Jerkov: Rešenje je u autentičnom tumačenju zakona

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 17. 10. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Rešenje je u autentičnom tumačenju zakona

NOVI SAD - Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je večeras u emisiji Jedan na jedan na Radio-televiziji Vojvodine da je autentično tumačenje Zakona o restituciji, koji je predložila LSV, rešenje za dileme koje su se pojavile u javnosti povodom ovog zakona.

Aleksandra Jerkov

Jerkova je ponovila i da se u ovom zakonu nigde ne spominje nikakva kolektivna krivica, ne spominje se kolektivna odgovornost, kao ni diskriminacija mađarske zajednice.

- Ne spominje se ni da Mađari nemaju pravo na imovinu. Oni koji su pisali zakon, mi koji smo branili ovakvu formulaciju u zakonu, nismo ni pomišljali da bi neko mogao tumačiti zakon na način koji to danas čini Mađarska - navela je ona.

Mađarska nije korektna

Komentarišući vest da je Odbor nacionalnog jedinstva mađarskog parlamenta danas jednoglasno usvojio rezoluciju o neprihvatljivosti zakona o restituciji koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije, uz upozorenje najviših zvaničnika da Mađarska možda neće podržati kandidaturu za članstvo Srbije u EU u decembru, Jerkova je rekla da veruje da Mađarska ima potrebu da zaštiti pripadnike svog naroda koji žive van matice, ali da to u ovom slučaju ne čini korektno.

- Isto tako se ne libimo da kažemo da Srbija to ponekad radi oštro se mešajući u stvari drugih država. Mi zbog toga smatramo da imamo prava da kritikujemo Mađarsku kada čini isto - navela je ona. Na pitanje, zašto smatra da Mađarska nije korektna, Jerkova je odgovorila:

- Zbog toga što u članu 6 i članu 42 piše da svi oni koji su rehabilitovani imaju prava na restituciju bez obzira kom narodu pripadali. Sama konfiskacija imovine nikada nije bila primarna kazna nego je ona uvek išla kao sekundarna mera uz neku sudsku presudu - rekla je ona. Portparolka LSV je objasnila da to znači da bez obzira kom narodu pripadali, bili to četnici, ustaše, honvedi, ili pripadnici bilo kojih okupacionih snaga, uključujući i Mađare, svako ko želi da vrati imovinu mora biti rehabilitovan.

Manipulacija informacijama

Objašnjavajući gde je došlo do problema kod usvajanja ovog zakona Jerkova je objasnila da u članu 5 piše da pravo na obeštećenje i povraćaj nemaju pripadnici okupacionih snaga tokom II svetskog rata, a da je amandman Saveza vojvođanskih Mađara predviđao da se u taj član doda: „osim ako su imali prebivalište na teritoriji Republike Srbije pre 6. aprila 1941. godine".

- Dakle na početku je SVM tvrdio da svi ljudi koji su imali prebivalište na teritoriji Srbije pre okupacije, imaju pravo na povraćaj imovine bez obzira na ulogu koju su imali u II svetskom ratu. I to je bilo izuzetno problematično - rekla je Jerkova i dodala da su očigledno u međuvremenu promenili stavove. Ona je ocenila i da se mađarskom narodu u Vojvodini plasira mnogo neistina o ovom zakonu, a i da jednostavno nemaju dovoljno informacija. Na pitanje da li misli da i „gospodin Pastor nema dovoljno informacija", ona je odgovorila da „verovatno ima dovoljno informacija kojima veoma vešto manipuliše i predstavlja ih na način koji njemu odgovara". Govoreći o tome šta misli zašto SVM iznosi ovakve tvrdnje, ona je ocenila da je to verovatno njihova želja da pokažu svom narodu da su ugroženi i da ima ko će da ih zaštiti.

- Izbori se bliže i ja verujem da SVM ima takve potrebe da na neki način homogenizuje mađarsku zajednicu - navela je ona, dodajući da je to njhovo legitimno pravo, ali ne kroz iznošenje dezinformacija. 

Obezbediti finasiranje Vojvodine

Jerkova je istakla i da je neophodno da se obezbedi Zakon o izvornim prihodima, odnosno Zakon o finansiranju AP Vojvodine.

- Idealno bi bilo da se Skupština Vojvodine ili Vlada Vojvodine angažuju na tom pitanju. Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić trebao bi da uzme aktivniju ulogu u borbi za  finansijske mogućnosti Vojvodine - istakla je ona. Jerkov je rekla da okosnica Vlade u narednom periodu može biti ili Demokratska stranka ili Srpska napredna stranka i dodala da LSV nema razloga da veruje da bi SNS bila dobronamernija prema Vojvodini i da bi davala više za Vojvodinu.

Bespotrebno licitiranje

Na pitanje voditeljke da li je za LSV bitno da li će izbori biti u januaru ili maju, Jerkova je rekla da nije, i da je za Ligu to rasprava koja je bespotrebno obeležila politički život u Srbiji.

- Verovatno mnogima više odgovara da se piše o tome nego o nekim stvarnim temama. Zaista ni za jednu stranku ne bi trebalo da bude suštinska razlika da li će izbori biti tri meseca ranije ili tri meseca kasnije, posebno kada oni ne mogu ugroziti dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU - smatra Jerkova.

(BILSV, 17.10.2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook