Vlada ispoštovala dogovor sa paorima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 05. 06. 2011. | Komentara: 0

Vlada ispoštovala dogovor sa paorima

BEOGRAD " Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš potvrdio je jutros, gostujući na TV Pink, da je Vlada Srbije odlučila da izađe u susret paorima koji već nekoliko dana protestuju širom Vojvodine, te da će ispuniti ranija obećanja u vezi sa isplatom najavljenih subvnencija. Kostreš je pojasnio da je ovu odluku bilo vrlo teško doneti, pre svega zbog nedostatka novca u budžetu.

Bojan Kostreš

On je podsetio da je prošle godine bilo nestašica mesa i mleka, zbog čega je ministarstvo poljoprivrede pokušalo da nešto promeni kako se te stvari ne bi ponovile.

"Jedan od razloga rekonstrukcije vlade bile su upravo ove nestašice. Zamenjeni su i ministar poljoprivrede i ministar trgovine, došao je novi čovek koji je objedinio ta dva resora i počeo je da rešava problem sa postojećim budžetom. Njegovo mišljenje je bilo da bi se najjednostavnije izašlo iz postojeće situacije i obezbedilo nomalno snabdevanje hranom, odnosno mesom i mlekom, na način koji je on predložio. Poljoprivrednici u Vojvodini to nisu najbolje prihvatili, jer bi oni bili najveći gubitnici takve ideje, što sam siguran da nije bila ministrova namera " naveo je Kostreš.

Subvencije u roku od osam meseci

Zamenik predsednika LSV je rekao i da očekuje da se u toku dana paori raziđu, budući da će subvencije biti isplaćene na isti način kao i prošle godine, ali ne odjednom već u periodu od narednih osam meseci.

"Jedina izmena je ta što se neće desiti da plaćanje bude u jednom momentu, nego kako bude novca, tako će biti isplaćivan poljoprivrednicima " pojasnio je Kostreš. On je rekao i da ovde nije reč o popuštanju pred pritiscima poljoprivrednika, budući da su oni samo tražili da se ispuni obećano. 

"Ljudi koji su štrajkovali u Vojvodini nisu ucenjivali. Nisu oni došli sa nekim novim zahtevima, nego smo mi došli u situaciju da su praktično u pola sezone promenjena pravila. Ovo nikako nije poziv niti pokazatelj slabosti vladajuće koalicije, niti ćemo mi dozvoliti da budemo ucenjivani od strane nekih možda novih štrajkača " rekao je Kostreš. On je podsetio da je veliki broj vojvođanskih paora, u iščekivanju obećanih subvencija, uložio novac u proizvodnju, zapošljavao radnike, preuzeo određene obaveze, a da su došli u situaciju da ostanu bez svega.
A komentarišući nagađanja da se iza protesta poljoprivrednika zapravo krije sukob u DS, odnosno sukob između dva potpredsednika te partije Bojana Pajtića i Dušana Petrovića, budući da je, navodno, Petrović kao ministar poljoprivrede hteo da preko leđa vojvođanskih paora podigne Šumadiju, Bojan Kostreš je za Blic ocenio da ne veruje da je u pitanju lični sukob.

"Ne verujem da je sukob nastao na nivou ličnog animoziteta izmedu dva potpredsednika, ali oni zastupaju različite interese. Petrović je povukao logičan potez kada je novac preusmerio na proizvodnju mleka i mesa, ali je on loš za Vojvodinu i činjenica je da ide u prilog Šumadiji. Tadić mora da preseče sukob dva potpredsednika " zaključio je Kostreš za Blic.

Mladiću će biti suđeno

Komentarišući današnje prvo pojavljivanje Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, a u svetlu nagađanja o Mladićevom teškom zdravstvenom stanju, Kostreš je na TV Pink rekao da nije na advokatima da procenjuju Mladićevo zdravstveno stanje te da će, ukoliko lekar donese odluku da je Mladić spreman i sposoban za suđenje, bez obzira na tvrdnje advokata, tog suđenja će biti.

"Posao svakog advokata koji brani optuženog je da mu pruži najbolju odbranu. Jedan od načina pružanja odbrane jeste da pokušava da na sve načine odugovlači proces, dok ne budu spremni da iznesu eventualne dokaze koji bi ga možda oslobodili tih optužbi " rekao je Kostreš podsećajući da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Kostreš je na TV Pinku još dodao i da transformacija političkog sistema ne ide brzinom koju bi smo svi voleli, ali da će pre ili kasnije sistem biti promenjen tako da na čelna mesta u javnim preduzećima dođu profesionalci, a ne stranački kadrovi.

"Političke partije izlaze na izbore, političke partije osvajaju poslanike. Poslanici imenuju vladu, a ministri u vladama imenuju svoje timove ljudi. Naravno da mora doći do profesionalizacije, ali mislim da ne možete reći da su partije jedina smetnja tome " zaključio je Kostreš.

(BILSV, 03. 06. 2011.)




Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook