Jerkov: Zakon o restituciji nije diskriminatorski

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 14. 10. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Zakon o restituciji nije diskriminatorski

BEOGRAD - Komentarišući najavu Republike Mađarske da će uložiti veto na kandidaturu Srbije za EU ukoliko ostane na snazi Zakon o restituciji, narodna poslanica Lige socojaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je jutros u vestima Radija B92 da je taj stav začuđujuć zbog toga što se ne temelji na činjenicama.

Aleksandra Jerkov

Kako je istakla, svako ko pažljivo pročita zakon može da vidi da u njemu nigde ne piše da se imovina ne vraća Mađarima, Nemcima ili bilo kojoj drugoj etničkoj zajednici, nego da se ona ne vraća isključivo pripadnicima okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu.

- Ja sam predsednici Narodne skupštine Slavici Đukić Dejanović i Zakonodavnom odboru podnela zahtev za autentično tumačenje odredbe Zakona o povraćaju oduzete imovine i obeštećenju koji se upravo odnosi na ove sporne odredbe zakona i koji bi, kada Zakonodavni odbor da autentično tumačenje, postao sastavni deo zakona - istakla je ona. Jerkova je podsetila i da je amandman Saveza vojvođanskih Mađara, kojem se Liga protivila i koji nije ni usvojen, oslobađao odgovornosti za učešće u okupacionim fašističkim snagama sve one koji su pre početka rata imali prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

- Mi smo smatrali da to ne može biti prihvatljivo. Očekujemo da Zakonodavni odbor donese predlog autentičnog tumačenja, da oni pripadnici okupacionih snaga koji su rehabilitovani mogu da imaju pravo na restituciju. To znači da svako ko je bio prisilno mobilisan, ko nije bio ni u kakvim vojnim snagama, ko se protivio okupaciji, može imati pravo na imovinu. I naravno njegovi potomci imaju pravo na tu imovinu - navela je Jerkova. Ona rekla i da ima dobru saradnju sa predsednikom Zakonodavnog odbora Narodne skupštine.

- Sve nagoveštava da će taj sporni član zakona biti protumačen onako kako sam ja i predložila i da će se ta zabrana o povraćaju imovine odnositi isključivo na one koji su dobrovoljno pristupili okupacionim snagama - navela je Aleksandra Jerkov. Ona je ocenila i da bi to tumačenje Zakonodavnog odbora trebalo da bude dovoljno kada je u pitanju zahtev Mađarske, budući da bi na taj način svima koji nisu dobrovoljno bili u okupacionim snagama mogla biti vraćena imovina.

 

(BILSV, 14. 10. 2011.)

 
Saopštenja | Ponedeljak, 11. 11. 2019. | Komentara: 0

Ostavite se ratova i gledajte u budućnost!

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je otkrivanje spomen-ploče komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje JNA Mladenu Bratiću loš potez i da će dodatno uticati na pogoršanje odnosa u regionu.
Saopštenja | Nedelja, 10. 11. 2019. | Komentara: 0

Osnovati Direkciju za smanjenje rizika i upravljanje vanrednim situacijama. Rad ruskog centra u Nišu loš!

Da je rad Srpsko-ruskog humanitarnog centra i pored smene ruskog ministra i za nas loš, može se zaključitii iz izjave načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predraga Marića, koji je izjavio da je centar u Nišu proteklih dana aktivno učestvovao u gašenju požara na Staroj planini i da je avion za koji je Vlada na vreme uputila poziv Vladi Ruske Federacije izostao jer „ponekad njegov dolazak duže traje“.
Saopštenja | Subota, 09. 11. 2019. | Komentara: 0

Ćutanje i okretanje glave znači pristajanje na fašizam!

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad upozorava na to kako više incidenata u gradu i širom zemlje dokazuje da fašizam pokušava da digne glavu i da je sve prisutniji na našim ulicama. I to danas.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook