Jakovljev: Priznavanje Kosova prikriva se gušenjem Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 20. 02. 2013. | Komentara: 0

Jakovljev: Priznavanje Kosova prikriva se gušenjem Vojvodine

NOVI SAD – Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je danas da se faktičko priznavanje Kosova pokušava „pokriti sužavanjem i nipodaštavanjem“ Vojvodine. On je na okruglom stolu "Ustav Srbije - kočnica na putu ka Evropi.

LSV

Zašto je potrebno i kako menjati Ustav?", koji je održan u pokrajinskom parlamentu, rekao da je svako uvođenje međudržavnih granica unutar Srbije zapravo „napad na Vojvodinu i njene građane“.

Neprihvatljivi bosanski i kosovski scenariji

- Svako poređenje severa Kosova i severa Vojvodine takođe je apsolutno štetno. Građani Vojvodine nisu spremni da prihvate ni bosanski ni kosovski scenario niti da budu žrtveni jarac nečije politike - rekao je Jakovljev.

Jakovljev je rekao da postoji duboko uverenje da će u svakom narednom Ustavu, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobiti ono što njene građanke i građani očekuju, a to je ustavna garancija zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao i njene imovine. Ocenio je da je promena postojećeg Ustava u ovom trenutku veoma aktuelna jer je neophodna i dodao da ta promena predstavlja realnost do koje mora doći, ako ne zbog političke volje, onda zbog potreba života svih građana. Jakovljev je napomenuo da je Ustav Srbije donet „samovlasnom voljom rukovodstva beogradskih stranaka“ i dodao da, iako on u Vojvodini nije prošao 2006. godine, njega treba poštovati, jer je „i najgorim ustavom regulisani red bolji od nereda“.

Prema njegovim rečima, oni koji su se zalagali za donošenje Ustava, sada ga krše, „dnevno, redovno i sistematski, uvođenjem granice, carina i posebnih poreza na jedinstvenoj teritoriji Republike Srbije“.

- Predsednik Republike se češće sreće sa privatnom građankom (predsednicom Kosova Atifete) Jahjagom, nego sa legitimno izabranim prvim čovekom Vojvodine Ištvanom Pastorom. Predsednik Vlade (Ivica Dačić) mnogo više pažnje posvećuje privatnom građaninu (premijeru Kosova Hašimu) Tačiju, nego predsedniku Vlade Vojvodine (Bojanu Pajtiću) - rekao je Dušan Jakovljev.

Više od 20 godina na delu pljačkaški princip

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Radivoj Stepanov izjavio je danas da se sve radi kako bi se uništio identitet Vojvodine.

 - Više od 20 godina na delu je pljačkaški princip: iz Vojvodine se uzimalo sve što se moglo po pravu jačeg. Država zna samo jedno: držati, uzimati i ne dati“, rekao je Stepanov i dodao da je zbog takve politike, za samo dve decenije, Vojvodina ostala bez socijalnog, ekonomskog, intelektualnog, kulturnog kapitala.

- Vojvodina se drži na srbijanskom povocu poverenih nadležnosti, što je uvredljivo i ponižavajuće - istakao je Stepanov.

Prema njegovim rečima, između Ustava Srbije iz 1990. i aktuelnog Ustava iz 2006. godine nema suštinske razlike, već je novi ustav zapravo „radikalski redizajniran“ Miloševićev ustav iz 1990. godine, koga su donele četiri partije izrazito nacionalnog pa i nacionalistickog predznaka: D S S, DS, SPS, SRS.

- Prvi put su Ustav pisali jugomrsci, a drugi put rodoljupci. Onaj prvi je razrušio Jugoslaviju, a ovaj drugi je na dobrom putu da uništi i Srbiju - ocenio je Stepanov, dodavši da je Srbiji potreban novi, moderan, demokratski ustav, koji će biti „relaksiran od mitova i od nacionalizma“.

Okruglom stolu „Ustav Srbije - kočnica na putu ka EU?“ prisustvovao je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

(BILSV, 20.02.2013)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook