Izmenama poslovnika obesmišljena Skupština APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Sreda, 14. 11. 2018. | Komentara: 0

Izmenama poslovnika obesmišljena Skupština APV

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati novi poslovnik Skupštine APV jer on obesmišljava pokrajinsku skupštinu. Kolar je kritikovao i činjenicu da u Radnoj grupi koja je radila na izmenama i dopunama poslovnika o radu Skupštine APV nije bilo predstavnika opozicije.

Transkript govora Roberta Kolara možete pročitati u nastavku.

LSV

Poštovani predsedavajući,
koleginice i kolege pokrajinski poslanici,

Mnoge kolege su govorile o predloženom poslovniku, njegovim članovima, alineama. Sa delom stavova se slažem, sa delom ne. Ali po mom dubokom uverenju ovakav pristup poslovniku dodatno obesmišljava Skuštinu AP Vojvodine. 

Odbor za propise i uvredljivi članovi

Na primer, u članovima 149, 148, ako se ne varam i 140. koji se bave Odborom za propise i amandmanima, lepo, tiho, fino, diskretno je izvedeno da Odbor za propise može da odbaci amandmane i da amandmani poslanika da ni ne dođu na Skupštinu, pred kolege poslanike, a kamoli pred medije i građane. Znate, na ovaj način ste značajan deo odlučivanja sa Skupštine prebacili na skupštinski odbor. 

Ili u članu 59, koji se bavi uvredljivim sadržajem. Molim vas, ko je taj i po kojim kriterijumima će neko da određuje šta je uvredljivi sadržaj? Nekome je uvredljivo njegovo neslaganje sa njegovom politikom, pa će sad zbog toga da amandman bude odbačen još na Odboru, da ne dođe na Skupštinu. Jel to uvredljivo? Znate, za sve ove godine u politici ja sam se naslušao uvredljivih nastupa, uvredljivih medijskih nastupa, uvredljivih inicijativa, postupaka, ali ne baš nekog velikog broja uvredljivih amandmana.

Dodatni problem je način kako ste došli do ovog teksta, odnosno kako ste formirali radnu grupu. Znate, postoji u politici, u Skupštini nešto što se zove fer plej, nešto što je opšti interes. Meni je potpuno neshvatljivo da vladajuća većina nije u radnu grupu uključila predstavnike opozicionih stranaka. Zbog čega to nije uradila? Jel ja moram da vas podsetim da ste vi, koji ste sada u vladajućoj većini, dok ste bili u opoziciji, ste ili pozivani ili ste i učestvovali u radu radnih grupa koje su donosile bitna akta po Skupštinu Vojvodine ili po celu Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu, jer i opoziciju biraju građani? Na ovaj način diskreditujete i građane, a ne samo nas poslanike. Vi imate debelu većinu i vi ćete izglasati ono što smatrate, što je po vama ispravno, kako želite. Ali ispoštujte volju građana, jer niste u pravu kada govorite o svojim izbornim rezultatima i kažete da je to volja građana. Ne, to je volja velikog broja građana. Ako hoćete, većine građana, ali i ovi drugi koji nisu glasali za vas su, takođe, građani. Ispoštujte njihovu volju. 

A da ne pričamo o tome da status biti u vlasti ne znači apsolutno znati sve i u sve se najbolje razumeti. Možda bi neko od nas iz opozicije u tom radnom telu, toj radnoj grupi doneo neki konstruktivan predlog, doneo neki dobar predlog, neko konstruktivno rešenje. Možda bismo našli konsenzus oko ovog poslovnika ili neke druge teme.

Zašto su odbijeni amandmani LSV?

Šta je konkretno loše u amandmanima LSV? Šta je tačno loše u amandmanu koji kaže da tražimo da se nakon obraćanja predstavnika predlagača, koji je govorio posle šefova poslaničkih grupa, da dodatno pravo šefovima poslaničkih grupa da to prokomentarišu? Šta je tu loše? Možda će se neko od nas predomisliti, možda smo hteli da budemo protiv pa ćemo sada biti za. Možda ćemo nešto konstruktivno da dodamo. Šta je tu tačno loše? 

A da ne govorim o tome da poslednju reč u Skupštini ima predstavnik predlagača kojeg smo mi u ovoj Skupštini izglasali da obavlja taj posao. Ili da ne govorimo o tome da ste odbili amandman uz, da parafraziram, imate dovoljno vremena za diskusiju i ranije. Pa, nemamo mi ovde nastupe, pa ko se uklopio u peta-deset minuta taj dobije Vučka. Ovo je rasprava, ljudi. Ili, amandman LSV koji se odnosi na spajanje tačaka dnevnog reda ste odbacili ni manje ni više nego bez ikakvog obrazloženja. Nula obrazloženja. Verovatno je interno obrazloženje bilo - to je pisala opozicija, to je pisala ona Liga, odbaci to, nije ni važno.

Kao što se iskreno nadam da vam nije namera da menjate istoriju Vojvodine i da svojim koracima i postupcima brišete ono što vam se ne sviđa od 1945. do 2016. tako se iskreno nadam da vam nije namera da dodatno diskreditujete Skupštinu APV i AP Vojvodinu samu ovakvim poslovnicima i drugim postupcima. Iskreno se nadam da nije tako. Ali onda moram da postavim pitanja - a gde je Zakon o nadležnostima, gde je Zakon o finansiranju, gde su druge inicijative ove Skupštine prema republičkoj skupštini po ovakvoj vertikali kakvu vi imate na raznim nivoima vlasti. Gde su te inicijative? Nema, ali zato ima mehanizam kojim sprečavate da se amandman ili neka inicijativa uopšte pojavi na Skupštini Vojvodine ili pred medijima ili, daleko bilo, pred građanima. 

Iskreno se bojim vaših namera, a LSV u donošenju ovakvog poslovnika, koji još obesmišljenu i osiromašenu Vojvodinu vraća tri koraka u nazad, ne želi da učestvuje i poslanici LSV će glasati protiv. 

Hvala vam.

Ne žele da upristoje, već da filtriraju 

Replicirajući poslaniku Srpske napredne stranke Šaši Levnajiću, koji je govorio u ime predlagača izmena poslovnika, Kolar je zatražio da Levnajić ne bude uvredljiv i da zamenom teza nekog smatra manje od prosečno inteligentnim, te da takvim stavovima pokušava da se opravda. 

- Ne vidim zbog čega bi Odbor za propise dobio pravo da definiše šta je uvredljivo, a šta ne. Drugo, niko osim članova i članica tog odbora neće znati šta je proglašeno uvredljivim – dodao je i napomenuo da je i sam Odbor za propise u stanju da razvlači sa tumačenjem zakonito podnetih inicijativa, pa je podsetio da se upravo to dogodilo sa inicijativom koja se odnosila na proglašenje vanrednog stanja i suše. 

- Želim da podvučem ljudima koji slušaju i gledaju ovo da nije namera upristojiti, nego je namera da odsečete ono što vam ne odgovara, da filtrirate i propustite samo ono što je vama po volji – naglasio je Kolar. 

On je u replici kazao i da treba razlikovati poziv poslat poslanicima i poslaničkim grupama da podnesu svoje predloge za poslovnik, a da je sasvim drugo učešće u radnoj grupi. 

(SZILSV, 14.11.2018)



Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook