Vojvodina neće secesiju, već pravo da upravlja svojim resursima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 04. 04. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina neće secesiju, već pravo da upravlja svojim resursima

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas da je on još pre 20 godina (1998. godine) bio potpisnik dokumenta „Vojvodina republika - put mira, razvoja i stabilnosti“ koji govori o federalizaciji Srbije. Kako je rekao, to je tada bio jedini način da se Kosovo zadrži u sastavu Srbije. Međutim, posle rata 1999. godine ideja je izgubila svoju suštinu, jer, kako je dodao, federalizacija Srbije u ovom trenutku nema nikakav duboki smisao. 

LSV

O secesiji nije bilo priče

- U svetlu donošenja novog ustava, za koji sam siguran da će morati biti donet u nekoj bližoj budućnosti, treba razmišljati o decentralizaciji koja će biti podjednako udobna za građane širom Srbije. Tu Vojvodina nije nekakav poseban slučaj u ovom trenutku. Vojvodina ima niz specifičnosti. Ona mora imati svoju autonomiju, ali to ne znači da, recimo, drugi delovi Srbije to ne treba da imaju – kazao je on gostujući na televiziji Pink.

Čanak je istakao da se i pre 29 godina, kada je osnivana LSV, govorio o tome da Vojvodina mora imati zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode garantovane Ustavom. Na tome, kaže, insistira i danas. O izdvajanju Vojvodine iz Srbije nikada nije bilo reči, već je tu priču „pumpao“ nacional-socijalistički režim Slobodana Miloševića da bi prikrio ono što su zaista radili sa decentralizacijom.

- Naravno, nikada nismo bili za nekakvu secesiju, za pravljenje neke posebne države Vojvodine itd. Ali je stvar u tome uvažiti posebnosti AP Vojvodine i dozvoliti da upravlja svojim resursima u okviru svojih ovlaštenja i mogućnosti. To je korisno za Vojvodinu, a i za Srbiju – kazao je on dodajući da će bez decentralizacije biti stalnih tenzija. Kao primer je naveo Španiju i Nemačku.

Kompromisno rešenje za Kosovo jedino moguće

Kada je u pitanju situacija sa Kosovom, Čanak je rekao da je njegovo mišljenje poznato, kao i da ne vidi zašto je problem napraviti kompromisno rešenje. Ističe da ne treba imati iluzije oko integrisanja Kosova u Srbiju, jer je to nemoguće. 

- To će kompromisno rešenje da boli one koji su ljuto lupali šakom o sto za jedno ili drugo rešenje. Niti će Srbija u ovakvom formatu priznati Kosovo, niti će Kosovo u ovakvom formatu moći da pravi ne znam kakve ustupke. Znači, i jedni i drugi, i ti koji neće ni po koju cenu da priznaju Kosovo i ovi koji ni po koju cenu neće da odustanu od najtvrđe moguće nezavisnosti i centralizovanosti Kosova, da budem precizan, će naići na zid o koji će razbiti glavu – naglasio je.

Lider LSV je ukazao i da je pogrešno praviti autonomne oblasti na etničkim osnovama, o čemu svedoče svi dosadašnji pokušaji u poslednjih 30 godina. 

- Etnički osnov za autonomiju i za bilo kakav tip teritorijalnog organizovanja će otvoriti pitanja u Vojvodini, pitanja o Sandžaku, otvoriće niz problema gde ćete zbog etničkog osnova za rešavanje političkih sukoba, dovesti sebe u poziciju da koljete vola za kilo mesa – dodao je.
 
Naglasio je i da se svaka situacija na Kosovu reperkutuje svuda gde žive Albanci, pa gore pekare po Vojvodini, Beogradu, Srbiji.

(BILSV, 04.04.2018)



Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook