Jakovljev u Beču na Konferenciji evropskih gradova i regija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 30. 09. 2014. | Komentara: 0

Jakovljev u Beču na Konferenciji evropskih gradova i regija

BEČ – Potpredsednik Skupštine APV ojvodine Dušan Jakovljev učestvovao je u Beču na Desetoj Konferenciji evropskih gradova i regija. Tema ovogodišnje Konferencije bila je „Evropa 2050: prenaseljene metropole – prazne provincije “ koju je organizovao Institut regiona Evrope (IRE), u saradnji sa Gradom Bečom, Evropskom komisijom i Vladom Austrije.

LSV

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev je u okviru Desete Konferencije evropskih gradova i regija imao nekoliko neformalnih sastanaka sa delegacijama iz Mađarske, Hrvatske i Nemačke na kojima su razmatrali moguću saradnju na polju obnovljivih izvora energije (termalni izvori), razvoju ruralnih sredina kao i  turističkim potencijalima AP Vojvodine, potpredsednik Jakovljev posetio je i Nacionalnu biblioteku Austrije.
– I sam dolazim iz sredine koju napušta veliki broj mladih i obrazovanih ljudi, koji tražeći bolja radna mesta, i moderniju sredinu, napušta roditeljske domove. Razvojem regiona dajemo šansu mladima i našoj budućnosti. Ruralne sredine imaju veliki potencijal, koji nažalost kod nas, a videli smo i tokom ove Konferencije, i u Evropi niije dovoljno prepoznat. Predloge i primere koje smo razmatrali na ovoj Konferencciji  mogli bi odmah da se primene u AP Vojvodini, a to je pobljšanje privredne klime za mala i srednja preduzeća, kao i za porodične firme i veće ulaganje lokalnih samouprava u obnovljive izvore energije koje poseduju na svojoj teritoriji – naveo je Jakovljev ukazujući da je prednost ovakvih Konferencija što se iz prve ruke dobijaju gotova rešenja za zajedničke probleme.
Inače, u fokusu ovogodišnje Konferencije je brz rast gradova i smanjenje ruralnih oblasti kao proces koji se odvija u celoj Evropi. Kao rezultat tog trenda danas imamo da sve više mladih ljudi napuštaju ruralne oblasti u kojima nemaju šansu za posao. Sa druge strane, brz rast gradova i njihove okoline predstavljaju izazov za transport, smeštaj, obrazovanje i kulturu. Cilj konferencije bio je usmeren ka donosiocima odluka u politici i privredi iz cele Evrope, kao i ekspertima iz drugih oblasti. Visoke zvanice iz Evropskih institucija, predstavnici nacionalnih i regionalnih nivoa vlasti, gradonačelnici, predstavnici kompanija, eksperti i predstavnici nevladinog sektora i istraživačkih institucija bili su  prisutni u Beču, ukupno 250 gostiju iz više od 25 zemalja Evrope.
 
(BILSV, 30. 09. 2014)




Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook