Jerkov: Vlast u Novom Sadu stabilna

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 21. 07. 2012. | Komentara: 1

Jerkov: Vlast u Novom Sadu stabilna

NOVI SAD – Informacije da bi Socijalistička partija Srbije mogla da ugrozi stabilnost vladajuće koalicije u Novom Sadu su na nivou spekulacija, a Liga socijaldemokrata Vojvodine, a ni ja kao predsednica Skupštine grada Novog Sada iz SPS-a nismo dobili nikave informacije niti naznake da bi tako nešto moglo da se desi, navela je juče predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Gostujući u “Razglednicama” RTV Vojvodine, Jerkova je potvrdila da od početka postoji ta sumnja, s obzirom da je SPS u mnogim  opštinama već napravila koalicije, pa zatim promenila stranu.
– Ukoliko to SPS bude uradila, to govori o njenoj neozbiljnosti pre svega, političkoj neodgovornosti i neodgovornosti prema građanima. Jer, osim toga što bi bilo izuzetno teško napraviti koaliciju na onoj drugoj strani, u kojoj bi u tom slučaju učestvovali svi osim LSV i DS, ta bi koalicija bila sačinjena od stranaka i ljudi koji su 2004. do 2008. godine vodili Novi Sad i koji su i javna preduzeća i Novi Sad i budžet grada uvukli u takve dugove da četiri godine nije bilo dovoljno da se to sve promeni – istakla je Jerkova.

Novosađani glasaju pametno

Komentarišući mogućnost da socijalisti ne napuste vlast, ali da opstruišu rad parlamenta kao što je to radio URS u prethodnom nadatu, Jerkova je ocenila da to ne bi bilo dobro po samu Socijalističku partiju Srbije.
– Kako se URS ponašao u protekle četiri godine, tako su i prošli na izborima - nisu prešli census. Građani kada biraju nekoga u Skupštinu grada, pogotovo kada taj neko preuzme odgovornost za razvoj Novog Sada, oni očekuju od tih političkih stranaka da nešto za njih i rade. Mislim da je to što se desilo i Maji Gojković i Ujedinjenim regionima Srbije zapravo jasna poruka da Novosađani glasaju pametno, da kada jednom nekom poklone poverenje i svoj glas, oni očekuju da se taj njihov glas negde čuje – navela je ona. Jerkova je dodala da zbog toga SPS, ukoliko ima nameru da politički opstane u gradu i ukoliko ima nameru da nešto uradi za sve građane, a ne samo za one koji su glasali za nju, ne bi smela sebi da dozvoli takvo ponašanje.
– Sedeti u vlasti, a opstruisati tu vlast kada ona pokušava da uradi nešto, mislim da je pogrešan recept – navodi Jerkova.

Uvažiti specifičnosti Vojvodine

Predsednica skupštine grada se osvrnula i na transparent koji su juče u Novom Sadu istakli aktivisti DSS, a na kojem je na engleskom jeziku pisalo “Dobro došli u Novi Sad, Srbija”, ističući da taj transparent ni u kom slučaju nije u koliziji sa transparentom koji je bio istaknut na tvrđavi tokom festivala Exit, na kojem je pisalo “Dobro došli u Novi Sad, glavni grad Vojvodine”.
– Da, Novi Sad se nalazi u Srbiji i, da, Novi Sad je za mene i dalje glavni grad AP Vojvodine, a mislim da većina Novosađana isto tako veruje i smatra da Novi Sad zaslužuje i treba da ima tu titulu – navela je Jerkova dodajući da niko ni u Zakonu o utvrđivanju nadležnosti ni u Statutu APV nije tvrdio da je Novi Sad glavni grad Srbije ili da se nalazi van Srbije.
– Jednostavno se mora uvažiti činjenica da Vojvodina postoji, da ima svoje specifičnosti i da ima pravo na glavni grad, kao i drugi regioni u Evropi – istakla je Jerkova. Ona je upozorila da je to samo jedna od stvari koja je ukinuta odlukom Ustavnog suda Srbije, što pokazuje da je zapravo sam Ustav problematičan, pogotovo kada je u pitanju Vojvodina.
– Tu dolazi upravo ta čuvena internacionalizacija vojvođanskog pitanja koje se, pre svega, odnosi na snižavanje dostignutog nivoa ljudskih prava. Jer, ako vi zabranite Vojvodini da vodi računa o porodici, o majkama, o deci, o trudnicama, o porodiljama, ukoliko zabranite da reguliše službenu upotrebu jezika i pisma, onda vam je jasno zbog čega neko može imati problem sa tim. Mislim da je najbolje da sednemo i vidimo kako problem može da se reši. S tim što mi verujemo da je problem u promeni Ustava, i da se  pokazuje da nije Statut bio antiustavan, nego je Ustav bio antivojvođanski – navela je Jerkova.

Čeka nas mnogo posla

Aleksandra Jerkov je rekla da Novi Sad čeka mnogo posla, a da su prioritet investicije, kao i bezbednost u gradu. Zbog toga će, kako je navela, nastaviti da kritikuje gradonačelnika Igora Pavličića, ukoliko izostanu rezultati, kao što očekuje kritiku i na svoj račun, ako ne bude dobro radila.
– Koliko god je to u mojoj moći, i kroz međunarodne kontakte i kroz lične kontakte, ću pokušavati da obezbedim investicije koje mogu da dođu u Novi Sad. Druga stvar, važna svim Novosađanima je bezbednost. To je nešto na čemu imam apsolutno nameru da radim i neću imati razumevanja ni za republičku vlast, ni za kolege iz gradske vlasti ukoliko me ne budu na tom poslu podržale – navela je ona. Odgovarajući na pitanje u vezi sa stvaranjem opštine Petrovaradin, koja za sada postoji samo na papiru, Aleksandra Jerkov je rekla da Statut grada već mora da se menja zbog usklađivanja sa zakonima o javnoj svojini i komunalnim delatnostima, te da će se onda videti treba li možda u Novom Sadu napraviti još opština, pored Petrovaradina.
– Iskustvo  u vreme kada je Novi Sad imao više opština govori o tome da to jeste nešto što ide u korist građana – navela je ona.
 
Zasedanje i  preko leta

Aleksandra  Jerkov je juče za Novosadsku TV izjavila da treba očekivati da Skupština grada Novog Sada radi i tokom leta, jer se pred njom nalaze važne odluke, zbog čega je nerealno da se sednica održi tek u septembru, odnosno poslednjeg petka u mesecu kao što je praksa bila ranije.
–  Mislim da sednica neće moći da čeka poslednji petak u septembru s obzirom na to da treba usvajati i rebalans budžeta zajedno sa izveštajem eksternog revizora, da treba usvajati završni račun grada, da treba usvajati planove i programe javnih preduzeća. To su sve stvari koje su izuzetno važne za funkcionisanje grada – ističe Jerkova. Dodaje da će zbog toga, čim se budu stekli uslovi, zakazati sednicu, a odbornici će na vreme biti obavešteni o terminu njenog održavanja.

(BILSV, 21. 07. 2012.)



Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook