Jerkov: Okupljanje vojvođanskog fronta u septembru

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 15. 08. 2012. | Komentara: 0

Jerkov: Okupljanje vojvođanskog fronta u septembru

NOVI SAD – Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je za Danas da bi zvanično okupljanje pojedinih političkih stranaka i organizacija civilnog društva oko ideje „vojvođanskog fronta“ trebalo da počne u septembru, mada su, neformalni kontakti tim povodom već počeli.

Aleksandra Jerkov
 
Jerkov, međutim, isključuje Liberalno demokratsku partiju iz ove inicijative, iako je ova stranka izrazila želju da bude čak i jedna od njenih pokretača.
 
- Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je vojvođanski front suviše ozbiljna stvar da bi čekali kraj nečijeg godišnjeg odmora. Takođe, ovaj front ne treba okupljati, jer je u Vladi i Skupštini AP Vojvodine već formirana većina - ističe Jerkova.

- Blok je već formiran stvaranjem vladajuće većine u pokrajinskom parlamentu. Čine ga LSV, DS i SVM i zasniva se na Platformi iz 2004. godine koju je potpisao Bojan Pajtić. U njoj se navodi da Vojvodina treba da ima zakonodavnu, izvršnu i delimičnu sudsku vlast i imovinu zagarantovanu Ustavom – istakla je Jerkova za list Informer.

Ona je u izjavi Radiju Slobodna Evropa rekla da je povod za stvaranje fronta, uslovno rečeno, u odbranu autonomije, odluka Ustavnog suda o poništavanju dela odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine, čime je osporen i Statut pokrajine.
 
- Svi oni razlozi koji su postojali da možda pokrajinske institucije oćute kada su interesi građana Vojvodine bili ugroženi, mislim da sada ti razlozi više ne postoje i da one koji čine vojvođanske institucije ništa više ne treba da ne sprečava u tome – istakla je portparolka LSV.

Jerkov je naglasila da nije autonomaštvo samo reakcija na odluku Ustavnog suda, jer postoje još mnoge druge obaveze koje republika ima prema Vojvodini i koje ni pre ove odluke USS nije sprovodila.

- Pre svega mislim na budžet AP Vojvodine, mislim na Zakon o finasiranju AP Vojvodine, prenos vlasništva nad imovinom, sve su to stvari koje se ne odnose direktno na odluku USS ali imaju veze sa zaštitom građana Vojvodine. Da li će to prerasti u pokret za promenu Ustava, mi bismo bili više nego srećni s obzirom na to da smo uz LDP jedina stranka koja je pre šest godina govorila da Ustav za građane Vojvodine nije dobar -  dodala je Jerkov.

(BILSV, 15.08.2012)



Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook