Sela i gradovi nam nestaju, a mi se bavimo srednjevekovnim temama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 28. 01. 2020. | Komentara: 0

Sela i gradovi nam nestaju, a mi se bavimo srednjevekovnim temama

ZRENJANIN – Portparol Lige socijaldemorkata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da je čitav region, kada su u pitanju međunacionalni odnosi, poprilično trusno područje. Gostujući na zrenjaninskoj KTV, Marton je rekao da Zakon o slobodi veroispovesti, koji je donela Crna Gora, nije uzročnik međunacionalnih tenzija. Prema njegovim rečima, poslednjih desetak godina je prisutna situacija otvorenog puštenog duha iz boce nacionalizma na svim prostorima, ali je najopasniji onaj čiji je narod najbrojniji, a to je srpski. 

LSV

- Činjenica je da je Srba gotovo 10 miliona, Crnogoraca par stotina hiljada. Jasno je da je tu opasnost veća. Srbija treba da pokaže da je ozbiljna država koja će da smiruje tenzije. Srbija, pre svega, snažno treba da naglasi da u potpunosit priznaje nezavisnost Crne Gore. Ono što jeste bitno je da i druga strana shvati da u Crnoj Gori postoji veliki broj onih, koji smatraju i vide pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori i sve ono što se dešava oko imovine pravoslavne crkve, na drugačiji način od većine u Skupštini i Vladi Crne Gore. Zato je potreban dijalog koji će i dovesti do rešenja. U to sam siguran – naglasio je Marton.

Kaže da je posle 2000. godine nacionalizam bio smiren, ali da se poslednjih godina ponovo povampirio. Osim Srbije, nacionalisti su sveprisutni i u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji, a verovatno i u Sloveniji, samo u manjoj meri. 

Ističe i da Zakon o slobodi veroispovesti nije glavni krivac za nacionalizam, ali da je sada bio inicijalna kapisla. Međutim, trenutna situacija ni malo nije poremetila stanje na političkoj sceni, jer su se rejtinzi stranaka u Crnoj Gori pomerili za 0,5-1%. 

- Mi u LSV imamo jasan stav - Crna Gora je nezavisna država i ona sama treba da rešava svoja pitanja. Sa mitropolitom Amfilohijem Radovićem se ne slažem oko dosta stvari, ali moram da primetim da je poslednjih nedelja davao niz pomirljivih izjava, da poprilično deluje umereno na sceni u Crnoj Gori. Apelujem na DPS, sa kojim LSV ima blisku saradnju, da započnu dijalog sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i sa svima drugima koji su potrebni u ovom dijalogu. Ako je rešenje potpisivanje ugovora, kao što je to učinjeno sa Rimokatoličkom crkvom u Crnoj Gori, da se to učini i sa Mitropolijom, jer to može u dobroj meri da relaksira situaciju. LSV se ne slaže sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji smatra da pregovori treba da idu na relaciji Podgorica-Beograd, između Vlade Crne Gore i SPC. Mi smatramo da pregovori treba da idu Podgorica-Cetinje – ističe Marton.

On je istakao i da se u 2020. godini govorimi o imovini, o idejama 15. i 16. veka, „u trenutku kada se i Srbija i Crna Gora nalaze na 20-25% bruto društvenog proizvoda nominalno po glavi stanovnika, kada smo po prosečnim platama 13. puta ispod najrazvijenijih zemalja Zapadne Evrope, kada Slovačka, koja je do 1990. godine nama duboko gledala u leđa, sada ima 2,5 prosečne plate i gotovo da nema nezaposlenih“. 

- Ajde i mi da počnemo da gledamo životne probleme. Važne su crkve, to je činjenica, ali je mnogo važnije da nam prosečna plata bude 1.200 evra da ne bi ni sela, a ni Zreanin sutra bili prazni. A kako stvari stoje, za nekoliko godina će više medicinskih sestara iz Srbije raditi u Beču i Bratislavi nego u Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu... – dodao je portparol LSV.

(SzILSV, 28.01.2020)



Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook