Izostanak sankcije podržava govor mržnje!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 11. 10. 2018. | Komentara: 0

Izostanak sankcije podržava govor mržnje!

Novi Sad, 11. oktobar 2018 - Od izbora na mesto dekana Pravnog fakulteta, uprkos presudi Višeg suda zbog diskriminatorskih stavova prema ženama i pripadnicima LGBT populacije, Branislav Ristivojević nastavlja svoj govor mržnje. U svojim radovima, Branislav Ristivojević interpretira Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskom odnosu kao pravni akt sa ciljem „zaštite žena“. Takođe, autor tekstova Zakon naziva „paušalnim“, „specijalnim“, nepotrebnim pored Krivičnog zakonika i Porodičnog zakona.

 LSV

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pokrenula sudski postupak, budući da je izvršen akt diskriminacije na osnovu pola i seksualne orijentacije, usmeren protiv žena i pripadnika LGBT populacije.

Sprovođenje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskim odnosima manjkavo u rezultatima saradnje institucija, na šta je Liga socijaldemokrata Vojvodine već upozoravala. Efikasnost rada institucija na sprečavanju nasilja je upitna, budući da se broj žrtava nasilja u porodici ne smanjuje, a stravičnost zločina iz strasti o kojima saznajemo iz medija sve veća. Ipak, usvajanje ovog Zakona je posledica već decenijskog rada na stvaranju uslova za efikasnu borbu protiv nasilja u porodici i partnerskim odnosima, od usvajanja Istanbulske konvencije (Zakon o potvrđivanju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici), usvajanja Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti.

Usvajanje i sprovođenje Zakona je opravdano jer je prema podacima Mreže „Žene protiv nasilja“, broj žrtava nasilja u porodici od početka godine do 1. juna brojao najmanje 20 žena, na osnovu izveštavanja medija. Žene su žrtve 40% svih ubistava, a počiniteljke samo u 7% slučajeva.

Zakon je potreban jer je uvođenjem hitnih mera udaljavanja počinioca nasilja, sprečena sekundarna viktimizacija žrtava nasilja, budući da su žene uglavnom ekonomski zavisne od svojih supruga i partnera, nemaju uslove da nađu drugo prebivalište, najčešće od nasilnika beže sa decom...

Najveći problem nastupa i stavova Branislava Ristivojevića je što paušalizacijom ovog Zakona, daje motiv i argumente nasilnicima, da nastave sa uobičajenim ponašanjem, jer ga naziva „kontroverznim“ i rezultatom „nevladinih organizacija feminističkog vrednosnog ustrojstva“.

Zbog kršenja zabrane javnog istupanja i nastavka delovanja u pravcu diskriminacije žena i pripadnika LGBT populacije, potrebno je da se utvrdi odgovornost i zabrani dalji govor mržnje Branislava Ristivojevića.

Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki




Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook