Jovanović primio nekadašnjeg zatočenika Aušvica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 10. 02. 2012. | Komentara: 0

Jovanović primio nekadašnjeg zatočenika Aušvica

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović primio je danas Silvestra Kovača nekadašnjeg zarobljenika zloglasnog logora Aušvic i sa njim razgovarao o teškim trenucima koje je ovaj sugrađanin proveo u zarobljeništvu.

Aleksandar Jovanovic

Silvester Kovač boravio je u logoru Aušvic godinu dana, gde je radio sa ostalim zatočenicima logora. Kovač je uhapšen sa svega 15 godina u Osijeku, a potom je narednih nekoliko nedelja boravio u zatvorima u Osijeku, Zagrebu i Beču, da bi 1944. godine bio prebačen u logor u Poljskoj.

- Mnogi naši sugrađani i sugrađanke prošli su kroz tragične trenutke tokom Drugog svetskog rata i njihova sećanja su svedočanstva tog zlog vremena - izjavio je Jovanović. Nakon boravka u Aušvicu, Kovač je kratko vreme radio u Beču, da bi se potom vratio u Osijek, a onda doselio i u Novi Sad. Silvester Kovač poznat je novosadskoj javnosti i po tome što je najstariji učesnik Novosadskog polumaratona i maratona, na kojima redovno trči trase od deset kilometara, pa je sa predsednikom gradskog parlamenta, s obzirom da i Jovanović učestvuje na ovim trkama, razmenio sportsko iskustvo. Pored maratona i polumaratona, 84-godišnji Kovač je ranije učestvovao i na drugim trkama i krosovima, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

(BILSV, 10.02.2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook