatra da se moralo ozbiljnije prići usvajanju izmena i dopuna Zakona o pravima nacionalnih manjina. Nacrt ovog Zakona ne odgovara u potpunosti proceduri za donošenje, a javna rasprava je oročena do 28. decembra, što je veoma kratak rok za sugestije.
U cilju što kvalitetnijeg teksta ovog Zakona Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira da se produži javna rasprava, bar za još 45 dana, ali i da se u potpunosti ispoštuje procedura donošenja Zakona.

Aleksandar Marton
potpredsednik Izvršnog odbora
Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
   






Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook