Jasno definisati nadležnosti Vojvodine u budućem Ustavu Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 23. 09. 2014. | Komentara: 0

Jasno definisati nadležnosti Vojvodine u budućem Ustavu Srbije

NOVI SAD – Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine i poslanik LSV Dušan Jakovljev istakao je danas da su promene Ustava neminovne, a da zarad precizno definisanih nadležnosti Vojvodine zakonondavne inicijative moraju krenuti iz pokrajinskog parlamenta.

LSV

On je u raspravi o Deklaraciji o potrebi pokretanja postupka promene Ustava ili donošenja novog ustava Republike Srbije, naglasio da je usvajanje ovog dokumenta potez koji ne mora svakom da se dopadne, ali on omogućava i obećava normalnu Srbiju u naredne dve do tri godine.

Transkript govora Dušana Jakovljeva pročitajte u nastavku.

Poslednje vreme da se o Deklaraciji razgovara

Neko je u raspravi, pretposavljam nehotice, izgovorio rečenicu da je Engleska jedna od zemalja koja dugo, dugo nije menjala ustav. To je svakako tačno, jer Engleska i nema ustav pa ne može da ga menja. I možda bismo mi bili srećnija zemlja da smo u sličnoj situaciji, da imamo par zakona kojih se držimo dugo i u skladu sa njima ponašamo.

Kad smo kod zakona, nemojte da mi zamerite što ću navesti dva primera kojima želim da potvrdim opravdanost onoga o čemu se danas razgovara. Tokom jula, krejem jula početkom avgusta, bili ste svedoci javne rasprave o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji, koja je u toku same raprave prerasla u raspravu o Nacrtu zakona o izmeni zakona o planiranju i izgradnji, što je u redu. Među predloženim izmenama i dopunama tog zakona nalaze se dve stvari: Vojvodina nema nikakvog uticaja na planove lokalnih samouprava i vojvođanska vlada više nije drugostepeni organ u odlučivanju. Ja ne znam da li je to dobro ili to nije dobro, ali sam siguran da ne bih voleo da budem u koži onoga ko čeka drugostepenu odluku iz ministarstva. Ni po vremenu čekanja ni po sadržini odluke.

Ovih dana, danas sutra prekosutra, takođe je na javnoj raspravi Strategija o vodnom saobraćaju Republike Srbije. Ona sadrži u sebi sve ono za šta će Republika Srbija moći da konkuriše ka evropskim fondovima od 2015. do 2025 godine. U toj strategiji ne postoji B od imena reke Begej, a Rumunija je, kao što dobro znate, napravila Begej plovnim do same granice sa Srbijom. Ne postoji ništa o upotrebi reke Tise i, verovali ili ne, ne pominje se uopšte 600 kilometara kanalske mreže Dunav-Tisa-Dunav koji su i napravljeni zbog tri stvari: odvodnjavanja, navodnjavanja i  plovidbe.  Takvo donošenje zakona, od kojih svaki oduzme od nadležnosti Vojvodine po nešto, nas, mene lično, dovodi u situaciju da sam spreman da tvrdim da ne da nije bilo pravo vreme da se o ovoj deklaraciji razgovara, nego je bilo poslednje vreme da se o njoj razgovara.

Širom otvorena vrata

Ima još nešto na šta bih želeo da skrenem pažnju, a to je ono što se pre nekoliko dana moglo slušati i čuti u javnosti, a to je da je ova deklaracija kucanje na otvorena vrata. Ja bih to drugačije - vrata nisu otvorena, vrata su širom otvorena! U ovom trenutku, kada zemlja Srbija podnosi i donosi najteže, najbolnije mere za svoj oporavak, nesumnjivo se vidi i zna da su svi opredeljeni za ono što se zove evropski put. Idemo u Evropsku uniju i znamo da je jedan od uslova da promenimo Ustav. To je rekla Vlada, to je rekao  premijer, to je rekao prvi zamenik premijera, to su rekli svi ministri, to su rekle sve stranke, to su rekli svi lideri, to su rekli svi ugledni građani, to su rekla udruženja građana i sve je to u redu. Onog trenutka kada to isto požele da kažu poslanici u Skupštini Vojvodine, to se pretvara u ne podršku državi - čiji je Vojvodina neodvojivi deo - nego se pretvara i u zakulisne radnje, pretvara se u čuvanje fotelja, pretvara se u nesposobnost, pretvara se u ne znam ni ja šta. Jednostavno nije lepo, nije dobar osećaj.

Sad ćemo sutra, prekosutra pričati, odluka o budžetu će biti doneta. Ne bude li definisana Vojvodina onako kako treba, ponovo ćemo doći da, govoreći o istom članu Ustava, govoreći o istoj cifri, s jedne strane imamo tumačenje da se nastavlja brutalna pljačka Vojvodine, a s druge strane imamo tumačenje da Vojvodina dobija i više od onih sedam posto. Od čega - ne znam, ali su to moguća tumačenja što je nedopustivo kada su propisi, a naročito Ustav u pitanju. I zato je neobično važno podržati napore Srbije da stigne tamo gde je krenula. Zato je neobično važno učiniti i taj deo koji se zove promena Ustava i zato je neobično važno uraditi da AP Vojvodina dobije nadležnosti jasno i precizno definisane. Neće to raditi ova Skupština. To će uraditi ili  ustavotvorna skupština ili će raditi redovna skupština u kojoj će sedeti ljudi koji u tom trenutku imaju najveće poverenje građana Srbije i to je van svakog spora. Ali, zakonondavne inicijative iz ove kuće moraju da krenu.

Podeliću za kraj jedan loš osećaj koji nosim sa ovog dela sednice, a to je sam početak njen i nezamisliv za mene do sada nesporazum na relaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara koji se završio time da naši prijatelji sa kojima smo iste vrednosti delili tolike godine ne učestvuju u ovoj raspravi, da se naši prijatelji sa kojima smo vodili ozbiljnu i dugogodišnju borbu za Vojvodinu ne oglašavaju i neće izjasniti ni prilikom glasanja.

Završiću i ja jednim citatom, ako dozvolite. Dakle: „Ovo je potez koji ne mora svakom da se dopadne, ali je ovo potez koji nam omogućava i obećava normalnu Srbiju u naredne dve do tri godine“ – istakao je potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev.  

(BILSV, 23.09.2014)



Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook