Problemi slovačke i drugih zajednica brojni. Brže ih rešavati!

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Nedelja, 28. 10. 2018. | Komentara: 0

Problemi slovačke i drugih zajednica brojni. Brže ih rešavati!

NOVI SAD - Najveći problem nacionalnih zajednica je odlazak mladih u matične zemlje, uglavnom u Slovačku i Mađarsku, izjavio je član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine Zdenko Kolar u emisiji na slovačkom jeziku „Dobro veče Vojvodino“ Radio-televizije Vojvodine. Kao razlog njihovo odlaska Kolar je naveo to što mladi u Srbiji danas ne vide perspektivu i mogućnost za kvalitetan život dostojan 21. veka, već odlaze i traže takav život tamo gde mogu sebe da ostvare u punom, profesionalnom i svakom drugom kapacitetu.

LSV

- Što se slovačke nacionalne zajednice u Vojvodini tiče, odlazak mladih u Slovačku je svakodnevnica i iz tog razloga se problemi javljaju na svakom nivou, a najpre u školstvu. Slovačka odeljenja se spajaju jer nema dovoljno dece koja će nastavu slušati na maternjem slovačkom, a to rezultira viškom nastavnog kadra u slovačkim školama. Takođe, pored školstva problemi se javljaju i u ostalim kategorijama za koje su zaduženi Nacionalni saveti nacionalnih manjina. Konkretno upotreba jezika i pisma, koja je zagarantovana zakonom, se ne sprovodi na terenu ili u jako malom obimu. Iako zakon definiše ovlašćenja i mogućnosti u pogledu upotrebe jezika i pisma, svedoci smo da se zakon u lokalnim samoupravama, gde su jezici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi, ne sprovodi. Zato nemamo u svim mestima višejezične table naziva mesta, višejezične table na svim javnim ustanovama i u malo lokalnih samouprava postoji mogućnost da se pripadnici nacionalnih manjina na maternjem jeziku obrate službenicima pismeno i usmeno, jer lokalne samouprave nemaju uređen sistem kako bi pripadnicima manjina garantovao sve te mogućnosti – istakao je Kolar.

On je naglasio i da samo nekoliko lokalnih samouprava ima osnovane kulturne centre nacionalnih manjina. To su uglavnom lokalne samouprave sa većim budžetima, dok u manjim sredinama pripadnici nacionalnih zajednica nisu u mogućnosti da izraze svoje kulturno umetničke talente, jer je podrška lokalnih samouprava mala. 

Prema njegovim rečima, problem predstavlja i nedostatak medija na kojima bi bio emitovan prigram na jezicima nacionalnih zajednica. A to je, takođe, definisano u nadležnostima Nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Zbog toga je on naglasio da pripadnici svih nacionalnih zajednica, a prvenstveno slovačke, treba da pažljivo glasaju kada u nedelju, 4. novembra budu izašli na izbore za Nacionalne savete nacionalnih zajednica.

- Nakon privatizacije javnih medija 2013. godine, mnogi mediji koji su izveštavali na jezicima nacionalnih manjina, dospeli su u ruke privatnicima koji su ubrzo uvideli da nemaju finansijski interes i mnogi mediji su iz tog razloga ugašeni. Takav primer imamo u Zrenjaninu, Vrbasu, Somboru, a retki su primeri gde su bile uspešne privatizacije lokalnih medija, kao na primer u Kovačici ili Baču. – naglašava Kolar.

Ističe da problem odlaska mladih, pogotovo iz reda pripadnika nacionalnih manjina, treba rešavati na uspostavljanju veza sa matičnim zemljama koje imaju kolektivnu odgovornost za pripadnike svoga naroda, bez obzira na to gde žive. 

- Moraju oformiti sistem za finansijsku podršku i podsticaj preduzetništva pripadnicima svoje nacionalnosti, kako bi mladi odlučili da ostanu u Vojvodini i tu gde su i rođeni sebi omoguće pristojan život dostojan 21. veka – zaključio je Zdenko Kolar.

(BILSV, 28. 10. 2018)Izjave | Četvrtak, 13. 06. 2019. | Komentara: 0

Palmer se sastaje samo sa onima koji menjaju stavove

Komentarišući izjavu Vuka Jeremića da se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom sastati prava opozicija, koja je postala legitiman sagovornik međunarodnoj zajednici, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kaže da Palmera poznaje četvrt veka i da zna da se on sastaje samo s onima koji često menjaju stavove.
Izjave | Četvrtak, 13. 06. 2019. | Komentara: 0

Evropska komisija i ove godine o neophodnosti Zakona o finansiranju APV

Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je da je godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije realan i objektivan. Sedlarević je gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ Radio-televizije Vojvodine istakla da taj izveštaj ne sadrži samo stavove Evropske komisije, već da je on rezultat sveobuhvatne analize vladinih, nevladinih organizacija, institucija, posmatrača i kao takvog ga i treba posmatrati.
Izjave | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

Centralizam je besmislen i kontraproduktivan

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je centralizam besmislen i kontraproduktivan, te da je potrebno početi sa primenom modela u kome su institucije neprikosnovene. Komentarišući za list Danas činjenicu da Srpska lista podržava moguće kontramere Beograda prema Prištini, iako one pogađaju i Srbe na Kosovu, Kostreš je rekao da je to dobar primer centralizma.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook