Vojvodina, poljoprivrednici i porodice najviše zakinuti rebalansom budžeta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 30. 04. 2020. | Komentara: 0

Vojvodina, poljoprivrednici i porodice najviše zakinuti rebalansom budžeta

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga izjavila je da se pandemija ne može predvideti, ali da svaka država, po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, mora da donese zakone koji se tiču zaraznih bolesti i raznih pandemija. Ona je ukazala da je takve zakone država donela, te je upitala da li je Vlada Srbije i, prvenstveno, Ministarstvo zdravlja postupilo po njima i formiralo potrebne komisije i program mera za zaštitu stanovništva. Istakla je i da je ministar zdravlja, po tim zakonima, trebao da ima odlučujuću ulogu u borbi protiv koronavirusa i zamerila mu što nije bio vidljiviji. Papuga je ukazala i da će Vojvodina dodatno biti zakinuta rebalansom budžeta, iako je već bila najveći gubitnik budžeta za 2020. godinu. Osim toga, štetu trpe i poljoprivrednici i porodice.

LSV

Da li imamo komisije i program zaštite stanovništva?

Papuga je ukazala da je Narodna skupština Republike Srbije 2016. godine donela Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. On u članu 9. definiše izradu programa za sprečavanje zaraznih bolesti, a u članu 14. definišu mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i način njihovog sprovođenja. 

- Da li je Ministarstvo zdravlja formiralo komisije i da li su te komisije izradile taj program i mere za zaštitu stanovništva od eventualnih zaraznih bolesti, odnosno pandemija? Ministar zdravlja po tom zakonu je taj koji vodi celu priču i njemu je dato ekskluzivno pravo da se brine o tome. Danas ministar zdravlja pita struku. Znamo da o tome treba da odlučuju epidemiolozi i struka koja je zadužena za te bolesti, ali mislim da svu priču o današnjih pandemiji i kovidu-19 je trebao da bude vidljiviji ministar zdravlja – naglasila je ona i upitala da li je tim merama i programom predviđena i edukacija stanovništva, medicinskih radnika.

Takođe, 2018. godine donesen je Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanja u vanrednim situacijama i on predviđa izradu strategije za smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje u vanrednim stuacijama, a član 12. predviđa procenu rizika od katastrofe. 

- Da li je Republika Srbije, Ministarstvo zdravlja, Vlada na neki način formirala komisije i da li mi to imamo urađeno? Da li su ta dokumenta bila dostupna našem stanovništvu da bi se ono, ko je već zainteresovan, o svemu tome edukovao? – upitala je poslanica LSV.

Papuga je upitala i zašto naši građani, koji su se vratili iz inostranstva, odmah na granicama nisu bili informisani o tome kako da se ponašaju po povratku u kuće i zašto na granicama odmah nisu preduzete mere, nego su tri dana nakon povratka saznavali da treba da budu u izolaciji. 

Najveći gubitnik u budžetu je AP Vojvodina

- Najveći gubitnik u budžetu za 2020. godinu je AP Vojvodina, jer je njen budžet bio manji skoro za polovinu od budžeta Beograda. Danas vidimo da će ovim rebalansom budžet AP Vojvodine biti sa 77,8 milijardi dinara umanjen na 73,6 milijardi dinara. To znači da AP Vojvodina ne da će samo dobiti manje sredstava, nego ne može da računa na transferna sredstva koja su preko potrebna. Lokalne samouprave ne mogu da računaju na svoja sredstva koja treba da potroše za poljoprivredno zemljište, kulturu itd. Svi smo svesni da sada ne možemo da razgovaramo o nekim sferama života koje se tiču sporta, kulture itd. da nam je najvažnije da deo stanovništva koji je siromašan, koji je bolestan da mu se pomogne, ali nije trebalo sve da se zalomi na Vojvodini – istakla je Papuga.

Ona je naglasila i da će najveći udar osetiti i poljoprivrednici koji su „ovim ubijeni u pojam“. 

- Prvo nisu mogli da u ovoj setvi ulože određeni novac u đubrenje zemlje, velika je suša već sada, mnogo voćnjaka se smrzlo pre dve nedelje, tako da nećemo očekivati toliki rod koji bi mogao da pomogne našem stanovništvu na jesen. I to što se zakida poljoprivedi i poljoprivrednicima je jako pogrešno jer ćemo videti na jesen da ćemo od te poljoprivrede zavisiti – ukazala je poslanica LSV.

Olena Papuga je navela i da se AP Vojvodini umanjuju i planirana sredstva za pronatalitetnu politiku u iznosu od 288 miliona dinara. Kako je rekla, materinski dodatak će i dalje iznositi 15 hiljada dinara, ali se smanjuje iznos koji je namenjen poboljšanju uslova stanovanja za porodice sa troje i četvoro dece, i to sa 300 miliona na 100 miliona dinara. 

- Tih 100 evra koje će Vlada dati stanovnicima neće uopšte pomoći. Bolje da se nije smanjivao budžet i da se tim rebalansom nisu umanjivala sredstva poljopriverdi i porodicama – zaključila je Papuga.

(SzILSV, 30.04.2020)



Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook